Vesna Dedić: Trudim se da me krase i čojstvo i junaštvo, a i da ostanem žensko

4
Novinarka Vesna Dedić govori o svom novom romanu Sunce meni sunce tebi, priča o svojim životnim ciljevima i otkriva da joj je drago što se nije više puta u životu udavala

Jedna od naših najvoljenijih novinarki Vesna Dedić godinama važi za jednu od najuspešnijih dama na javnoj sceni, a u prilog ovome ide i 16. izdanje njenog romana Zauvek u srcu. Odgovoarajući na pitanja čitalaca našeg portala, šarmantna dama govori o svom novom romanu Sunce meni, sunce tebi, čiji izlazak je najavila za jun, otkriva i zbog čega sa svojom ćerkom Lenkom najviše voli da praznike provodi u Crnoj Gori. Vesna priča o svom poreklu, ali i priznaje da u životu nije imala muškarca koji bi joj bio partner i da se ne plaši samoće.

Šta vas najčesće nasmeje, a šta rastuži? Mina

- Moja ćerka Lenka i prijatelji uspevaju uvek da me nasmeju naročito kada se šale na moj račun. Tuga? Kada me neko slaže.

Koje doba dana ili noći smatrate inspirativnim za pisanje ?
Da li Vam smetaju svakodnevne obaveze tipa neka obavezna kafa sa nekom naj prijateljicom ili tako nešto ? Koliko to utiče na vaš rad i ima udela u priči koju pišete?
Violeta Ilić

- Vreme za pisanje ne biram ja već ritam dnevnih i noćnh obaveza. Odavno sam svoj krug prijatelja svela samo na one prema kojima nemam nikakve obaveze već samo odnos ljubavi i poštovanja. Ono o čemu sam pisala u romanu Zauvek u srcu i novom koji ću uskoro objaviti Sunce meni sunce trebi jeste proizvod i mog načina života i onoga što me dira kao iskustvo drugog. Pišem savremene romane, pa inspiraciju tražim u svakodnevnom životu, a ne u biblioteci među starim spisima.

Knjiga Zauvek u srcu je fenomenalna, doživljaj Beograda i načina života u njemu. Šta treba da očekujemo u novom romanu? Dragana

- Radnja novog romana se odigrava u Beogradu, Budvi i na plaži Pržno kraj Svetog Stefana. To je jedna velika ljubavna priča puna čežnje. Mislim da će u njoj uživati čitateljke od 15 do 85 godina. U isto vreme moje junakinje su suočene i sa nekim novim problemima ovog veka - agresija u braku, biseksualnost partnera, veze sa mnogo mlađim partnerima, ljubavni trouglovi i ovo naše vreme u kojem nam i novine i prijatelji stalno govore kako nešto moramo da uradimo, šta moramo da imamo, kako da se oblačimo, kako da živimo… Sve je postalo must have.

Za koga navijaš? Marko Kraljević

- Za Partizan, zbog pokojnog oca, zbog Duška Radovića, zbog košarkaša, zbog toga što je Partizan Atina, a Zvezda Sparta. Navijati za Partizan je jedan lirski osećaj, a za Zvezdu epski.

Vesna, da li vjerujete u sudbinu i njoj se prepuštate ili život uzimate u svoje ruke? Pozdrav Montenegrina

- Jedna junakinja mog romana kaže: Tragedije su u životu dešavaju, a sreća se gradi. I ja verujem u to.

Da li je put do uspeha zaista toliko trnovit i kakav savet biste dali mladim devojkama kojima ste uzor i koje bi želele da krenu vašim putem i izaberu upravo novinarstvo za životni poziv? Veliki pozdrav Vladica Milovanović

- Put do uspeha i ja još uvek tražim i ne znam baš kakav je. Znam da imam neke ogrebotine, ali zarasle su. Onima koji žele da se bave novinarstvom savetujem da dođu u Radionicu za medije Officina kod mene i Sanje Marinković. Činjenica je da nema medija gde ne rade naše bivše učenice - dovoljno govori koliko je program po kojem radimo uspešan.

Vaš put Balkanskom ulicom i uzor u novinarstvu? Puno zdravlja i sreće! Ljubomir Jugović

- Moj put Balkanskom ulicom je vrlo jednostavan radiš onako kako umeš iI sa mnogo ljubavi. Najvažnije je da ne očekuješ aplauze sa sve što uradiš. Uzori su mi kao gimnazijalki bili Tijanić, Tirnanić, Mira Bobić, Dragan Babić, Mira Adanja i Tanja Torbarina.

Kako izgleda vaš idelan partner i da li vam smeta razlika u godinama u muško-ženskim odnosima? Hvala Stojanović Dušan

- Postoje idealni muškarci, izuzetno lepi, duhoviti, zgodni, obrazovani i neke takve sam volela. Partner, to je već neko ko te prati i vodi kroz život. Nikada nisam imala partnera, pa mu se u ovim godinama i ne nadam. Što se tiče razlike u godinama, nikada mi nije smetala razlika u godinama, već razlika u količini davanja i uzimanja.

