Ivan Zeljković: Tata-mata

0
Takmičenjem tata u holu Delta City-ja simbolično je najavljen početak rada Škole za tate i tata-mate by Kombank. Iskusne tate, predvođene Ivanom Zeljkovićem, takmičile su u savladavanju prepreka kao što su presvlačenje beba, vezivanje beba u kolicima, prelažen
Ivan Zeljković, foto: Promo
Ivan Zeljković, foto: Promo

Poznate mame, članice žirija - Mari Mari, Maja Nikolić, Milica Zarić i Nina Lečić odabrale su najšarmatnijeg, najpažlijivijeg, najjačeg, najsnalažljivijeg i najmaštovitijeg tatu.

Autorka projekta, porodični terapeut i psiholog Ivana Vukmirica Baćanović veruje da će od Škole za tate (i tata-mate) najveću korist imati deca jer se očevima pruža prilika, po prvi put u našoj zemlji, da čuju praktične savete i da se bolje snadju u novoj ulozi.



- Teme naših predavanja biće usmerene na davanje saveta koji mogu da pomognu ne samo tatama, već i celokupnoj porodici, u novoj situaciji koja nastaje dolaskom bebe. Razgovaraćemo o svim pitanjima koja brinu mlade očeve, poput onih najčešćih: kako da smirite bebu koja plače, kako da razlikujete plač zbog gladi od plača zbog neke druge neprijatnosti, kako se snaći u novoj ulozi, šta su „kolike“ i kako se nositi sa njima... Brojna istraživanja pokazuju da deca koja imaju dobar odnos sa očevima ređe pate od depresije, anksioznosti i poremećaja ponašanja. Istraživanja takođe pokazuju da očevi koji su aktivno uključeni u život svoje dece, u pogledu dostupnosti, odgovornsti i zajedničkih aktivnosti sa decom, predstavljaju faktor za razvoj visokih kognitivnih sposobnosti, empatije i manje rodnih strereotipa – rekla je Ivana.



Škola za tate (i tata-mate) organizuje se pod pokroviteljstvom UNICEF-a, Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda i Komercijalne banke.


Gradski sekretar za socijalnu zaštitu grada Beograda Nenad Matić, najavljujući početak Škole za tate (i tata-mate) rekao je da je Grad Beograd sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj projekat jer on predstavlja originalnu i visokstručnu uslugu iz oblasti socijalne zaštite i pomoći porodicama u Beogradu.




O ŠKOLI ZA TATE (I TATA-MATE)


Škola za tate (i tata-mate) by Kombank je projekat jedinstven u Srbiji i regionu. Cilj Škole je da pruži psihološku i praktičnu pomoć tatama novorođenih beba i budućim očevima da se što bolje snađu u novoj ulozi. Brojna istraživanja pokazuju da deca koja imaju dobar odnos sa očevima ređe pate od depresije, anksioznosti i poremećaja ponašanja (laganje, krađe, bežanje iz škole i od kuće, i dr). Takođe, istraživanja pokazuju da očevi koji su aktivno uključeni u život svoje dece, u pogledu dostupnosti, odgovornsti i zajedničkih aktivnosti sa decom, predstavljaju faktor za razvoj visokih kognitivnih sposobnosti, empatije i manje rodnih strereotipa.



Zahvaljujući podršci Komercijalne banke, škola je besplatna za sve tate, staratelje i druge očinske figure – tata-mate dece do 12 meseci. Prijava je počela preko sajta www.tata-mata.rs. Škola se održava tokom dva dana mesečno, po tri sata nedeljom, a početkak je 15. septembra u Domu omladine Beograda.

Autorka projekta je bračni i porodični terapeut i školski psiholog Ivana Vukmirica – Baćanović, koja će biti i glavni predavač Škole za tate (i tata-mate). Škola će se sastojati iz dve programske celine: Novi život (dolazak novog člana porodice, promena dinamike i navika bračnog para koji postaju roditelji) i Radionice (praktični saveti i tehnike).



Među redovnim predavačima koji će razgovarati sa tatama i tata-matama biće i dr Radoslav Lukešević, načenik Urgentne službe Instituta za majku i dete.

makonda-tracker