zanimljivo

Zvali su je "BRADATA ŽENA", a glasom je hipnotisala svet: Nesvakidašnja životna priča čuvene Končite Vurst

0

Nakon pobede na Evroviziji kreće njen uspeh u muzici, a pored toga napisala je knjigu i pozajmila glas animiranom junaku u filmu "Pingvini sa Madagaskara"

ZANIMLJIVA ŽIVOTNA PRIČA KONČITE VURST
ZANIMLJIVA ŽIVOTNA PRIČA KONČITE VURST foto: Profimedia

Tomas Nojvirt je austrijski pevač koji je rođen 6. novembra 1988. Proslavio se nakon što je pre deset godina, 2014. pobedio u takmičenju za Pesmu Evrovizije. Tada se publici predstavio kao Končita Vurst ili jednostavno Končita.

 

On je tada osvojio najviše glasova i pobedio sa pesmom „Rise Like a Phoenik“. Osim pesme i njegov izgled je privukao pažnju medija, a posle pobede dao je niz intervjua, a u jednom od njih je objasnio da nije trans žena. 

 

Koliko je Končita poznata govori činjenica da je njena biografija dostupna na 78 različitih jezika na Vikipediji. Nakon pobede u Pesmi Evrovizije 2014. u Kopenhagenu ona je preko noći postao globalna figura LGBTI zajednice.

Nakon toga usledio je i album „Conchita” (2015), koji je pobrao brojne nagrade, a poznata je po mnogo nastupa na bezbrojnim Prajdovima.

 

Gostovala je u brojnim emisijama u više od 20 zemalja na četiri kontinenta.

 

Sledeći album „From Vienna Vith Love” objavljen je u oktobru 2018. godine uz rasprodati gala koncert u Konzerthausu u Beču. Album je dostigao zlatni status u roku od nedelju dana nakon objavljivanja.

Ovaj album je takođe objavio Soni Music Entertainment Austria za koji je Končita obradila svetske hitove Barbre Strejsend, Širli Besi, Alanis Moriset, Sema Smita i mnogih drugih. Takođe uključuje proširenu verziju „Rise Like A Phoenix”, kao i Končitinu koautorsku pesmu „Have I Ever Been In Love” i čuvenu nemačku pesmu Hildegard Knef „Fur mich soll’s rote Rosen regnen”. Saradnja sa Viener Simphoniker predstavlja dalju prekretnicu u Končitinoj muzičkoj karijeri, ne samo zbog odlične produkcije Doroti Frajberger.

 

Nakon ovog izleta u filharmoniju, umetnica je ponovo sa svojim bendom u jesen 2018. otišla na turneju, gde je predstavila svoje omiljene obrade pesama poslednjih godina, kao i odlomke iz orkestarskog programa, koji je uključivao poznate hitove iz njegov debi album kao što su „Firestorm”, „Heroes” i naravno „Rise Like A Phoenix”.

 

KONČITA JE BILA VELIKO IZNANAĐENJA NA EVROVIZIJI
KONČITA JE BILA VELIKO IZNANAĐENJA NA EVROVIZIJI foto: Printscreen

Još više scenskog iskustva stekla je tokom prijatnih večeri svoje turneje „So veit so gut“ („So far so good“) sa zadivljujućom muzikom uživo i vrhunskom zabavom na najvišem nivou.

Godine 2019. objavljen je treći studijski album na kojem se po prvi put nalazi elektronska muzika pod nazivom projekta WURST.  Novi stil je elektronski, plesan i bliži ličnim iskustvima muzičara kao nikada ranije, čiji umetnički ciljevi zauzimaju centralno mesto na ovim novim pesmama.

 

Osim što se fokusira na svoju muzičku karijeru, ona često koristi svoju medijsku pažnju da podrži društveno-političke ciljeve. Kao pobednica Evrovizije, predstavljen je na najvećem svetskom LED ekranu na njujorškom Tajms skveru u novogodišnjoj noći 2014, a pozvao ju je Ban-Ki Mun, koji je u to vreme bio generalni sekretar UN, na zajednički nastup na konferenciji UN, a govorila je u Evropskom parlamentu u Briselu.

 

KONČITA ĆE NASTUPITI I OVE GODINE KAO GOST NA EVROVIZIJI
KONČITA ĆE NASTUPITI I OVE GODINE KAO GOST NA EVROVIZIJI foto: Profimedia

Njujorški muzej moderne umetnosti (MoMA) je čak posvetio Končiti video instalaciju i kampanju za metro. Pored svog počasnog doprinosa Life Ball-u, jednoj od najvećih i medijski najefikasnijih dobrotvornih organizacija za borbu protiv HIV/AIDS-a, svoju popularnost je iskoristila i za društveni angažman nastupima na dobrotvornim koncertima poput „Glasovi za izbeglice“ na bečkom Heldenplatzu ili apelima da se poveća Izlaznost birača, kao i pre evropskih izbora 2019.

 

Končita je bila ambasadorka Evroprajda 2019. i ambasadorka je kampanje Ujedinjenih nacija/UN za ljudska prava Free&Ekual.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Teya Dora pred veliko evrovizijsko finale 

 

makonda-tracker