Miki Runi: Odlazak legende

0
Legendarni holivudski glumac, dvostruki dobitnik Oskara Miki Runi preminuo je u 94. godini života
Miki Runi, Profimedia
Miki Runi, Profimedia

Tokom filmske i muzičke karijere koja je trajala osam decenija, Miki Runi je bio nominovan četiri puta za nagradu Oskar, a dobio ju je dva puta, uključujući nagradu za životno delo 1983. godine.

Miki je rođen kao Džo Jul 1920. u Bruklinu, a u karijeri je nagrađen počasnim Oskarom, dečjim Oskarom, dobio je dva Zlatna globusa i jednu Emi nagradu.

Kada su se njegovi roditelji razveli, mama ga je odvela u Holivud gde je odmah dobio ulogu dečaka Mikija Megvajera u serijalu kratkih porodičnih filmova koji je na kraju imao 78 nastavaka.

Sa 14 godina potpisao je za MGM, i dobio ulogu Endija Hardija, dečaka iz susedstva u serijalu od 15 filmova koji su se uglavnom bavili njegovim ljubavnim jadima.

Studio ga je u četiri filma spojio sa Džudi Garland, a igrao je i u Doručku kod Tifanija, filmovima Bil, Arapska avantura, Crni pastuv, Moj brat odmetnik i stotinama drugih. Bio je prvi tinejdžer nominovan za Oskara za film Strike up the band, a igrao je i sa Elizabet Tejlor u filmu koji ju je proslavio National velvet.

Uprkos velikom uspehu, Runi je svojevremno priznao da ga je slava primorala da odraste suviše brzo. Rekao je da se u tridesetoj osećao kao stogodišnjak.

Ipak, filmom, televizijom i pozorištem bavio se i nakon što je napunuo osamdesetu.

U skorije vreme, pojavio se u filmovima Bejb, Noć u muzeju i Mapeti. Pre dve godine snimio je dokumentarac Poslednji testament i pronevera o finansijskoj eksploataciji starih ljudi.

Ženio se osam puta, najpre glumicom Avom Gardner, pa misicom Beti Džejn Rejs, pa glumicom Martom Vikers, manekenkom Elejn Manken i  misicom Barbarom En Tomason. Varao je skoro sve svoje žene, a Tomasonova je započela aferu sa glumcem Milošem Miloševićem. Njih dvoje pronađeni su mrtvi nakon ubistva i samoubistva u Runijevoj kući u Los Anđelesu.

- Ja sam umro kad i ona. I dalje sam besan zbog toga što se dogodilo - rekao je Runi.

Zatim se oženio Mardž Lejn, prijateljicom Tomasonove, pa Kerolin Hoket, pre nego što se 1978. skrasio sa Džen Čemberlejn, sa kojom je zvanično i dalje bio u braku u trenutku smrti, mada nisu živeli zajedno.

Runi je imao devetoro dece, 19 unučića i nekoliko praunučadi.

- Da sam ja bio bistriji, žene nežnije, viski slabiji, bogovi milostiviji, kocke bolje bačene, sve bi se možda završilo na jednoj rečenici - napisao je Runi u svojoj autobiografiji Život je prekratak objavljenoj 1991. godine.

Preminuo je 6. aprila 2014. u 94. godini.

 

makonda-tracker