festival umetnosti

Najveća UMETNIČKA KOLONIJA na Balkanu: Dobrodošli na "DEV9T"

0

Četvrti po redu festival umetnosti "DEV9T" održaće se od 15. do 23. juna na prostoru Stare Ciglane u Beogradu.

foto: Promo
foto: Promo

Inspirisan pesmom Milana Mladenovića, ovogodišnji festival okupiće sve vrste umetnosti pod temom "Ogledalo". U devet dana festivala posetioci će moći da slušaju koncerte, gledaju predstave i učestvuju u kreativnim radionicama.

 

Sa preko 200 slikara, više od 50 street artista, više od 100 fotografa, 100 vajara, 20 književnika, preko 20 performansa, 20 filmskih projekcija, 15 arhitekata, 10 strip umetnika i preko 20 radionica "DEV9T" postaje još jednom najveća umetnička kolonija na Balkanu! Slikarstvo, vajarstvo, književnost, arhitektura, fotografija, film, ples, muzika i strip su oblasti koje će pokriti umetnici iz Engleske, Holandije, Makedonije, Srbije, Rumunije, Hrvatske, Amerike, Nemačke i mnogih drugih zemalja.

 

Street art
Street artfoto: promo

U veoma bogatom programu ovogodišnjeg festivala izdvajaju se pozorišna predstava "Kralj Ibi" u režiji Gorana Jevtića i produkciji festival "DEV9T", koja će biti izvedena čak četiri puta, koncerte izvođača MAiKA, Kezz, Iskaz, Ljubičice, Jelena Petošević, Naked, Multietnička atrakcija, Last Rizla, Fish In Oil, dok će di-džej Speedy proslaviti svoj 29. rođendan na "Urban Bug faveli" i mnogi mnogi drugi.

 

Kralj ibi
Kralj ibifoto: promo

Internacionalni umetnici, street art, filmske projekcije, "BelDocs film festival", "Barbers & Brica koncept", "Beat mithologia" - hosted by Viktor Savic koncept, samo su neki od zanimljivih sadržaja.

Kao i uvek posebnu pažnju privući će zatvaranje festivala uz opraštanje od svega što je bilo ove godine na burnerski način kao i ekipa Burnera iz celog sveta. Otvaranje festivala zamišljeno je kao oslobadjanje kreativnosti i predstavljanje najveće skulpture na festivalu od 9 metara, koja se tradicionalno pali poslednji dan na zatvaranju festivala.

"DEV9T" će ne samo predstaviti radove umetnika kao što je Miloš Šobajić, čija će kompozicija "Progon", sastavljena od više skulptura koje se šest metra visoke, biti predstavljena na festivalu, i Ema Bregović, koja predstavlja rad "Ćilim za klanjanje", već će mnogi umetnici pred publikom stvarati svoje radove. Na taj nači "DEV9T" ne postaje samo najveća galerija na otvorenom već najveći kreativni atelje. U okviru festivala skulptor Robert Jurak iz Slovenije i Andrej Minevski stvaraće skulpture pred publikom.

"Zagreb Film fest" predstaviće se na otvaranju festivala, dok će "BelDocks" imati svoj dan na zatvaranju festivala.

 

DEV9T
DEV9Tfoto: promo

Etno fusion rock atrakcija MAiKA, koju predvodi Ida Prester na festivalu, imaće svoju beogradsku promociju debi albuma "Balkannibalism". MAiKA upravo na "DEV9T" stižu sa turneje na kojoj su binu deleli sa čuvenim Gogol Bordello, a pre koncerata koje imaju u Britaniji i regionalnim festivalima.

Među radionicama izdvajaju se pole dance radionica, koju će održati holanđanka Yvonne Snimk, pravljenja maski, zdrave hrane, napravi svoj bedž, stvaranje ukrasa i tapiserija na razboju, pravljenja džinovskih balona od sapunice… Gete institut, Italijanski kulturni centar i Austrisjki kulturni centar takođe će se predstaviti sa svojim programima.

Kreativni savet festivala ove godine čine Aleksandar Gligorijević, Vesna Golubović, Ivan Gračner, Arpad Slancik, Viktor Kiss i kreativni tim "DEV9T".
 

dev9t
dev9tfoto: promo

Ako ste propustili da vidite novi prostor u Beogradu, na post apokaliptičnim ostacima stare ciglane, jedno sasvim novo viđenje "Kralja Ibija" u spektakularnoj scenografiji Viktora Kissa, sa puno dobre muzike, filmova dođite 17, 19, 20, 22. juna 2018. godine u 17.30h da uživate u jednom sasvim novom i drugačijem pozorištu.

 

 

makonda-tracker