Biljana Tipsarević: Radujem se rođenju devojčice

0
Kako se oseća uoči rođenja prvog deteta, na koji način se sa svojim suprugom, teniserom Jankom Tipsarevićem, priprema za dolazak bebe na svet, ali i gde planira da se porodi, otkriva dizajnerka Biljana Tipsarević.
Biljana Tipsarević. Foto: Miloš Nadaždin
Biljana Tipsarević. Foto: Miloš Nadaždin

Pred sam kraj tekuće godine i mesec i po dana uoči porođaja, dizajnerka u usponu Biljana Tipsarević (31) sumira utiske koji su obeležili period iza nje. Održala je tri revije, a jedna je dospela u najvažniji modni magazin na svetu Vogue i to u Italiji, što predstavlja važno priznanje na početku njene kreatorske karijere. Nedavno je predstavila i modele iz nove kolekcije, a uskoro je očekuje i najvažniji trenutak u dosadašnjem životu. Naime, u januaru će se ostvariti u ulozi majke. Kako provodi trudničke dane, da li je spremna za rođenje deteta i kakav će otac biti njen suprug i drugi reket Srbije Janko Tipsarević (30) s kojim je u braku od 4. jula 2010. godine, otkriva u intervjuu za Story.

Story: Da li ste priželjkivali dečaka ili devojčicu?

- Zaista nam je bilo svejedno, samo želimo da dete bude zdravo i da sve prođe kako treba. Naravno da se radujem devojčici jer sam odrasla sa sestrama.

Story: Kako ste se osećali kada ste saznali pol bebe?

- Divno, presrećni smo. Janko je posle priznao da mu je posebno drago što ću roditi devojčicu, ali verujem kako bi isti osećaj imali i da su rekli da će biti dečak. Sigurna sam da tu nema razlike u intenzitetu radosti i ljubavi koju roditelji osete kada saznaju pol, a da ne govorim o trenutku kada beba dođe na svet.

Story: Razmišljate li o imenu za bebu?

- Da, svakako, imamo nekoliko opcija, ali još se nismo odlučili.

Story: Kako se pripremate za dolazak novog člana porodice? Da li ste već počeli da kupujete neophodne stvarčice?

- Jesmo i iskreno - sve smo kupili. Kod nas vlada sujeverje da ne treba kupovati stvari za dete i žuriti s tim dok ono ne dođe na svet, ali suprug i ja ne podležemo tome. Uživali smo u biranju stvari za bebu, tako je sve slatko, prosto nam je ulepšalo dane.

Story: Da li vam se trudnoća dogodila u željenom momentu ili vas je ipak iznenadila?

- Imali smo sreće da se dogodila baš u željenom momentu i beskrajno smo srećni zbog toga jer u današnje vreme to nije lako.

Story: Da li ste imali mučnine?

- Da, iskreno prate me celu trudnoću. Naravno, mnogo manje sada nego u početku, ali i dalje ih povremeno imam.

Story: Koliko često vam se u trudnoći menja raspoloženje?

- Kao i većina trudnica, u početku sam imala jake mučnine, pa je to uticalo na moje raspoloženje, ali ubrzo nakon toga kada su se one smanjile, moja okolina tvrdi da sam smirenija i raspoloženija više nego ikad u životu. Čak se i šale kako bi bilo dobro da sam stalno trudna.

Story: Na čemu bazirate svoju ishranu?

- Jedem dosta voća, povrća, ribe, pijem mleko. Isto tako, uživam u poslasticama više nego ikad i to bez griže savesti. Naravno da ne preterujem, ali ranije sam se ustručavala da uveče pojedem parče torte. Sada dok sam trudna, važno mi je da sam srećna i zadovoljna, pa se ne lišavam tih malih zadovoljstava. 

Story: Da li se Jankovo ophođenje prema vama u određenom smislu promenilo nakon što ste ostali u drugom stanju?

- Pa nije, on je uvek bio jako pažljiv. Sada samo osećam kako malo više brine i često me zapitkuje u želji da mi ugodi i vidi kako sam.

Story: Ugađa li vam suprug u svemu ili se trudite da ga mnogo ne opterećujete novonastalom situacijom?

- Smatram da nemam čime da ga opterećujem, sve je kako treba da bude, tako da ne pravim bauk oko drugog stanja i ne smatram se razmaženom trudnicom. Nemam nikakvih posebnih prohteva, ni što se tiče ishrane, a ni kada je reč o drugim stvarima. Sve je kao što je bilo i ranije, s tim da nisam mogla da ga pratim na turnirima onoliko koliko smo to oboje želeli.

Story: Kako zamišljate Janka u ulozi oca?

- Znam da će biti sjajan otac jer je odličan pedagog. Jedna od njegovih glavnih vrelina jeste to što je veoma brižan i pažljiv prema svima, a mogu da zamislim kakav će tek biti prema svom detetu. On voli da drži predavanja i uči druge, pa se zbog toga često šalim na njegov račun, pošto nekada i pretera. Konačno će svu tu energiju i potrebu moći da usmeri na svoje dete.

Story: Jeste li svesni da će vas kroz nekoliko meseci jedno malo biće zvati mama?

- Naravno, jedva čekam da se to desi. Iako sam aktivna i vreme mi je veoma ispunjeno, moram priznati da mi ono sporo prolazi. Zaboravila sam kako je kad nisi u drugom stanju.

Story: Planirate li porođaj carskim rezom ili prirodnim putem?

