Životna priča

Olivija Njutn-Džon: Slava optočena tugama

0
Ova harizmatična glumica i pevačica, koja je planetarnu slavu stekla ulogom u kultnom ostvarenju Briljantin, imala je zapaženu muzičku karijeru, muškarce koji su je voleli i ostavljali, a tokom života uspela je da pobedi rak dojke, depresiju i izbori se sa ličnim bankrotom, odlaskom oca i dragih prijatelja, kao i zdravstvenim problemima svoje ćerke jedinice
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Četvorostruka dobitnica Gremija koja je sedamdesetih godina osvojila publiku izgledom devojke iz komšiluka, a osamdesetih sve iznenadila svojim provokativnim i seksepilnim odevanjem, pokazala je da se iza njene vesele spoljašnjosti krije snažna žena koja je proživela teška životna iskušenja. Devedesetih godina prošlog veka Oliviju Njutn-Džon zadesile su brojne nevolje: bankrot, smrt oca i voljenog kumčeta koje je obolelo od kancera, njena vlastita bitka sa rakom dojke, raspad jedanaestogodišnjeg braka i nestanak voljenog partnera... Ipak, danas kada puni 68 godina, ona je puna optimizma i sreće.

 

Olivija je rođena 26. septembra 1948. godine u engleskom gradu Kembridžu, a kada je imala pet godina, preselila se sa porodicom u Australiju. Njena majka, Nemica Ajrin Helen, bila je ćerka poznatog fizičara i dobitnika Nobelove nagrade Maksa Borna, dok joj je otac Brinli bio Velšanin i profesor nemačkog jezika u Melburnu. Iako je imala akademski obrazovane pretke, Olivija je odmalena pokazivala interesovanje jedino za pevanje. Njena sestra Rona postala je glumica i udala se za Džefa Konaveja, koji je takođe igrao jednu od uloga u kultnom ostvarenju Briljantin. Jedino je brat Hjui završio fakultet i postao doktor.

 

- Moji roditelji razveli su se kada sam imala deset godina. Mi deca, odselili smo se u stan sa mamom. Bilo je to teško razdoblje u mom životu. Kada sam napunila 14 godina, majka mi je darovala prvu gitaru, a već naredne sa još tri devojke osnovala sam bend Sol Four. Te godine pobedila sam na takmičenju talenata Sing Sing Sing, a nagrada je bila odlazak u Englesku. Napustila sam školu i odlučila da gradim karijeru u muzičkoj industriji. Mislim da je izbor između školovanja i pevanja bio teži za moje roditelje nego za mene. Moj tadašnji dečko Jan Turpi podržavao je moju želju da postanem pevačica – rekla je Olivija koja, uprkos tome što je ostvarila san i potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Decca Records u Britaniji, u tom periodu nije bila srećna. Nedostajali su joj Australija i dečko.

 

foto: Profimedia

U vreme kada je upoznala dvadesetjednogodišnjeg TV voditelja Jana, Olivija je imala samo 15 godina. Mladi par osvojio je simpatije nacije, ali s obzirom na to da je Ajrin bila veliki karijerista, imala je ozbiljne planove za ćerku. U jednom od intervjua, Olivija je priznala kako je bez znanja majke pokušavala da rezerviše povratnu kartu za Australiju.

 

- Nedostajao mi je dom. Odlazila sam u turističku agenciju iza naše zgrade i pokušavala da rezervišem karte, dok je moja majka išla za mnom i sve to poništavala. Bilo je stvarno smešno – objašnjavala je Olivija. Raspoloženje joj se promenilo kada je iz Australije u Veliku Britaniju stigla njena prijateljica Pet Kerol.

 

- Ona je bila pravi spas. Čim je došla, otišle smo iz onog stana i uselile se u drugi. Cimerke su nam bile dve devojke, Gejl i Džeraldina, takođe iz Australije. Maštajući o slavi, dve prijateljice nastupale su pod nazivom Pat and Olivia po lokalnim klubovima, što nije uvek bilo uspešno. Jednom prilikom angažovane su za nastup u baru Revue i obe su bile šokirane prisustvom oskudno odevenih devojaka, pogotovo što su one bile zakopčane do grla. Kasnije su saznale da je reč o striptiz-baru.

