preporuka

Retrospektivna izložba Nedeljka Gvozdenovića povodom pola veka galerije SANU

0

Izložba slika Nedeljka Gvozdenovića sa pratećom monografijom o ovom autoru biće organizovana u galeriji SANU tokom jula i početka avgusta 2018. godine. Povod je obeležavanje jubileja - pedeset godina od osnivanja galerije SANU kao i sećanje na slikara Nedeljka Gvozdenovića koji je preminuo pre trideset godina, a na čiji je predlog Galerija osnovana.

Izložba 'U potrazi za apsolutnim slikarstvom
Izložba "U potrazi za apsolutnim slikarstvom"foto: promo

Kako Nedeljko Gvozdenović od 1970 godine nije imao retrospektivu svojih dela u Beogradu stekli su se uslovi za predstavljanje njegovog opusa široj javnosti, a posebno novim generacijama koje do sada nisu imale priliku da se upoznaju sa njegovim delom. 

 

Jedan je od najznačajnih i najupečatljivijuh likovnih umetnika dvadesetog veka koji je svojim radom obeležio kulturni život prestonice u periodu od 1934. godine, kada je prvi put izlagao u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu do svoje smrti 1988. godine.

 

Kao profesor Akademije likovnih umetnosti, akademik od 1963. godine i osnivač Galerije SANU , Gvozdenović je oblikovao mnogobrojne generacije posleratnih srpskih umetnika, a zaveštanjem svojih dela Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Muzeju grada Beograda potvrdio je svoju svest o značaju umetnosti u obrazovanju i kulturnom osvešćivanju novih naraštaja. 

 

Na izložbi će biti prikazani radovi iz različitih faza Gvozdenovićevog stvaralaštva pre svega iz predratnog perioda od (1929-1945), kada nastaje najveći deo njegovih intimističkih radova u tzv. lakim tehnikama (gvaš, crteži, tempera, akvareli).

 

Mrtva priroda u plavom
Mrtva priroda u plavomfoto: promo

Biće predstavljen i period posleratnog, asocijativnog i poluapstraktnog stvaralaštva od (1950-1986 ), kada prema jednoglasnom stavu stručne javnosti i kritike nastaju najznačajniji Gvozdenovićevi radovi u ulju (mrtve prirode, predeli i enterijeri) koji se ubrajaju u sam vrh srpske umetnosti druge polovine dvadesetog veka. 

 

Izložbom će biti obuhvaćeno oko sto remek-dela iz Zbirke SANU koje je umetnik po sopstvenom izboru poklonio ovoj instituciji sedamdesetih godina prošlog veka i dela kolekcije grada Beograda koje se nalazi na čuvanju u SANU. 

 

Gvozdenović je izabran za dopisnog člana SANU 1963. godine, a redovnog 1970 godine.

 

Katalog koji prati izložbu biće monografiska studija sa rezimeom na srpskom i engleskom jeziku, kratkom biografijom, spiskom izložbi, izabranom bibliografijom i kataloškim delom sa reprodukcijom.

 

Izložba 'U potrazi za apsolutnim slikarstvom
Izložba "U potrazi za apsolutnim slikarstvom"foto: promo

Autorka retrospektivne izložbe Gvozdenovićevog stvaralaštva i prateće monografije o umetniku je dr. Dijana Metlić istoričarka umetnosti i vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu

 

 

 

 

makonda-tracker