legenda

Posebne želje i poklon od milion evra: Otvoren testament Esme Redžepove, a evo kome SVE ostaje!

2
Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica. Prekjuče je otvoren njen testament....
foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu podaruje državi. Esma je mnogo volela Makedoniju, i Makedonija je volela Esmu. Svuda po svetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pesmu, dušu i misao." rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

foto: Profimedia

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pevačica je preminula u 73. godini života.

 

Retko ko se seća ovog perioda njene karijere: Ovako je prelepa i uvek nasmejana Esma Redžepova izgledala u svojim počecima

 

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umetnik Republike Makedonije. Održala je nebrojano koncerata po celom svetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 dece koje je usvojila, odgajila i izvela na put.

foto: Privatna arhiva

Obišla je sva četiri kontinenta – i to nekoliko puta, a njeni kocerti su uvek bili dupke puni. Mogla je da živi u bilo kojoj svetskoj prestonici, ali se uvek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gde je rođena 8. avgusta 1945. godine u ulici “Ivo Lola Ribar” broj 20, u kući koja više ne postoji.

 

Nastavak priče pogledajte na sledećoj strani..

makonda-tracker