Životna priča

Bob Dilan: Čovek koji je patentirao pobunu

0
Dešavalo se da veliki stvaraoci odbiju da prime neko priznanje, ali ove godine dogodilo se prvi put u istoriji da se odboru Nobelove nagrade neko naprosto ne javlja na telefon – reč je o ikoni rokenrola, američkog folka, bluza i bunta uopšte, koji poslednjih 27 godina živi na sopstvenoj koncertnoj turneji
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kakav je to čovek koji se nedeljama ne javlja na telefon i ne odgovara na pozive Švedske kraljevske akademije koja ga je proglasila ovogodišnjim laureatom Nobelove nagrade za književnost? To je Bob Dilan (75), živa relikvija svetskog rokenrola. Dobro, reći će upućeni, možda ne može da se javi odmah, pa čovek je na koncertima... Što bi bilo valjano opravdanje da turneja na kojoj je Dilan, pod nazivom Never ending tour, ne traje već 27 godina.


- Njegovo neodazivanje neučtivo je i arogantno – konstatovao je u jednom javnom nastupu član Švedske akademije, pisac Per Vestberg, dodatno uzrujan činjenicom da čuveni muzičar još od 13. oktobra, kad je objavljeno da je dobitnik nagrade, nije izdao ama baš nijedno saopštenje tim povodom. Te večeri, kad se svet podelio na one koji podržavaju i one koji osuđuju ovaj izbor Akademije, Bob je držao koncert u Las Vegasu. Iako su mu fanovi iz publike iz sveg glasa čestitali na priznanju, Dilan uopšte nije komentarisao svog Nobela. Jedino što su oni oštroumniji primetili bilo je da je za završnu numeru izabrao svoju obradu Sinatrine pesme Why Try to Change Me Now (Čemu pokušaji da me promene sada), što bi svakako moglo da se protumači kao njegov nikad neugašeni bunt protiv svega što je mejnstrim i establišment, uključujući i najprestižniju svetsku nagradu. Ipak, zvaničan komentar nikad nije dao.

 

Tim povodom bili su izdašniji čak i Rolingstonsi, jer je Džeger, izašavši nakon Dilana na binu, rekao da je Stonsima ovo posebna čast pošto nikad u životu nisu delili stejdž s nekim nobelovcem. Ali, istini za volju, nikome ko iole poznaje opus i život ove hodajuće legende svetskog rokenrola, ništa od ovoga nije nimalo iznenađujuće. U odnosu na druge epizode iz njegovog nikad do kraja ispričanog života, sve ovo danas izgleda čak prilično umereno i gospodski. Jer, znaju i njegovi najveći obožavaoci, koliko god da je tačno nazvati ovog čoveka jednim od najvećih poetskih genija, ništa neispravnije ne bi bilo ni smatrati ga najvećim namćorom, džangrizalom i ikonom osobenjaštva i nedruštvenosti u istoriji ljudskog roda. Ipak, njegova poezija i muzika promenile su lice sveta.

 

Nastavak životne priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

 

 

makonda-tracker