Slavica Vučetić: Izazov je trajati na sceni

0
Glumica Slavica Vučetić, poznata po ulozi Klare u seriji Jagodići, priznaje da joj je neugodno kada gleda sebe na malom ekranu i ističe da joj je najbitnije da bude autentična u onome šta radi.
Slavica Vučetić, foto: Vladimir Šporčić
Slavica Vučetić, foto: Vladimir Šporčić

Novosađanka Slavica Vučetić (30) uspešno je dočarala lik Klare u gledanom serijalu RTS-a Jagodići, za koji je vezuju i lepe uspomene sa snimanja, kao i prijateljstva koja je stekla među svojim kolegama. Talentovana glumica, koje je već godinama deo ansambla Pozorišta mladih u Novom Sadu, ističe da gluma nije zanat i iskreno govori kako su mladi dramski umetnici u Srbiji sve manje u prilici da biraju ulogu, zbog sve manje pozorišnih i televizijskih projekata.

Story: Kakve uspomene nosite sa snimanja serije Jagodići? Prija li vam triler kao žanr?

- Čitava ekipa je bila jako pozitivna i puna podrške, a sa rediteljem Miroslavom Lekićem i svojim partnerima sam imala odličnu saradnju. Na snimanju sam se upoznala i sa koleginicom Ninom Janković, koja je divna glumica. Iako nismo imale nijednu zajedničku scenu, super smo se družile u pauzama i podržavale jedna drugu. Prvi put sam se susrela sa trilerom kao žanrom i to je bilo bas uzbudljivo i inspirativno.

Story: Na koji način reagujete kada vidite sebe na ekranu?

- Uvek mi je pomalo neugodno da gledam sebe na ekranu, mada volim da pogledam materijal koji do tada nisam videla, čisto da procenim kako je sve to na kraju ispalo i da li sam postigla ono što sam zamislila.

Story: Da li ovakve i slične uloge priželjkujete i u budućnosti?

- Za mene je bio pravi izazov raditi lik Klare. Imala sam zadatak da spolja izgradim lik vredne i tihe sekretarice, a da iznutra budem svesna da je ona profesionalni ubica i žena spremna na sve. Ne bih imala ništa protiv još ovakvih uloga, ali bih se još više radovala novim, drugačijim i što različitijim!

Story: Da li je tačno da je gluma zanat koji se krade?

- Gluma nije zanat, iako kao i svaki posao, sadrži u sebi onaj deo koji je tehnički, zanatski. Na primer, kako plasirati repliku, kako igrati za kameru. Eto, taj deo može da se uči, može da se krade. Sve preko toga je tvoje, autentično, jedinstveno i tome, ma koliko želeo, niko ne može da te nauči.

Story: Jesu li mladi glumci danas u prilici da biraju uloge? Koji su to najveći izazovi s kojima se susreću?

- Mislim da su glumci, čak i oni malo stariji, danas sve manje u prilici da biraju uloge. Pogotovo oni koji nisu nigde stalno zaposleni, nemaju stalni izvor prihoda. Mnogo nas je na tržištu, a posla najblaže rečeno - nedovoljno. I zato se uglavnom dešava, na žalost ili na sreću, da uloge biraju tebe i vode te nekim svojim putem, koji možda i nije onaj koji si ti priželjkivao. Danas je najveći izazov ući u posao i trajati.

Story: Uživate u skladnom braku. Na koji način uspevate da uskladite privatne i poslovne obaveze?

- Mobilnim telefonima, e-mailovima, a ponekad i Skype-om, pa ko se prvi zakaže! Šalim se, naravno, trudimo se da se međusobno osluškujemo u svakom trenutku i da imamo razumevanja za potrebe onog drugog. Ponekad prevagu odnesu poslovne obaveze, dok privatan život trpi, ali oboje smo svesni da se u životu stvari odvijaju ciklično i da će pre ili kasnije doći trenutak kad ćemo moći više da se posvetimo jedno drugom.

 

Danilo Mašojević

 

Danilo Mašojević

makonda-tracker