 

RASTANAK SA NAJBOLJOM DRUGARICOM

 

U decembru 1969. godine Pet je istekla viza i morala je da se vrati kući. Olivija nije imala tih problema jer se godinu dana ranije verila sa Brusom Velčom, gitaristom grupe The Shadows, koga je upoznala 1966. godine, iako je on tada bio u braku. Osim na privatnom, Olivija je počela da beleži uspehe i na poslovnom planu, pa je postala prepoznatljiva britanska pevačica.

 

Njena saradnja sa grupom The Shadows proslavila ju je širom zemlje i 1971. godine izdala je uspešan album, a zatim u narednom periodu i još dva studijska ostvarenja. Obrada pesme Boba Dilana If Not for You ostavila je traga i na američkom kontinentu. Neposredno potom raskinula je sa Brusom, pa je brigu o njenoj karijeri i pisanje tekstova na sebe preuzeo Džon Ferar, drugi član grupe The Shadows. Novoformirani tim pokazao se kao izuzetno uspešan i ubrzo je pokorio muzičke liste u SAD.

 

foto: Profimedia

Za vreme odmora na jugu Francuske 1974. Godine, Olivija je upoznala uspešnog preduzetnika Lija Krejmera. Odmah su se zaljubili jedno u drugo i zajedno proveli narednih deset godina, a on je postao i njen menadžer. Par se preselio u Ameriku, a Olivija je 1974. godine kao predstavnica Velike Britanije nastupila na Evrosongu. Sa nedovoljno atraktivnom pesmom Long Live Love završila je na četvrtom mestu, a pobedu je te godine odnela kultna grupa Abba. Zahvaljujući uspehu koji je postigla, ukazala joj se prilika da ostvari san iz detinjstva – kupila je imanje sa mnoštvom pasa i konja. Njena ljubav prema životinjama bila je tolika da je odbila da radi turneju po Japanu sve dok tamošnji stanovnici ne prestanu sa velikim lovom na tune.

 

foto: Profimedia

USPEH U KARIJERI

 

Uskoro je usledio i njen najveći uspeh u karijeri. Producent filma Briljantin tražio je mladu glumicu koja bi uz Džona Travoltu zaigrala u novom mjuziklu. Iako se u početku dvoumila, na kraju je pristala.

 

- Kad su mi ponudili ulogu u Briljantinu, nisam odmah iskoristila priliku. Budući da sam sa 20 godina već snimila film Tomorrow koji se pokazao kao potpuni promašaj, strahovala sam od svega. Međutim, Džon mi je omogućio da ostvarim angažman, čak su iznova pisali scenario kako bih mogla da glumim devojku iz Australije koja se vraća u svoju zemlju – rekla je Olivija. Film je prikazan 1978. i postao je jedan od najprodavanijih mjuzikla svih vremena. Interesovanje medija bilo je veliko, pa je počelo da se nagađa da su Džon i Olivija u vezi.

 

- Bilo je mnogo tračeva na temu moje i Džonove navodne veze. S obzirom na to da sam u to vreme proživljavala bolan prekid sa Lijem, takve nam glasine nikako nisu prijale. Istina je da smo bili dobri prijatelji i često se družili tako što smo odlazili na ručak ili piće, ali ništa više od toga. On je i danas jedan od mojih prijatelja. Isto se dogodilo i kada sam u Londonu sarađivala sa Klifom Ričardom. Povezali smo se na razne načine, ali ne onako kako su nam to mediji imputirali. Bio je i ostao divan čovek – pravdala se glumica.

 

foto: Profimedia

 

PRVI BRAK

 

Iako je kasnije pokušala da gradi karijeru na filmu, nije uspela da ostvari zapaženiju ulogu. Publika ju je volela zbog njenih pesama koje nisu prestajale da haraju muzičkim listama. Početkom osamdesetih svet je još jednom osvojila singlom Physical, a njene turneje godinama nakon toga bile su rasprodate. Nedugo zatim snimila je film Xanadu i na setu upoznala plesača i glumca Meta Latancija. Nakon četiri godine zajedničkog života, par se venčao uoči Božića 1984. Godine.