- Volela bih da to bude potpuno prirodno, ako budem mogla. 

Story: Hoćete li se poroditi u Beogradu, rodnom Novom Sadu ili u inostranstvu?

- Porodiću se u Srbiji. Najbitnije mi je da sam okružena porodicom, prijateljima, da sam tamo gde mi je dom i gde se najbezbednije osećam. Ne smatram da su za porođaj potrebni neki posebni uslovi da bih išla u inostranstvo. Što se tiče olakšica zbog pasoša, suprug i ja imamo naša dokumenta, pa nam ništa nije falilo.

Story: Čitate li knjige i priručnike za trudnoću?

- Da. Pročitala sam dosta knjiga na tu temu, ali najvredniji saveti dolaze mi iz moje bliže okoline i drugarice koje su se nedavno porodile. Sve je to prirodna i normalna stvar, čak i da ništa nisam pročitala, to mi ne bi dosta promenilo trudnoću. Opet, postoje neke stvari koje su savremenije u odnosu na vreme naših majki, ali nekada se i u tome preteruje. Ipak, priroda treba da odradi svoje, a mi ako možemo nečim da pomognemo i olakšamo, što da ne, ali ni u čemu ne treba preterivati.

Story: Da li će vam biti potrebna pomoć dadilje budući da Janko već od januara počinje da igra na turnirima, pa će zbog toga često biti odsutan?

- Imam predivne roditelje i sestru koji su mi uvek od neizmerne pomoći. Kao porodica uvek smo jedni uz druge.

Story: Imate li već sada u planu nove poslovne poduhvate ili ćete dopustiti da vas majčinstvo zaokupi?

- Uvek maštam, imam nove planove i ciljeve, ali ne volim da pričam o njima, već samo da radim na njima. Svakako da je majčinstvo i porodica nešto što je prioritet u mom životu i tako će uvek biti. Ali, isto tako smatram da treba pronaći balans i organizovati se da svaki period i svako vreme imaju svoje zadatke. Za svaku ženu važno je da radi, a još ako je to ono što zaista voli, onda je to prava sreća. Isto tako, meni je porodica najbitnija i mislim da je za ženu uloga majke, ukoliko joj to životne okolnosti dozvoljavaju, neprocenjiva, najlepša i najvrednija. U današnje vreme od žene se očekuje više nego ranije, na prvom mestu da bude dobra majka, supruga, domaćica, da privređuje i lepo izgleda. Važno je u svemu napraviti dobru ravnotežu.

Story: Zašto ste rešili da tokom drugog stanja budete aktivni i radite?

- Imam sreću da se super osećam i trudnoća mi prija, tako da ne vidim nijedan razlog zašto ne bih nastavila sa svojim aktivnostima, naročito jer imam privilegiju da radim ono što volim i veoma uživam u tome. 

Story: Gde ste pronašli inspiraciju za novu kolekciju Irresistible?

- Kolekcija Iresstible inspirisana je savremenom ženom, njenim načinom i stilom života, ali i individualnošću i posebnošću. Polazeći od činjenice da je svaka žena lepa na svoj, osoben način, želela sam da kroz sopstvenu modnu viziju istaknem njenu ženstvenost, prirodnu gracioznost, ali i lični stav. Trudila sam se da zadovoljim različite ukuse i specifične potrebe žene dvadeset prvog veka, sigurne u sebe i svoje kvalitete pa sam u kolekciju uvrstila glamurozne večernje haljine, elegantne komplet za poslovnu ženu i seksepilne mini haljine od svile za mlade devojke.

Story: U čemu se ona razlikuje od prethodnih?

- Novitet u kolekciji Iresstible predstavljaju šik čipkani prsluci čija meka forma ne skriva telo, već ga naglašava decentno ističući ženinu senzualnost i seksepilnost. Veliku pažnju, kao i u prethodnim kolekcijama, posvetila sam odabiru materijala i, naravno, kvalitetu izrade. Kolekcijom dominira jesenji kolorit: boja trule višnje, braon, boja cigle, teget i neizostavna crna koje su međusobno komplementarne.

Story: Kako izgleda žena koja na najautentičniji način može da nosi haljinu iz vaše nove kolekcije?

- Vrlo zavodljivo. Ona pre svega želi da se dopadne sebi, pa tek onda drugima. To je žena koja ima veliko samopouzdanje, voli samu sebe, obožava kako izgleda sa svim svojim manama i vrlinama, ona zrači... Zna da nosi svoje nedostatke, ali i te kako zna da zavodi svojim vrlinama.

Story: Planirate li da organizujete modnu reviju?

- Ove godine imala sam tri revije. U Beogradu, na Malti i u Crnoj Gori. Prezadovoljna sam svakom od njih i mislim da je to sasvim dovoljno, s obzirom na to da mi je ovo tek prva godina poslovanja, a sada sam već u poodmakloj trudnoći.

Story: Kako sebe vidite u modnom svetu u narednih nekoliko godina?

- Idem korak po korak i stepenicu po stepenicu. Imam velike ciljeve i ambicije, ali sve ima svoje vreme. 

Story: Jeste li u potpunosti zadovoljni i srećni ili vam nešto nedostaje?

- Svi ljudi koje volim najviše na svetu živi su i zdravi, sa ljubavlju svog života imam predivan brak, dakle imam sve što je potrebno za srećan i normalan život.

Razgovarala: Moni Marković

makonda-tracker