11. Noć muzeja: Veličanstveni i humanitarni muzej

0
Nakon prvobitnog, u humanitarne svrhe iskorišćenog majskog termina, Noć muzeja 7. juna održana je u 43 grada i mesta Srbije, na 63 lokacije u Beogradu i 45 mesta Novom Sadu

Muzeji širom Srbije 7. juna, u 11. Noći muzeja, dokazali su da znaju kako da privuku posetioce svojim najboljim adutima – zanimljivim postavkama koje sve znatiželjnike vode na jedinstveno, magično putovanje u nove svetove.

Sve od 18 časova pa do dva sata iza ponoći brojni ljubitelja muzeja proveli su još jedno nezaboravno druženje u svojim omiljenim umetničkim kućama, na trgovima i ulicama obučenim u umetnost.

U Beogradu najveće interesovanje izazvala je Meštrovićeva maketa Vidovdanskog hrama zbog koje su posetioci Noći muzeja strpljivo čekali u redu u želji da vide ovo kontroverzno delo.

Etnografski muzej, sa masonima, masonskim hramom, antijevrejskom i antimasonskom izložbom bio je jedno od najposećenijih mesta u 11. Noći muzeja.

Zgrada Jadransko-podunavske banke, koja je premijerno bila otvorena u Noći muzeja, bila je prava poslastica za sve ljubitelje arhitektonske umetnosti ali i klasične istorije umetnosti.

Maratonci su trčali počasni krug u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru koje je nova postavka predstave odigrala jednu scenu iz ovog legendarnog filma.

Vođene ture u Muzeju na otvorenom, Novom groblju, bile su atrakcija 11. Noći muzeja dok su Tajnu lokaciju, Hamam kneginje Ljubice ali i ekskluzivnu lokaciju, Legat Milorada Pavića videli najverniji ljubitelji Noći muzeja.

Posetioci Noći muzeja i zaposleni u institucijama kulture i ove večeri su mislili na ugrožene stanovnike Srbije čiji su domovi nastradali u nedavnim poplavama.

Tako su se u Narodnoj biblioteci Srbije i Medija centru Odbrana prikupljane knjige za poplavljenu biblioteku Vladan Aksentijević iz Obrenovca, posetioci Rimskog bunara ostavljali su novčane priloge, dok je u Domu omladine Beograda prikupljana pomoć u vidu igračaka za vrtiće Dečja radost iz Svilajnca i Bambi i Kolibri iz Paraćina. Uz to, deo prihoda od prodatih karata namenjen je institucijama kulture pogođenim poplavama.

Najposećeniji programi u Novom Sadu bile su izložbe o ruskoj emigraciji u Muzeju Vojvodine, Breda Beban: Nazovimo to ljubav u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine kao i izložba pejzaža iz Titove zbirke u Galeriji Matice srpske.

Subotnje junsko veče brojne Nišlije i Nišlijke proveli su u obilasku muzeja, a najveću pažnju privukla je postavka Narodnog muzeja Niš u kojoj je po prvi put logor 12. februar prikazan kroz pozorišnu i filmsku umetnost. U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac posetioci su otkrivali najlepše književne kutke iz biblioteka širom sveta i slušali omiljene nišlijske vinile, a ceo grad vrveo je od zanimljivih izložbi i radionica koje su ljubitelje muzeja i slučajne prolaznike uvlačile u magičan svet umetnosti.

Dom omladine Kragujevac privukao je posetioce nesvakidašnjom intervencijom Galerija na galeriji, svojevrsnim umetničkim eksperimentom u koji su i sami mogli da se uključe. Posebno su se istakli i kragujevački srednjoškolci svojim glumačkim performansom koji su izveli u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

U centru pažnje Somboraca bila je provokativna izložba erotskih fotografija najčuvenijih svetskih fotografa poput Helmuta Njutna, koja je baš u Noći muzeja otvorena u KC Laza Kostić. Iz Gradskog muzeja dopirali su najlepši zvuci minulih vremena, dok su najradoznaliji tragali za muzejskim blagom, a filmofili gledali dokumentarce iz muzejske arhive.

Zavičajni muzej Jagodina privukao je brojne posetioce putem u prošlost uz novootvorenu izložbu Manastir Manasija – šest decenija istraživanja, dok je Muzej naivne i marginalne umetnosti preispitivao vezu između psihoterapije i umetnosti. Jagodinska Noć muzeja protekla je i u znaku sećanja na kultne domaće filmove koje smo voleli, ali i stihova omiljene srpske pesnikinje Desanke Maksimović, koje su Jagodinci rado učili, i još rađe recitovali.

Leskovac je na jednom kraju grada čuvao i ponosno isticao svoju tradiciju, uz čuveno prelo, leskovačke pošalice i dodole, a nisu izostali ni slavski kolači i obrednih hlebovi.

Narodni muzej Šabac predstavio je najhrabrije, najsvetlije primere žena iz Srbije koje su svoj život dale u Prvom svetskom ratu, boreći se za našu slobodu.
Ponosni sponzor nacionalne 11. Noći muzeja je Viasat History Kanal - kanal koji inspiriše svojim dokumentarnim emisijama koje imaju moderan pristup u prikazivanju istorije.

Prijatelj manifestacije je kompanija Telekom Srbija sa brendom MTS. Beogradski sponzor je IDEA. Sponzori su, Koka-kola, Alfa banka, Fiat automobili, Samsung, Elektroprivreda Srbije, Eucerin, Staropramen i Grafix.

Pokrovitelj nacionalne Noći muzeja je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

makonda-tracker