Mirjana Karanović: Različitost je blagoslov, a ne mana

0
Nakon što je proglašena za gej ličnost godine, glumica Mirjana Karanović otkriva da se bez ustezanja zalaže za prava osoba naklonjenih istom polu i da podržava zakonski brak među njima
foto: Milovan Knežević za Elle
foto: Milovan Knežević za Elle

Jedna od naših najboljih i najuspešnijih glumica, Mirjana Karanović, nizu priznanja koja je dobila tokom dugogodišnje karijere može da doda još jedno. Nakon dvonedeljnog izbora koji je organizovao GayEcho Web Portal za gej ikonu 2009. godine, ova pedesetdvogodišnja dama nalazi se na prvom mestu u konkurenciji od deset uticajnih žena. Naime, dve i po hiljade posetilaca odlučili su da baš Mirjana ponese ovu laskavu titulu jer se u javnosti nesebično zalaže za prava manjina, onih koji su ugroženi ili na bilo koji način omalovažavani u društvu.

- Nekoliko mojih prijatelja i poznanika su gej osobe i znam kakve probleme imaju u životu. Predrasude i neznanje prema ljudima koji su homoseksualnog opredeljenja jesu osnova odnosa većine našeg društva. Teško mi je kada mi moj dobar prijatelj kaže kako se boji da na ulici bude prepoznat kao homoseksualac i kada strepi da neko zbog toga ne iskali svoj bes na njemu. Većina ljudi ne shvata pritisak i strah koji su sastavni deo života pripadnika gej populacije. Za mene je strašno da bilo ko, a pogotovo moji prijatelji, žive zatvoreni i bez slobode da budu to što jesu. Mnoge gej osobe skrivaju istinu i povređuju i sebe i one oko sebe jer se ne usuđuju da otkriju svoju pravu prirodu. Svi moraju da nauče da budu tolerantni i da prihvate svaku različitost. Za mene to znači slaviti život i radovati se. Biti drugačiji jeste blagoslov, a ne mana - objašnjava Mirjana koja je još pre dvadeset godina shvatila da nema problem u komunikaciji sa ljudima drugačijeg seksualnog opredeljenja.

- Prvi put sam upoznala par homoseksualaca u Berlinu 1985. godine. Sjajno smo se družili, obojica su bili veoma duhoviti, izuzetno pozitivne i srdačne osobe. Od tada sam upoznala mnoge osobe koje su lezbijke ili homoseksualci i sa njima uglavnom imam veoma pozitivna iskustva. To što su neki od njih bili namćori i neprijatni nije zbog njihovog seksualnog opredeljenja, već zato što je to u prirodi njihovog karaktera - priča glumica koja se uprkos brojnim napadima huligana na ulicama prestonice ne plaši da svoje stavove iznosi javno.

- Razlozi da mi se nešto neprijatno dogodi na ulici su mnogobrojni i krajnje nepredvidljivi bez obzira da li ćutim ili govorim ono što mislim. Zato ipak biram da ne ćutim - objašnjava umetnica svoje stavove i priznaje da bi podržala zakon koji bi dozvolio homoseksualcima da ozvaniče svoje veze i da usvajaju decu.

- Brak je zajednica dve osobe spremne da dele život, odgovornost, obaveze, radost i zadovoljstva. Zašto to ne bi mogle da budu bilo koje dve punoletne osobe? Što se dece tiče, njih treba da usvajaju oni koji su u mogućnosti i koji su spremni da im pruže ljubav i sigurnost, a to su dve najvažnije stvari u odrastanju svakog malog bića - kaže Mirjana koju su upravo zbog promocije i podržavanja gej populacije pojedinci proglašavali za lezbijku.

- Nema tu šta da me pogađa. Znam ko sam i kome sam naklonjena, a za druge me baš briga. Neka pričaju, nek se zabavljaju, a pretpostavljam da osoba koja je izmislila tu vest ima neke vlažne snove o meni. Pa neka je, neka mašta - završava Karanovićeva.

Izbor za gej ličnost

Na trećem tradicionalnom izboru GayEcho Web Portal Mirjana Karanović pobedila je sa 487 glasova, a iza nje su Bebi Dol sa 384,  Srbijanka Turajlić sa 344, Biljana Biba Petrović sa 335, Biljana Kovačević Vučo sa 187, Tračara.com sa 185, Dragana Vučković sa 121, Vesna Pešić sa 70, Slavica Đukić Dejanović sa 46 i Tanja Vojtehovski sa 37 glasova. Do sada su titulu gej ličnosti ponele Indira Radić za prošlu i Biljana Srbljanović za 2007. godinu, a titula ovogodišnje gej ličnosti među muškarcima pripala je Marku Karadžiću, državnom sekretaru za ljudska i manjinska prava.

Moni Marković

makonda-tracker