preporučujemo!

Najveće zvezde španskog i srpskog sporta u Servantesu: Izložba fotografija "Junaci sporta"

0

Izložba fotografija „Junaci sporta“, koja beleži blistave trenutke iz karijera najvećih zvezda španskog i srpskog sporta, biće otvorena 5. jula u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Tais Enrikes
Tais Enrikesfoto: promo

Od Rafaela Nadala, Karoline Marin, One Karbonelj i Andresa Inijeste do Aleksandra Đorđevića, Radomira Antića, Peđe Mijatovića, Save Miloševića ili Darka Kovačevića, izvanredni talenti koji su obeležili ne samo sportsku istoriju Srbije i Španije, već i cele Evrope, predstaviće se beogradskoj publici ovog leta kroz izložbu fotografija „Junaci sporta“.

 

Španski teniser Rafael Nadal
Španski teniser Rafael Nadalfoto: promo

Posle mog nedavnog gostovanja u Institutu Servantes, kada sam poslao video-poruku za Svetski dan knjige, drago mi je da ću biti deo i izložbe "Junaci sporta". Jer to je svedočanstvo o velikim sportskim uspesima na najvećoj sportskoj pozornici Evrope, ali i priča o velikim prijateljstvima Srba i Španaca, koja su se rodila u španskim klubovima“, izjavio je naš proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Đorđević.

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđevićfoto: Aleksandar Đorđević

Ovaj projekat započet je prvobitnom, istoimenom izložbom fotografija koja je privukla pažnju kako ljubitelja sporta, tako i zaljubljenika u odlične fotografije.

 

Originalna postavka dočarava priču o sportu i španskim šampionima, od Olimpijskih igara održanih u Barseloni 1992. godine do današnjih dana kroz različite slike fotografa agencije EFE koje su nastale u mnogim zemljama sveta i koje nas približavaju glavnim junacima raznih sportskih disciplina, ali i navode gledaoce na razmišljanje o značenju truda, duha i hrabrosti šampiona.

 

Niko Garsija, olimpijski vicešampion u tekvondu
Niko Garsija, olimpijski vicešampion u tekvondufoto: promo

Nakon obilaska nekoliko svetskih metropola, nesvakidašnja priča stiže i u Beograd, ali ovoga puta u proširenoj postavci organizovanoj od strane Instituta Servantes, Ambasade Španije u Beogradu i Agencije EFE.

 

Novi koncept ove izložbe osmišljen je isključivo za izložbeni prostor Instituta Servantes u Beogradu, gde se inicijalna postavka velikana španskog sporta dopunjuje izborom najistaknutijih srpskih sportista koji su bili deo španskih liga u različitim kategorijama i sportskim disciplinama.

 

Kustos izložbe Aleksandar Miletić (1972) bio je dopisnik lista „Politika“ na više od dvanaest velikih međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.

 

Dobitnik je nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za „Najboljeg novinara 2013“.

 

Autor je šest knjiga, uključujući i „Džez basket“, koja je doživela svoju televizijsku verziju pod nazivom „Bili smo šampioni sveta“ i o kojoj je snimljen dokumentarni film.

 

Scenarista je u raznim sportskim dokumentarnim filmovima i televizijskim programima posvećenim srpskim sportistima koji su ostavili dubok trag u španskom sportu, poput Aleksandra Đorđevića, Željka Obradovića, Svetislava Pešića i drugih.

 

Izložba fotografija 'Junaci sporta
Izložba fotografija "Junaci sporta"foto: promo

Izložba „Junaci sporta“ biće postavljena u galeriji Instituta Servantes do sredine septembra.

 

 

makonda-tracker