Kruna zabranjene ljubavi

Žena koja je zavela princa: Životna priča kraljice Ranije

0
Majka četvoro dece i internacionalna modna ikona, harizmatična dama Ranija el Abdulah, kraljica Jordana, danas je uzor mnogim ženama sveta, a njen život u izgnanstvu promenio se preko noći kada je upoznala sadašnjeg supruga, čiji je otac kasnije doneo iznenađujuću odluku da presto umesto svom bratu prepusti sinu, što je ona prihvatila sa strepnjom, svesna velike odgovornosti i rizika koji je očekuju

 

Filantrop i aktivista
 

Nakon što je Abdulah postao kralj, lepa brineta imala je više prostora da progovori o domaćim i globalnim problemima, u čemu je pošla stopama svoje prethodnice, kraljice Nur, koja je takođe bila veliki filantrop i aktivista. Pored svih stvari za koje se zalaže, a ima ih puno, od primarne važnosti svakako je njena borba za prava žena i dece. Zagovornik je kampanje protiv ubistava u ime časti koja su široko rasprostranjena u islamskom svetu. Naime, muški članovi familije imaju pravo da ubiju žene koje su na neki način osramotile njihovu porodicu, u najvećem broju slučajeva to su preljubnice. Kraljica je na čelu jordanske Komisije za zaštitu ljudskih prava i nastoji da uspostavi delikatnu ravnotežu između kulturne tradicije svog naroda i osnovnih ljudskih prava. U borbi za jednakost polova, veliku podršku pruža joj suprug, koji je Raniju 2004. odlikovao počasnim mestom pukovnika u oružanim snagama Jordana.

 

foto: Profimedia

Njen rad i zalaganje svakako nisu prošli neprimećeni u svetu. Univerzitet Eksiter nagradio ju je počasnim doktoratom za njeno nesebično zalaganje za prava žena, kao i za rad na poboljšanju evropsko-arapskih odnosa. Pored toga, dobila je brojna priznanja i nagrade za svoj rad, kome je toliko posvećena. Još jedna goruća tema koja je od velike važnosti za kraljicu jeste napredak informacione tehnologije. Ona smatra da tehnologija može mnogo da pomogne njenom narodu u obrazovanju, zbližavanju kako među sobom, tako i s drugim državama i prevazilaženju kulturoloških i jezičkih barijera. Izuzetno je aktivna na društvenim mrežama, gde ima više miliona pratilaca koji mogu da se upoznaju s njenim delom. Ona smatra da je tehnološki napredak izuzetno važan za jednu naciju, jer su svi ljudi u globalizovanom svetu povezani.

 

foto: Profimedia

- Kada ste kraljica, nije uvek lako da se približite narodu. Na neki način, to su mi omogućile društvene mreže, a ljudima su otvorile prozor u moj život da bi tako otkrili ko sam ja i šta zapravo radim. Senzacionalizam vezan za moje ime na taj način može da se ublaži. Takođe, pomažu mi u širenju ideja i bacaju svetlo na ono za šta se zalažem – izjavila je jednom prilikom Ranija, objašnjavajući zašto je pasionirani korisnik društvenih mreža.


Porodica kao oslonac
Ubrzo nakon venčanja Ranije i princa Abdulaha, porodica je postala bogatija za jednog člana. Princ Husein bin el Abdulah rođen je 28. juna 1994. godine. On je nedavno, u svojoj 21. godini diplomirao međunarodnu istoriju na Univerzitetu Džordžtaun u Americi. Iako su kralj i kraljica, Ranija i Abdulah prisustvovali su poput svih ostalih roditelja ceremoniji dodele diploma, posmatrajući s ponosom u očima svog najstarijeg sina kako uspešno završava jedno od najvažnijih poglavlja u životu.

 

foto: Profimedia

Nastavak životne priče pogledajte na narednoj strani...

 

makonda-tracker