icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

počasni gost Mikser festivala 2017

Mirko Ilić: Ne tolerišu te takvog kakav si...

Podeli:

U okviru devetog izdanja Mikser festivala 2017 koji će se održati od 25. do 28. maja u silosima Žitomlina na Donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom "MIGRACIJA", Beograd će posetiti Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije.
foto: Robert Gojević
foto: Robert Gojević

Pored učestovavanja u žiriju za regionalni konkurs "Kuća za sve naše ljude" za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 08. septembra 2017. godine u Sarajevu, povod za posetu je i izložba "Tolerancija", koja predstavlja radove najuticajnijih grafičkih dizajnera sadašnjice, a koju će publika Mikser festivala 2017 imati priliku da premijerno pogleda.

 

Najavljujući izložbu, Mirko Ilić, objasnio je šta za njega znači tolerancija.

Najčešći razlozi ne tolerancije su pripadanje 'pogrešnom' plemenu, 'pogrešna' boja kože, 'pogrešna' seksualna orjentacija, 'pogrešna' religija. Tri od ova četiri 'pogrešna' razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba zapravo nije odgovorna, nije uopštee u mogućnosti da kontroliše. Dakle, ne tolerišu te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno?

 

Uz to, te tri 'pogrešne' stvari čine maksimalno 10 odsto naših razlika, u ostalih 90 odsto smo isti. Želimo voleti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj deci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego ne toleranciju? Ova izložba bi trebalo biti mali vizualni podsetnik na to."

Autori izloženih plakata su: Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Novi kolektivizem (Slovenija), Iztvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jainping He (Kina), Fons Hickmann (Njemačka), Michel Tartakover (Israel), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Reza Abedini (Iran), Xiao Yong (Kina), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH), Srđa Dragović (Crna Gora).

 

Mirko Ilić biće i učesnik debate koju organizuju Mikser festival i nedeljni magazin "Nedeljnik" koja će se baviti temama govora mržnje u medijima u okviru festivalske celine MikserTalks.

foto: Promo

Mirko Ilić rođen je u Bosni. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Evropi učestvujući kao ilustrator i umetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi u SAD gde radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umetnički direktor međunarodnog Tajm magazina, a godinu kasnije i umetnički direktor editorijala u Njujork Tajmsu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike.

 

Dobitnik je nagrada Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine je bio potpredsednik AIGA ogranka u Njujorku. Trenutno radi kao predavač na master studijama Fakulteta vizuelnih umetnosti. Sa Stivenom Helerom bio je koautor serije Genius Moves knjiga: 100 ikona grafičkog dizajna (2001.), Rukom napisan (2006.) i Anatomija dizajna (2007.), a sa Miltonom Glejzerom je koautor izložbe Dizajn neslaganja: društveno i politički inspirisan grafički dizajn (2006).


Mirkovi radovi su višestruko nagrađivani i nalaze se u kolekcijama prestižnih institucija kao što su muzej Smithsonian i MoMa u Njujorku.

Inicijalizacija u toku...