Preminuo Aleksandar Tijanić

0
Generalni direktor Radio-televizije Srbije preminuo je danas u 64. godini.
Aleksandar Tijanić, foto Luka Šarac
Aleksandar Tijanić, foto Luka Šarac

Direktor RTS Aleksandar Tijanić umro je večeras ispred ulaza zgrade u ulici Mihajla Pupina na Novom Beogradu.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura je rekla da je Tijanić pronadjen u besvesnom stanju, oko 17.10 minuta, da je ekipa Hitne pomoći pokušala reanimaciju, ali da je bila bezuspešna dodajući da u ovom trenutnku uzrok smrti nije poznat.

Kolege direktora Javnog servisa Srbije još u šoku zbog iznenadne smrti Aleksandra Tijanića, jer u toku nije pokazivao nikakve znake slabosti. Do poslednjeg trenutka držao se čvrsto, iako se nedavno vratio sa lečenja iz Londona.

Iza sebe je ostavio suprugu, ćerku Zaru i sina Stefana.

Aleksandar Tijanić sa suprugom

 

IZJAVE SAUČEŠĆA

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, povodom iznenadne smrti direktora RTS uputio je izraze najdubljeg saučešća u svoje ime i u ime Srpske napredne stranke.

U telegramu saučešća kolega iz Novog magazina i Nadežde Gaće, kaže se da je Aleksandar Tijanić tokom duge i plodne karijere ispisao neke od najboljih stranica novinarstva u Srbiji. Do poslednjeg trenutka borio se i za što bolji RTS i što bolji status Javnog servisa.

BIOGRAFIJA

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Nakon završetka srednje škole, Tijanić je u Beogradu upisao Fakultet političkih nauka, ali ga nije završio, zaustavio se negde na trećoj godini. Krajem 1970-ih se zaposlio u izdanjima Politike, radeći prvo u Auto Svetu, a potom u NIN-u, gde je došao do jednog od uredničkih mesta. Sredinom 1980-ih je kao glavni urednik vodio časopis Intervju. Krajem 1980-ih je počeo pisati i za zagrebački časopis Start i Danas, kao i za splitsku Nedjeljnu Dalmaciju gde se istakao svojom kolumnom En passant u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim, odnosno događaje vezane uz antibirokratsku revoluciju i predstojeći raspad SFRJ.

Godine 1991. se vratio u Beograd gde je vodio Sportski žurnal, a od 1993. stanicu TV Politika. Godine 1998. je postao ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića i s tako stvorenim vezama s režimom Slobodana Miloševića u javnosti stvorio duboke kontroverze. Njegov dolazak na čelo nacionalnog TV servisa 2004. gde ga je postavio Vojislav Koštunica, pratila je gotovo jednodušna pobuna stručne javnosti. Isticano je da ne samo što ne ispunjava formalne uslove, već da direktor RTS mora imati završen fakultet, i poznavanje stranog jezika - navodi Wikipedija.

makonda-tracker