Zašto svaku Novu godinu dočekujete u Budvi? Zoran

- Zato što volim taj deo jadranske obale, meštane, moje prijatelje iz Podgorice koji tamo dolaze, bistro Sidro, plažu Pržno, hranu, trenutke u kojima je Lenka nasmejana sa svojim društvom i decom mog brata. Eto, za ovu Novu godinu sam uz vino uživala na Džibonijevom koncertu u ponoć i posle ga sa meštanima jurila za autogram. U Budvi imam osećaj nepodnošljive lakoće postojanja.

Veliki pozdrav! Šta je za vas merilo uspeha u vašem poslu, i kada ste sebi rekli-uspela sam? Jelena Čuturić 

- Nikada sebi nisam rekla uspela sam jer nikada nisam apsolutno uspela da ostvarim bilo koju ideju koju sam imala.A merilo uspeha u mom poslu je koliko ljudi voli da gleda Balkanskom ulicom, voli da čita moje romane i koliko generacija sam izvela u Officini. Za sada 10 godina Balkanske, šesta generacija Officine i 16 izdanja Zauvek u srcu su dovoljni razlozi da se nadam da ću jednom reći uspela sam, makar u sebi. Naglas nikada neću izgovoriti jer sam sujeverna.

Da li volite kafanu i koja pesma moze da vas razveseli, a koja da vas rastuži? Jovana Dj.

- Naravno da volim kafanu i idem svakog petka u jedan divan restoran sa kafanskom muzikom. Rastuži me u poslednje vreme pesma Hoću da ostarim s tobom i to orkestar i jedan moj drug iz detinjstva znaju pa me na kraju noći uvek časte tom pesmom.

Gde ste rođeni i odakle su vam koreni, pozdrav Dedic Ranko-CH

- Koreni moje porodice su selo Brskut, pleme Kuči. Moj otac je bio vojno lice tako da sam slučajno rođena u Osijeku, u školu sam pošla u Trebinju, a gimnaziju završila u Podgorici. Ponosna sam na svoje korene. Najveći nauk koji sam dobila pronašla sam u delu najvećeg Kuča Marka Miljanova - junaštvo je kada braniš sebe od drugog, a čojstvo kada drugog braniš od sebe. Trudim se da me krase i čojstvo i junaštvo, a i da ostanem žensko.

Da li ste završili neki fakultet? Kiki

- Da, naravno. Filološki fakultet u Beogradu, grupa za svetsku književnost.

Da li vam je žao što se niste ponovo udali i što ćete možda budućnost provesti sami? Laki

- Žena koja ima dete i prijatelje, kao i zdrav mentalni sklop nikada ne može budućnost dočekati sa osećajem usamljenosti. Nije mi žao što u mojoj biografiji ne postoji podatak da sam se više puta udavala. Jednom je bilo dovoljno.

Biti Vesna Dedić ima svoju težinu: na ulici biti nasmejana, pozitivna, doterana, trendi, odlično odraditi emisiju, voditi školu, pisati, posvetiti vreme porodici, prijateljima, znači imati mnogo energije, ali kada ostanete sami sa sobom koja je to vodilja koja vas tera dalje, više i bolje i puni vaše baterije?

- Uvek je ideja vodilja kako Lenki i sebi učiniti život lepšim i kako je naučiti da je život samo jedan i neponovljiv i da ne treba vreme pustiti da iscuri.

Pozdrav Vesna, emisija Balkanskom ulicom je sjajna,uvek imate zanimljive goste, takođe i vaš roman Zauvek u srcu. Kad možemo da očekujemo novu knjigu?

- Nastavak romana  izlazi pod naslovom Sunce meni sunce tebi početkom juna. Inspirisana sam bila jednom starom pesmom Miladina Šobića Sunce tebi sunce meni i u tom naslovu i pesmi krije se i siže romana.

Pozdrav Vesna, kada ste posljednji put bili u Trebinju, pošto znam da ste jedno vreme tu i živeli?! Trebinjac

- Dugo, dugo nisam bila u Trebinju. Moj najbolji drug iz klupe prvog razreda osnovne me pozvao ovog leta da posetim njega i njegovu porodicu i da pijemu rakiju koju on peče, pa se vidimo ispod platana negde u avgustu.

Da li verujete u večnu ljubav i sta bi posavetovali mlade devojke koje misle da prava ljubav ipak ne postoji? Irena Mirković

- U svom novom romanu upravo se bavim pitanjem večne ljubavi. Jedna od najlepših ljubavnih scena se dešava uz pesmu Nine Badrić Vječita ljubav… Dakle odgovor na to pitanje ćeš pročitati u junu.

 

Priredio: Danilo Mašojević

makonda-tracker