 

- Bila sam uverena kako je Met pravi muškarac za mene i želela sam da s njim osnujem porodicu. I ranije sam priželjkivala da imam dete, ali bojala sam se udaje. A onda se odjednom sve to učinilo tako prirodnim i nikada se više nisam osećala loše kada je reč o braku – iskrena je glumica koja priznaje da su uzrok takvih strahova traume koje je preživela posle razvoda svojih roditelja. Iako njen naredni album nije bio toliko popularan, nije previše brinula jer se radovala detetu koje je nosila. Ćerku Kloi rodila je 1986. godine i potpuno se posvetila majčinstvu. Do 1992. uživala je u novoj životnoj ulozi i sa prijateljicom Pet otvorila lanac modnih radnji Koala Blue. Prodaja je išla toliko dobro da su u tom periodu zarađivale više od četrnaest miliona dolara godišnje.

 

TEŠKI TRENUCI

 

Tragedije u njenom životu počele su da se ređaju već naredne godine. Njeno petogodišnje kumče Kolet, ćerka bliske prijateljice Nensi, umrlo je od retkog oblika dečjeg tumora. Ubrzo nakon toga preminuo joj je i otac, a tog istog dana dijagnostikovan joj je rak dojke. Odmah nakon operacije počela je lečenje hemioterapijom.

 

- Sve to dogodilo se odjednom i naprosto se sručilo na mene. U tim trenucima postajete očajni i ne znate kako da pomognete sebi jer vas guši previše emocija. Tada sam imala samo 43 godine. Znala sam da nešto nije u redu jer sam redovno išla na preglede i nakon jednog od njih napipala ispupčenje. Otišla sam na operaciju, zatim na hemioterapiju i dobar deo te godine potpuno se pritajila. Srećom, sledećih dvadeset godina sve je bilo u redu, što je veliko olakšanje za mene – objašnjava zvezda koja ne krije da se suočila i sa depresijom.

 

Nikada neću biti mirna zbog svega toga: Najmračnije tajne koje je muzička ikona želela da zaboravi ugledale su svetlost dana... (FOTO)
 

- To stanje trajalo je godinama nakon što mi je dijagnostikovana bolest. Kada imate ozbiljan problem sa zdravljem, to slabi vaš imuni sistem, ali utiče i na raspoloženje. Odlazila sam na terapije i uzimala antidepresive. Srećom, sve je to sada iza mene – poverila se Olivija dodajući da joj je posebno bilo teško to što je njena ćerka sve te muke proživljavala zajedno s njom. Kako bi upozorila žene na važnost redovnih pregleda, neretko je javno govorila o svojim iskustvima. Otišla je u Australiju da oporavak nastavi u krugu familije, a tamo je nastao i njen intimni album Gaia, One Woman s Jorney, koji nije postigao veliki uspeh. Sve se to negativno odrazilo i na njen brak. Met ju je prevario, pa je 1995. godine objavila kako se razvodi. Tokom naredne dve godine, karijera joj se razvijala u različitim pravcima – što muzičkim, što glumačkim, ali bez većeg uspeha. Posle nekoliko godina traženja, Olivija je odlučila da se drži onoga što najbolje zna – pevanja. Ipak, ne kaje se što se oprobala u glumačkim vodama jer joj je uloga u Briljantinu donela planetarnu slavu.

 

foto: Profimedia

 

INTRIGANTNI NESTANAK EMOTIVNOG PARTNERA

 

Godinu dana nakon završetka jedanaest godina dugog braka, dopao još se Patrik Mekdermot koga je upoznala 1996. godine na snimanju jedne reklame.

 

- Oboje smo iskusili razvod i imali mnogo toga zajedničkog. On je obzirna i pažljiva osoba i veoma je duhovit – reči su kojima je opisivala novog partnera. Počeli su da se zabavljaju na Dan zaljubljenih. Par je devet godina proveo zajedno, a onda je jednog dana Patrik otišao u ribolov izvan San Pedra i više ga nisu našli. Olivija je prijavila njegov nestanak.

