12 godina nakon njegovog večnog odlaska

Dirljivo sećanje na Danila Lazovića: On se nije libio da stvari nazove pravim imenima, iako je to često umelo da ga košta... (FOTO)

1

Na današnji dan rođen je Danilo Lazović, legenda glumišta.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Glumac Danilo Lazović danas bi proslavio 67. rođendan.

 

Prošlo je više od decenije otkako je 24. marta 2006. iznenada, od posledica infarkta, u pedeset petoj godini, preminuo glumac Danilo Lazović, ali sećanje na njega ne bledi. Jedan od najoriginalnijih domaćih dramskih umetnika ostavio je iza sebe pečat kako svojim nezaboravnim rolama, tako i tradicionalnim životnim načelima koje je uvek isticao.

 

Prijatelji ga pamte kao požrtvovanog, vrednog, odanog, ali i druželjubivog boema i dobrog sagovornika, a porodica kao velikog uzora, veselog i privrženog porodičnom ognjištu. Ovaj poznati poeta nikada se nije stideo svog porekla, već ga je uvek ponosno isticao i na najbolji način predstavljao podneblje iz kojeg dolazi.


Danilo Lazović rođen je 25. novembra 1951. u Brodarevu, na granici Srbije i Crne Gore, kao prvo dete Milice i Adama Lazovića. Odrastao je u radničkoj porodici uz mlađu sestru Vesnu, a Lazovići su se 1958. godine preselili u Priboj na Limu, gde je Danilo završio gimnaziju.

 

Za ovu kraljicu nikad niste čuli, a bacila je na kolena dva kralja: Životna priča demonske žene puna intriga i skandala (FOTO)

 

Tokom odrastanja, Dane, kako su ga zvali u porodici, važio je za živahno i nemirno dete vedrog duha. Vreme će pokazati da je dinarski mentalitet u kojem je odrastao i te kako definisao njegov temperament i karakter, a porodične vrednosti koje su mu usađene u najranijoj mladosti, oblikovale su ga na najbolji način. U svojoj porodici pronalazio je inspiraciju i za brojne glumačke minijature koje su obeležile njegovu karijeru.

 

foto: Privatna arhiva

Nakon završetka Gimnazije u Priboju, Danilo odlučuje da svoje obrazovanje nastavi u Beogradu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, na kojoj je diplomirao 1974. godine.

 

U to vreme ostvario je i svoju prvu zapaženu ulogu u kultnoj seriji Otpisani. Od tog trenutka ređale su se značajne role na filmu, ali i u teatru gde je sa samo dvadeset četiri godine briljirao u ulozi vladike Danila u Gorskom vijencu, u adaptaciji Matije Bećkovića i Borislava Mihailovića Mihiza.

 

Lazović je bio dugogodišnji član Narodnog pozorišta u Beogradu, a igrao je i u Ateljeu 212 i Zvezdara teatru, u kojem je i stekao afirmaciju na pozorišnim daskama odigravši preko 600 predstava, od kojih su najzapaženije Klaustrofobična komedija, Mala i Srpska drama.

 

( Priredila: Ksenija Konić, piše: Danilo Mašojević )
makonda-tracker