Olja Bećković: Mom detetu je uništen život

9
Autorka Utiska nedelje na TV B92 Olja Bećković ekskluzivno za Story otkriva da od prošle nedelje preživljava istinsku dramu otkako njenog maloletnog sina mediji optužuju za posedovanja marihuane
foto: B92
foto: B92

Iako je tokom višegodišnje karijere upoznala i svetlu i tamnu stranu popularnosti, novinarka i glumica Olja Bećković tek prošle nedelje osetila je na svojoj koži koliko posledice toga što je izabrala da se bavi javnim poslom umeju da budu bolne. Naime, ovu damu britkog jezika, a privatno veoma požrtvovanu majku, duboko je pogodio tekst jednog dnevnog lista u kome se navodi podatak da je njen petnaestogodišnji sin prošlog meseca privođen u policiju zbog posedovanja petnaest grama marihuane. Nakon obelodanjivanja ovog podatka, oštrim osudama reagovala su i novinarska udruženja zbog pisanja o maloletnom detetu i javnog dovođenja njegovog identiteta u vezu sa nimalo prijatnom pričom čiji je, navodno, bio akter. Bećkovićeva, koja je u medijima ovenčana oreolom opasnice zbog toga što nema dlake na jeziku prilikom intervjuisanja svojih sagovornika u emisiji Utisak nedelje na TV B92, preživljava izuzetno bolan period i uprkos tome što već godinama ne govori o detaljima iz svog privatnog života, samo za Story pristala je da otkrije kako se oseća i ko joj je pružio podršku tokom prethodnih turobnih dana.

- Sa profesionalne strane, ništa me u ovoj priči nije pogodilo jer su uz mene bile iskrene kolege i najbliži prijatelji. Potreslo me je to što je mom detetu uništen život – priznaje Bećkovićeva koja uprkos nemilom događaju nije prekinula da radi svoju emisiju.

- Nastavljam sa vođenjem Utiska nedelje, a na odmor ću ići polovinom jula. Kao i obično, neću raditi ni tokom avgusta – kaže novinarka koja još pokušava da prevaziđe stanje šoka.

- Svaki dan mi je sve gore i gore, sve se odvratnije osećam i zbog toga  ne mogu da pričam na tu temu. Mogu jedino da pakujem kofere  – nesrećna je ćerka akademika Matije Bećkovića koju je najviše povredila činjenica da njen maloletni sin trpi posledice hajke koja je zbog nje pokrenuta. Ipak, mnogi i njeno poimanje novinarstva svrstavaju pod provokativno pa je pojedine kolege vide kao jednu od najintrigantnijih pojava na srpskoj medijskoj sceni. Takvo zvanje je zaslužila, smatra ona, ponajviše zbog toga što se ne uklapa u uvreženu sliku voditelja kod kojih se unapred zna koliko daleko su spremni da odu u otkrivanju istine.

- Moja osnovna profesija je gluma. Time sam pokušavala da se bavim do dvadeset pete godine, a glavni problem u vezi s tom profesijom bio je u tome što mi se najviše sviđalo da igram sebe. I tamo gde je bilo prilike da igram takve uloge, bila sam odlična, a u svemu drugom očajna. Novinarstvo mi je leglo zato što je meni tu dozvoljeno da budem ono što jesam. Dozvoljeno je da se kaže: Ovo je autorska emisija Olje Bećković ili Olja Bećković ima pravo da u svojoj autorskoj emisiji ima stav. Televizijske stanice koje su me zvale da radim kod njih, htele su da kupe ono što sam ja. Nisu tražile bolju dikciju, da govorim drugačije ili da me ofarbaju. Ne! Hteli su ceo paket pod imenom Olja Bećković, sve sa mojim (ne)vaspitanjem i drskošću – opisala je pre nekoliko godina u jednom intervjuu shvatanje svog poziva ova čuvena novinarka.

Nikola Rumenić

makonda-tracker