Kruna zabranjene ljubavi

Žena koja je zavela princa: Životna priča kraljice Ranije

0
Majka četvoro dece i internacionalna modna ikona, harizmatična dama Ranija el Abdulah, kraljica Jordana, danas je uzor mnogim ženama sveta, a njen život u izgnanstvu promenio se preko noći kada je upoznala sadašnjeg supruga, čiji je otac kasnije doneo iznenađujuću odluku da presto umesto svom bratu prepusti sinu, što je ona prihvatila sa strepnjom, svesna velike odgovornosti i rizika koji je očekuju

 

Za druge, ovo ukrštanje različitih kultura simbolizuje nadu u ujedinjenje i mir među svim nacijama i kulturama ovog podneblja koje su, ne tako retko, u sukobu. Kada se udala, Ranija nije mogla ni da pretpostavi kako je čeka uloga kraljice. Bio je to veliki šok za nju, njenog supruga i celu naciju. Kao što je jednom prilikom objasnila, njen život nije bajka iako tako izgleda. Titula kraljice posao je kao i svaki drugi. Pripisana joj je obaveza da služi narodu najbolje što ume, a ljudi širom sveta složiće se da je ona i te kako dorasla toj ulozi i da menja istoriju arapskog sveta iz dana u dan. Kada je kralj Husein, Abdulahov otac, bio na samrti, sve je zapanjio. Naime, po pravilu, kralja je trebalo da nasledi njegov rođeni brat, ali on je ipak odlučio da dovede na presto svog najstarijeg sina. Princ je, u trenutku kada je dobio iznenadne vesti, planirao karijeru u vojsci Jordana. Kralj Abdulah i kraljica Ranija tada su postali lica moderne kraljevske porodice. Zajedno, oni predstavljaju most koji spaja zapadni svet sa arapskim načinom života. U kulturi gde se žena često ne primećuje, ova glamurozna ikona stila i majka četvoro dece postala je rado viđen zagovornik ideala u želji da Jordanu podari blagostanje i napredak. Trenutak kada je postala kraljica, bio je jedan od najvažnijih u njenom životu. S jedne strane, bila je u žalosti zbog smrti svog svekra kralja Huseina, inspirativnog vođe i pacifiste, a u isto vreme na njena pleća pala je ogromna odgovornost koja je na snagu stupila istog trenutka.

 

foto: Profimedia

- To svakako nisam očekivala u 28. godini. Od odgovornosti za svoje sinove i ćerke, što samo po sebi nije bilo nimalo lako, postala sam odgovorna za decu čitave nacije. Bila sam preplašena i u tom trenutku znala sam da život više nikada neće biti isti, a uputstvo za to kako biti dobra kraljica ne postoji –izjavila je Ranija u jednom intervjuu. Međutim, kako je vreme odmicalo, pokazalo se da je ova jaka žena pravi izbor za svoju domovinu. Uz podršku svog supruga uspela je da se izbori za ulogu jedne od najznačajnijih kraljica u savremenoj istoriji.

 

foto: Profimedia

Nastavak životne priče pogledajte na narednoj strani...

 

makonda-tracker