Neizvesna sudbina Žarka Lauševića

15
Glumac Žarko Laušević još je u Americi, gde je uhapšen zato što nije imao validnu vizu, a i dalje se ne zna da li će biti deportovan u Srbiju. Pravnici trvde da može biti i pomilovan, ukoliko takvu odluku potpišu Boris Tadić ili Filip Vujanović
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

Od kada su ga prošlog četvrtka priveli u Sjedinjenim Američkim Državama, glumac Žarko Laušević nije siguran šta će se dalje sa njim dešavati. Ukoliko SAD odluči da ga deportuju, izručiće ga Srbiji, nakon čega će Laušević morati da odleži kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

U domaćim medijima spekuliše se oko mogućnosti da popularni glumac bude pomilovan, pošto njegovi advokati kao jednu od mogućnosti spominju i molbu za pomilovanje koju Laušević ili njegova porodica mogu da upute predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Poternicu za slavnim glumcem svojevremeno je izdala država SRJ koja više ne postoji, a nakon njenog raspada, nadležnost nad Lauševićevim slučajem pripala je Srbiji. Mnogi se pitaju, zbog čega bi Srbija tražila da izruče glumca, kada je predmet vodilo crnogorsko pravosuđe, a pravnici kažu da bi odluku o pomilovanju mogao da potpiše i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Žarkove kolege su se oglasile i svi su ponudili pomoć i najavili da će podržati njegovo oslobađanje. Neki od njih smatraju da je život koji je kao emigrant vodio u SAD i četvorogodišnii boravak u crnogorskom zatvoru Spuž dovoljna kazna za njega i njegovu porodicu.

Žarko Laušević osuđen je presudom Vrhovnog suda Crne Gore 22. marta 2001. godine, zbog ubistva, na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina. Glumac je 31. jula 1993. godine u lokalnom kafiću u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovna Vučinića i, prema oceni suda, prekoračio je nužne granice odbrane. Prvobitno je osuđen na 13 godina zatvora, ali su njegovi advokati tražili obnovu postupka zbog manjkavosti u dokaznom postupku. Pet godina nakon ubistva, Žarko je osuđen na četiri godine zatvora, a kako je u zatvoru bio i duže od toga, pušten je na slobodu. Viši sud mu je u oktobru 1999. godine ponovo izrekao kaznu od četiri godine zatvora, ali je marta 2001. Vrhovni sud preinačio presudu sa četiri na 13 godina zatvora. U to vreme Žarko Laušević već je bio u Americi.

makonda-tracker