Slavica Trifunović Dajana: Srećan kraj okrutne bolesti

5
Pevačica i bivša misica Slavica Trifunović Dajana prošla je kroz istinski pakao kada joj je pre mesec dana konstatovan rak grlića materice koji je hitnom operacijom odstranjen, nakon čega se uspešno oporavlja
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Istinska životna drama kroz koju je prošla pre mesec dana, pevačici i poslednjoj misici bivše Jugoslavije Slavici Trifunović Dajani pokazala je da su svi problemi kojima se prethodno opterećivala potpuno nebitni u odnosu na njeno dobro zdravlje. Iako na ginekološke preglede odlazi svakih šest meseci, kada je nedavno osetila jake bolove u predelu jajnika, pevačica je znala da joj njen organizam šalje signal za uzbunu i da kao mama četvorogodišnjeg sinčića Alekse, ali i odgovorna dama svesna brojnih zdravstvenih opasnosti, mora da otkloni svaku sumnju. Uprkos tome što se nadala da će čuti dobre vesti, Dajana se ubrzo suočila sa stravičnom dijagnozom kada joj je lekar saopštio da boluje od raka grlića materice. Budući da je nemilosrdna bolest otkrivena u najranijoj fazi, usledila je hitna operacija odstranjivanja malignih ćelija, a snagu da izdrži težak period i obuzda pesimizam davao joj je osmeh njenog mališana.

- Nekoliko dana ignorisala sam bolove koje sam osećala u predelu jajnika, samo dva meseca nakon poslednjeg pregleda kod ginekologa, a onda sam odlučila da odem kod lekara na pregled i saznam o čemu je reč. Već sledećeg dana, doktor mi je saopštio kako analize nisu dobre i da je rezultat papanikolau testa treća kritična grupa, iako mi je neznatno ranije konstatovana druga grupa, što je značilo da sam potpuno zdrava. Srećom problem je na vreme otkriven, ali da sam čekala, moje stanje bi se pogoršavalo i posle toga imala bih minimalne šanse za ozdravljenje. Uplašila sam se za svoj, ali i život svog sina i strahovala šta će biti s njim ukoliko se meni nešto loše desi. Uprkos stresu, snažno sam želela da se oporavim, što mi je ulivalo snagu za ono što je potom usledilo. U tom periodu shvatila sam da sam ispunjena i srećna jedino ukoliko moje zdravlje nije ugroženo – priseća se pevačica koja je uspela da savlada strah i odmah se podvrgne hirurškoj intervenciji kako bi sprečila dalje napredovanje bolesti.

- Pripreme pred operaciju podrazumevale su brojne analize koje su trajale šest dana, a već sedmog bila sam u sali na operacionom stolu u jednoj privatnoj klinici u Beogradu. Lekarka mi je rekla kako je najvažnije da budem smirena i da ne paničim, mada je to bilo vrlo teško pošto sam još bila u stanju šoka i neverice nakon saznanja da je malignom tkivu bilo potrebno samo dva meseca da se razvije. Stalno sam se pitala kako bih završila da nisam ranije otišla kod lekara, naročito zbog toga što znam da je moja najbolja drugarica otkrila da boluje od raka dojke u poodmakloj fazi, zbog čega joj je jedna odstranjena, što je strašno za svaku ženu – iskrena je Dajana kojoj je tokom oporavka najviše nedostajao voljeni sin.

- Posle operacije provela sam nekoliko dana u bolnici kako bi lekari mogli svakodnevno da prate moje stanje. Nedelju dana kasnije došla sam kući, ali bilo mi je zabranjeno kretanje i bilo kakvo naprezanje. Sina nisam želela da opterećujem svojim problemima jer on to ne bi razumeo, iako je shvatio da mi nije dobro jer se nismo igrali i šetali kao što je navikao. Srećna sam da se moje stanje iz dana u dan vraća u normalu, ali dok ne prođe šest meseci od operacije, nijedan lekar ne može pouzdano da kaže da li je taj nemili događaj zauvek ostao iza mene – završava Trifunovićeva.

Moni Marković

makonda-tracker