Poznati protiv nasilja nad životinjama

Reagujući na vest da je nepoznati monstrum odsekao sve četiri šape ženki psa pronađenoj u naselju Medaković, Miki Perić, Goca Tržan i Danijela Vranješ najoštrije osudili zlostavljanje životinja
1
1 / 3 Foto: Vladimir Šporčić

U beogradskom naselju Medaković dve devojke su 14. aprila pronašle su preplašenu jednogodišnju ženku mešanca sa odsečene sve četiri šape.

Veterinar Miomir Ranđelović, koji je osakaćenog psa primio u svojoj ambulanti na Bežanijskoj kosi, otkrio je da za 20 godina rada nije video tako stravičan slučaj. Prema stanju rana, šape su najverovatnije odsečene pre deset dana, pas je bio pregladneo I dehidriran, a doktor Ranđelović kaže da drugih povreda nije bilo.

Ovaj varvarski čin izazvao je burne reakcije javnosti, a među onima koje je zaprepastilo ovakvo brutalno zlostavljanje nedužne životinje su i brojne poznate ličnosti. Najburnije su reagovali poznati vlasnici kućnih ljubimaca.

- Ne mogu da verujem šta se desilo, nisu mi jasni ljudi koji tako nešto mogu da urade životinjama. To su poremećene osobe! Strašno mi je i kada pričam o tome što se desilo – kaže muzičar i voditelj Miki Perić, poznat kao veliki ljubitelj životinja koji svoj životni prostor deli sa psima Medom i Helgom.

- Ljudima koji maltretiraju životinje nema pomoći, to su psihopate. U američkom školskom i pravnom sistemu decu koja pokazuju sklonost ka maltretiranju životinja posmatraju kao buduće pedofile i masovne ubice! Mi smo mnogo daleko od takvog sistema rasuđivanja. Ovaj događaj, kao i niz drugih, odslikavaju dokle smo kao narod stigli moralno i etički. Iskreno, mislim da sve polazi od porodice, koja ne zna da se postavi prema svojoj deci. Nije mi jasan niko ko maltretira bilo koga, a kamoli nekoga ko je potpuno bespomoćan – govori Goca Tržan koja sa suprugom Ivanom Marinkovićem i ćerkicom Lenom uživa u društvu mačora Dragiše koji im je već duže vreme kućni ljubimac.

- Nemam nimalo emocija prema nekome ko je bio spreman na nešto ovako. Osoba koja je u stanju da maltretira životinje mora biti podvrgnuta ozbiljnoj psihoanalizi, a ne zatvorskoj kazni. Iznervirala me je izjava jednog psihologa koji je u dnevnim novinama prokomentarisao da misli da se ne radi o osobi koja uživa u zločinu. Ta izjava mi je bila najjezivija od svega – kaže glumica Danijela Vranješ, koja je četrnaest godinama imala psa za kućnog ljubimca, a nakon što je on preminuo, u svom stanu vodi računa o jednoj mački.

Inače, za počinioce ovakvih nedela krivičnim zakonom Republike Srbije, član 269, predviđena je kazna do godinu dana zatvora. Zločin prema životinjama je rani pokazatelj agresije prema ljudima. Od 2006. godine procesuirano je više desetina krivičnih prijava, a u jednom slučaju je presuđena i zatvorska kazna od tri meseca. Uprkos tome, maltretiranje životinja je sve prisutnije i sve češće prolazi nekažnjeno.

Organizacija za poštovanje i brigu prema životinjama Orca pokrenula je kampanju za uvođenje odredbe o dobrobiti životinja u Ustav Republike Srbije, koja bi trebalo da glasi: Životinje imaju pravo na život u skladu sa svojom vrstom i zakonom.

Peticiju za uvođenje odredbe možete potpisati na:

http://www.orca.rs/zakon1.htm

Danilo Mašojević

makonda-tracker