Ovo je goruće pitanje u Srbiji

Nina Lečić uplašena: Deca su nam na meti trgovaca ljudima

0
"Veliki broj žrtava ne želi da se zna da su prošli kroz to iskustvo, a mnogi ni ne uspeju nikada da se izvuku iz kandži trgovaca", izjavila je voditeljka Nina Radulović Lečić.
foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Kao mama sedmogodišnjeg Lava, Nina Radulović Lečić, smatra da je ovo goruće pitanje u Srbiji, te se pridružila kampanji protiv trgovine ljudima.

 

Nina Radulović i Branislav Lečić: Sin nas je usrećio

Zaključila sam da ne postoji ni tačna statistika žrtava trafikinga, između ostalog, zbog toga što značajan broj njih nije ni svesno da su u zamci trgovine ljudima. Takođe, veliki broj žrtava ne želi da se zna da su prošli kroz to iskustvo, a mnogi ni ne uspeju nikada da se izvuku iz kandži trgovaca.

 

Važno je o ovoj temi govoriti, pre svega zbog naše dece koja su danas mete, i to vrlo lake i dostupne. Posredstvom interneta trgovci regrutuju uglavnom tinejdžere kao vrlo osetljivu ciljnu grupu, a znamo da deca, pogotovu u tom uzrastu, ne dele sa roditeljima svoju intimu i pokušavaju da prikriju one sa kojima se druže ili razmenjuju emocije.

 

Moramo kao društvo biti na oprezu i prepoznati alarme koje nam deca šalju kako bismo blagovremeno reagovali", kaže Nina, koja se pored mnogobrojnih javnih ličnosti pridružila kampanji "Ne posmatraj - reaguj".

foto: Instagram

Aleksandar Srećković Kubura i Marija Savić Srećković: Za dobar brak treba se boriti

Problem trgovine ljudima je jedno od onih zala koja su u ekspanziji ponajviše zato što se o njemu ćuti. 'Sramota' je priznati da ste bili ili da poznajete žrtvu trgovine ljudima. Nažalost, tako onemogućujemo, pre svega, mladima da steknu saznanja kako mogu da upadnu u taj krug.

 

Zato o ovom problemu treba govoriti mnogo i glasno. Da li sam poznavao neku žrtvu, ne znam upravo zbog tog ćutanja", ističe Kubura, pored koga su ovu kampanju podržali Nela Mihajlović, Nenad Jezdić, Željko Vasić, Tamara Dragičević, Sara Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković i mnogi drugi.

foto: Luka Šarac

Povodom toga, 18. oktobra biće premijerno prikazan i film "Posmatrači", u kojem jednu od uloga igra Aleksandar Srećković Kubura.

makonda-tracker