pred njim su crveneli i najslavniji umetnici

Pojavio se kao najlepši, otišao kao najveći: Kako nas je opčinio Bekim, jugoslovenski glumac evropskog kalibra

0

Na današnji dan pre sedam godina, Balkan je šokirala vest da je Bekim Fehmiu izvršio samoubistvo.

foto: Adria Media Arhiva

15. JUN, BEOGRAD

 

Bekim je pet meseci nakon smrti doživeo moždani udar. Vest o njegovom odlasku bila je poput zemljotresa.

 

Njegove kolege i saradnici su o njemu nakon njegove smrti govorili sledeće:

U to vreme on je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom megaprojektu", rekao je za "Blic" 2010. reditelj Goran Marković setivši se snimanja filma 'Specijalno vaspitanje' u kojem je Bekim 1977. glumio vaspitača Žarka.

Poslednji let Petra Pana: Životna priča Milorada Mandića Mande

 

Kritičar Milan Vlajčić je za "Blic" 15.juna 2010. izjavio:

Prišao sam mu na sahrani Ljube Tadića, a on me zagrlio i rekao: 'Mi se znamo'. Rekao sam mu da sam čitao njegovu autobiografiju i da sam bio fasciniran. Skromno mi je odgovorio da nije očekivao veliki uspeh knjige. Bio je to glumac fantastičnog senzibiliteta i izvanrednog građanskog držanja".

foto: Adria Media Arhiva

Pričala je o Bekimu tog dana i Olivera Katarina koje je igrala sa njim u "Skupljačima perja".

Bilo mi je žao što se Bekim izolovao, što se povukao u sebe, a ovo što se sada desilo, to me je izuzetno pogodilo. Otišao je čovek velikog talenta" (Tanjug, 2010).

Olivera je nedavno u Kanu u čast Bekima i u čast Velimiru Bati Živojinoviću otpevala Đelem, đelem, numeru iz kultunog jugoslovenskog filma.

 

Bekim Fehmiju je, kako su njegovi sinovi govorili, živeo onako kako je želeo i otišao je onako kako je želeo. Kremiran je na Novom groblju u Beogradu, 17. juna 2010. Njegov pepeo je prosut po reci Bistrici.

Sećam se da sam, kada sam tog dana odlazila kod frizera, silazeći stepenicama, razmišljala: "Zašto li me danas, na odlasku, nije zagrlio onako snažno kao što je to obično činio?", prisetila se Branka Petrić tog 15. juna ("Vreme", 2012).

makonda-tracker