Životne pobede vaterpolo asa

Andrija Prlainović: Vitez oklopljen zlatom

0
Jedan od najuspešnijih srpskih sportista u istoriji ne samo što je nizao trofeje sa reprezentacijom i klubovima u kojima je igrao, već je uspeo i da završi fakultet, oženi se, dobije dve ćerke i pokrene sopstvenu modnu liniju, a poslednjih dana našao se u fokusu javnosti zbog smele izjave koju je dao izronivši iz bazena u Riju okićen najsjajnijim odličjem
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Ako pričamo o asesoarima, ultimativni trend u Srbiji ovog leta su medalje oko vrata. Pedeset i četvoro sportista vratilo se okićeno odličjem sa svojih borilišta, a posebnu pažnju među njima privukao je Andrija Prlainović (29), jedan od najboljih vaterpolista u istoriji ovog sporta. Osim svog majstorstva u bazenu, ovaj atleta pokazao je da je heroj čija je sveta dužnost da svakim svojim podvigom svet učini boljim mestom za život. Sjaj zlata koje je sa ostalim delfinima izneo iz bazena u Riju nakon meča protiv Hrvatske, iskoristio je da osvetli probleme klupskog sporta u svojoj zemlji, prvenstveno one finansijske. Ovaj njegov akt naišao je na jednako vatrene salve podrške i osude, ali to nije uspelo da baci senku na činjenicu da je ova ekipa selektora Dejana Savića osvojila bukvalno sve što se u vaterpolu može osvojiti: evropsko, svetsko i olimpijsko zlato. Jer, Prlainović nije samo vrhunski vaterpolista, već i vitez koji je osvetlao obraz naciji.


Plavokosi vaterpolista rođen je 28. aprila 1987. godine u Dubrovniku, ali je odrastao u Herceg Novom. Iz matičnog Jadrana prešao je u beogradski Partizan, potom u njegovog najvećeg rivala Crvenu zvezdu, čiji je vatreni navijač bio celog života. Odatle se uputio na Apenine, u italijanski Pro reko. Kad mu je ove godine istekao drugi mandat u tom klubu, potpisao je ugovor sa mađarskim šampionom Solnokom, gde igraju Živko Gocić i Milan Aleksić.

 

foto: Luka Šarac

Odlukom Olimpijskog komiteta Srbije bio je najbolji sportista naše zemlje 2012. godine, a ostvaren je i van bazena. Oženio se svojom ljubavlju iz srednjoškolskih dana, dve godine mlađom manekenkom Ivanom Čuljak, s kojom ima dve ćerke. Vlasnik je modne linije kupaćih kostima i jednog beogradskog kafića, obožava fudbal i košarku, ljubitelj je nacionalne kuhinje i veliki filmofil.


U gradu gde je proveo detinjstvo postoji duhovita opaska da dete, čim se rodi, Novljani bace u more da igra vaterpolo.


- Istina je da svi probaju da se bave ovim sportom, jer je svima bar neko u porodici, otac, brat ili stric, u prošlosti igrao vaterpolo. Svaki klinac ode bar na jedan trening – objasnio je svojevremeno Prlainović.


- Imao sam jedan košarkaški trening, ali svi su bili brži od mene, nisam mogao da ih pratim i stignem. Znaš kakvi su košarkaši, svi mršavi, a ja sam u tim godinama bio deblji. Tu sam negde i odustao – priznao je slavni vaterpolista.

 

Nastavak teksta i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker