veliko priznanje

Pravi francuski vitez: Aji Jung dodeljen orden umetnosti i književnosti Ministarstva za kulturu i komunikacije Francuske

0
Direktorki Beogradskog festivala igre (BFI) Aji Jung uručen je orden umetnosti i književnosti Ministarstva za kulturu i komunikacije Francuske u rangu viteza.
foto: Fonet
foto: Fonet

Primajući orden Jung je rekla da od danas više neće biti vitez samo Francuske ulice i dorćolskih uzbrdica, već i pravi vitez francuske.

 

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro rekla je da je Aja Jung svojim radom otelotvorava veru u principe kojima su Francuzi iskonski privrženi.

 

Vi otelotvoravate svojim radom veru u principe kojima smo, mi, Francuzi, beskrajno, da kažem - iskonski privrženi: da je kultura deo ljudskog bića, da mu ona daje poseban kvalitet, jedinstven sjaj, da je kultura univerzalna i da ne haje za granice; da je kultura živa i da se neprestano menja; da se bez nje ne može živeti i da se, stoga, treba boriti da ona bude prenesena mladima", rekla je Moro.

foto: Fonet

Ona je rekla da se ordenom nagrađuje i izuzetan doprinos Aje Jung povezanosti srpskih i francuskih igrača i koreografa, francuskih kompanija i srpske publike.

 

Večeras proslavljamo i to što, zahvaljujući Vašem pregalaštvu, kultura zauzima važnije mesto u životu građana Srbije, Francuske i brojnih drugih zemalja", dodala je ambasadorka.

 

Direktorka Beogradskog festivala igre rekla je da se do sada sebe doživljavala kao "viteza zahtevne dorćolske uzbrdice", gde je "veština hodati na visokim štiklama, sa telefonima u obe ruke i uvek u trku, jer je dan kratak".

 

foto: Fonet

 

Od danas neću biti samo vitez ulice Francuske, već pravi francuski vitez. Velika je čast kada priznanje dolazi iz jedne velike i u istorijskom smislu nesagledivo bogate kulturne sredine u naš mali grad na Balkanu", navela je Aja Jung.

makonda-tracker