15 godina od smrti

Čkalja nas je naučio kako da se SMEJEMO, a potom je njegov osmeh počeo da BLEDI: Hvala ti Srbijo što GLOĐEM KOSKE!

2

Velikan jugoslovenskog glumišta Miodrag Petrović Čkalja preminuo je na današnji dan pre 15 godina.

foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Rođen je 1. aprila 1924. a čini se da ga je uporavo datum rođenja odredio da bude jedan od najvećih komičara ili kako su ga neki zvali , naš Čarli Čaplin. Nažalost, kraj njegovog života uopšte nije bio lak i zabavan.

 

"Mi možemo da nemamo mnogo stvari - jer imamo Čkalju. Oni koji nemaju Čkalju, moraju da imaju sve ostalo", napisao je neko 1987. Junak te priče pred kraj života je imao gotovo ništa.

 

Na današnji dan umro je Miodrag Petrović Čkalja: Reči iz njegovog poslednjeg govora će vas poraziti (FOTO)

 

Čovek iz naroda koji je svojim zemljacima podario toliko smeha da će uvek ostati u njihovim sećanjima kao Jare, Gvozden, Mita, Blagoje, Srećko napast, Jovanča Micić.

foto: Privatna Arhiva

Pred kraj života se žalio kako ga muči samoća. Napušten od kolega, gledajući kako mu prijatelji jedan po jedan umiru, Čkaljin čuveni osmeh počeo je da bledi. On je dobio nagradu za životno delo "Car Konstantin", a u govoru je rekao ono što smo odavno zaboravili. Dugo je živeo kao da je sahranjen.

 

Životna priča - Miroslav Mija Aleksić: Zaveštanje besmrtnog majstora gega

 

- Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac 2002. godine na dodeli.

 

 

makonda-tracker