Ne propustite

Izložba fotografija i kostima u Galeriji RTS povodom 60 godina Televizije

0

Povodom obeležavanja 60 godina Televizije u Srbiji u Galeriji Radio-televizije Srbije od srede 22. avgusta do 1. septembra 2018. biće izložene fotografije iz Programskog arhiva i kostimi iz Fundusa RTS.

foto: Promo
foto: Promo

Postavka od ukupno 60 fotografija pod nazivom "Prvi koraci Televizija Beograd" obuhvata period od prvog dana emitovanja televizijskog programa 23. avgusta 1958. godine do kraja Eksperimentalnog perioda Televizije 1966. Fotografije pionira realizacije, prvih urednika, novinara, reditelja, prva košuljica, fotografije sa snimanja prvih emisija i događaji koji su obeležili prve godine rada TV Beograd izdvojeni su iz bogatog sadražaja Arhiva TV Beograd.

 

Među izloženim kostimima mogu da se pogledaju kostimografske realizacije iz nekoliko serija koje su ostale u uspomeni mnogima, kostimi deset poslednjih nastupa predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije, biće izloženi i kostimi iz serije "Koreni" koja tek treba da bude predstavljena gledaocima RTS-a... Najstarija kamera, sto koji je korišćen za prve najave Dnevnika i prvi televizor upotpunjuju izložbenu celinu u Galeriji RTS zajedno sa fotografijama koje možemo videti na prozorima zgrade u Takovskoj 10.

 

Bogat programski sadržaj koji je stvaran od aprila 1958. godine, od analognog do digitalnog doba – sadrži više od 150.000 sati programa, foto-fond broji oko pola miliona fotografija i slajdova i četiri miliona stranica tekstualnih zapisa. Fundus RTS čuva više od 60.000 kostima iz serija, drama, emisija, šou-programa koji su rađeni u produkciji RTS.

 

Sa posebnom emocijom i ovog 23. avgusta sećamo se programskih ostvarenja koja su obeležili živote mnogih od nas i svih koji su stvarali Radio-televiziju Srbije, bez obzira da li su bili novinari, urednici, snimatelji, montažeri, producenti, dizajneri ili pak sekretarice, vozači, majstori, direktori... Mnoge fotografije pojedinaca s početka pa do kraja emitovanja Eksperimentalnog programa (1966), u ovom zbiru na nekoliko zidova Galerije RTS, nedostaju nenamerno.

 

Galerija RTS u Takovskoj 10 je otvorena svakog dana od 10 do 20 časova.

 

 

 

makonda-tracker