tužnih 30 godina

Ceo region je plakao uz njihove balade, ali na svoj prvi koncert nikada nisu stigli: Godišnjica nesreće u kojoj su poginuli članovi Crvene jabuke

0
Dva Dražena, Zlatko, Aljoša i Darko činili su orginalnu postavu popularne sarajevske grupe "Crvena jabuka", a pre 30 godina, bend je krenuo na svoju prvu turneju. Prvi grad u kome je trebalo da održe koncert bio je Mostar, ali ih je strašna saobraćajna nesreća koju su doživeli na putu iz Sarajeva sprečila u tome.

 

Nešto posle pola prijeđenog puta, odmah iza Jablanice, u jednoj oštroj krivini inače opasnog puta, "fićo" se zaneo, skrenuo na levu stranu i sudar sa kamionom vršačke registracije je bio neizbežan. Nekoliko minuta poslije nesreće tuda su prošla druga dva vozila ekipe. Obišli su veću grupu okupljenih ljudi oko smrskanog "fiće". Kako su žurili na koncert, nisu imali vremena da se osvrću na nesreću.

 

Ni sanjali nisu da su njihovi drugovi upravo nastradali. Bilo im je čudno kako je trojka u "fići" uspela toliko da im pobegne.

 

U Mostaru su lako pronašli stadion gde će nastupati. Očekivali su da tamo sretnu Paru, Zlaju i Aljošu. Vrijeme za nastup se približavalo i nervoza je sve više rasla. Pala im je na um pomisao da su se prijatelji zadržali negde da se odmore ili im je guma pukla. Žerić je proverio u hotelu Ruža misleći da zabunom tamo nisu otišli. Dobio je negativan odgovor. Tada mu pada najgora pomisao: da je onaj "fića" kod Jablanice...

 

Drhtavom rukom okreće broj stanice policije u Mostaru... Nemoguće...

 

Dražen i Darko odmah kreću ka Jablanici i tamo saznaju stravične detalje: Buha je podlegao povredama koje dobio u smrskanom automobilu, predstojala je borba za život ostale dvojice, Zlaje i Pare koji su bili teško povređeni.

Odmah se vraćaju u Mostar gde su na hirurškom odeljenju Medicinskog centra smešteni njihovi prijatelji.

 

Pred bolnicom nekoliko stotina mladih. Napustili su mirno "Kantarevac" i preselili se pred bolnicu. Nudili su krv i sve drugo što bi pomoglo momcima iz Sarajeva. Ubrzo stižu loše vijesti o Draženu Ričlu.

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani.

 

makonda-tracker