 

Potresna ljubavna priča Olivije Njutn Džon: Neočekivani povratak stare ljubavi nakon duge decenije
 

- Želeli smo da napravimo malu pauzu u našem odnosu, a i ranije se dešavalo da ode, ali ubrzo bismo se pomirili. Imali smo divnu vezu. Mnogo ga volim i stvarno mi nedostaje. Bio je najromantičnija osoba koju sam upoznala – otkrila je tada. Budući da Patrikovo telo nikada nije pronađeno, a bilo je poznato da je imao brojne finansijske probleme, policiji nije bilo preterano čudno kada je nekolicina svedoka potvrdila da su u Kabo San Lukasu videli čoveka koji liči na njega. Detektivi su ga 2010. godine pronašli živog, a Olivija mu to nije oprostila, pogotovo zato što je prvih šest meseci nakon njegovog nestanka bila veoma utučena misleći da je mrtav.

 

foto: Profimedia

- Uzimala sam antidepresive, ali kad prestanete da ih koristite, bolje se nosite sa situacijom. Važno je posegnuti duboko u sopstvene emocije. Morate da se isplačete – objašnjava Olivija koja je skoro dve godine plakala za bivšim dečkom, a onda počela da se viđa sa Džonom Esterlingom koga je dugo poznavala, osnivačem kompanije Amazon Herb. Godinu dana nakon početka veze, već su bili u braku, a venčali su se 2008. u Peruu.

 

- Bili smo prijatelji 17 godina. Našli smo se u situaciji da smo oboje slobodni pa je među nama počelo da se rađa nešto više od običnog poznanstva. Dogodila se neka čarolija. S obzirom na to da smo imali iskustva iz prethodnih brakova, tačno smo znali kako želimo da izgleda dan našeg venčanja. Jedina osoba kojoj sam sve ispričala bila je moja ćerka Kloi, a u Peruu smo bili samo Džon i ja – opisala je svoje venčanje sa čovekom s kojim i danas deli život.

 

- Srećna sam što sam ovde i cenim svaki dan koji je preda mnom. Više ništa ne uzimam zdravo za gotovo, čak ni svoj blizak odnos sa Kloi ili ručak u restoranu u Malibuu. Zahvalna sam na hrani i ljudima koji su mi je pripremali. Izuzetno je važno razmišljati na taj način – izjavljivala je ova glumica i pevačica.

 

foto: Profimedia

ANOREKSIČNA ĆERKA

 

Pre sedam godina Olivija je priznala kako se njena jedina ćerka bori s anoreksijom. Uprkos tome što je Kloi odlazila kod nutricioniste i drugih lekara, imala je problem sa nedostatkom kilograma i u jednom trenutku bila je teška samo 40 kilograma.

 

Olivija Njutn-Džon: Ponovo prijateljica sa ćerkom Kloe

 

U intervjuu koji je dala, priznala je da je počela da se drogira i postala anoreksična zbog tereta koji je nosila kao dete poznate majke.

 

foto: Profimedia

- Ne krivim Oliviju za svoje probleme, ali nikada ne bih volela da budem poznata ili odgajam dete u blizini kultne zvezde. To može da upropasti život – rekla je Kloi pre tri godine, a prošlog leta, nakon što je pokušala da se ostvari u muzičkoj industriji, izjavila je:

 

- Dobila sam prvi negativni komentar u kom su me nazvali đubretom i kurvom bez talenta. Gotovo sam zaboravila da napolju ima zaista čudnih ljudi koji sve mrze. Znajte da vas volim i cenim vaše komentare. Uspeh i sreća predstavljaju magnet za ljubomoru i mržnju. Ne dozvolite da vas neko spušta dok pratite svoje snove, oni su samo ljubomorni što ste nešto uradili sa svojim životom.

 

foto: Profimedia

FINANSIJSKI PROBLEMI

 

Posle nekoliko godina uspeha koji je ostvarila otvorivši lanac modnih radnji, posao je počeo da stagnira i 1991. godine Olivija je objavila vest da je bankrotirala. Za finansijski slom okrivila je ekonomsku recesiju, dok su investitori prstom upirali u nju tvrdeći da je loše vodila posao, kasnila sa isporukom i nije imala dobru robu.

 

- Bilo je to pomalo depresivno iskustvo, ali ne možete da plačete zbog onog što je prošlo. Iz svega sam mnogo naučila, na primer to da se više nikada ne upuštam u nešto slično – rekla je šarmantna glumica i pevačica.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker