Aida Đedović: Sve je dobro kad se dobro završi

0
Voditeljka i urednica Informativnog programa na TV Pink Aida Đedović sa ćerkom Unom bila je svedok dramatičnih poplava koje su zadesile Toronto, ali ostala je pribrana i jedino je strepela hoće li avion za Beograd poleteti
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kada je u ponedeljak 8. jula sa ćerkom Unom Kozić (11,5), rođenom sestrom Mirelom (39) i njenim naslednicama Idom (17) i Jelenom (3,5) uživala šopingujući i razgledajući lepote Toronta, voditeljka i urednica Informativnog programa na TV Pink Aida Đedović (45) nije ni slutila da će tog popodneva prisustvovati pravom potopu koji je zadesio ovaj grad. Zbog rekordnih padavina koje su ostavile bez struje pola miliona ljudi, paralisane su podzemne železnice i aerodromi, a mnogi su bili zarobljeni u gradskom vozu.

- Jaka kiša počela je da pada oko pola pet popodne i za samo sat vremena blokirala je veći deo grada jer su odvodi bili zapušeni. Sve je bilo poplavljeno, a do nekih vozila bukvalno se plivalo. Voz koji ide do prigradskih delova grada bio je toliko poplavljen da su iz specijalnih ekipa za vanredne situacije kanuima evakuisali ljude. U nekim trenucima zaista je bilo dramatično. Više od pola miliona stanovnika ostalo je bez struje i interneta što je nezamislivo za jedan takav grad. Kada sam pitala naše ljude koji tamo žive kako je moguće da se tako nešto desilo u zemlji kao što je Kanada, rekli su mi da to je to normalno jer se tamo infrastruktura radi s manje sredstava, pa tako na primer struja nije sprovedena pod zemljom, kao kod nas, nego su kablovi na banderama, pa kada dođe do jakog nevremena nema struje po nekoliko dana. Inače, poslednji put je tako velika kiša bila 1954. godine, a sada je u nekim delovima grada palo i 126 litara vode. Bila sam zapanjena onim što sam saznala, ali sam se, sa druge strane, osećala dobro jer sam shvatila da smo mi iz Srbije ipak za neke stvari veći majstori - započinje priču Aida koja kaže kako je uprkos težini situacije uspela da sačuva pribranost.

- Nisam se uspaničila jer smo mi u Srbiji navikli na mnogo gore i komplikovanije situacije, a na svu sreću, stigli smo na vreme do kuće. Moja jedina briga bila je da li će avion dva dana kasnije poleteti. Kada je ta vest obišla svet, prijatelji su mi slali mejlove i poruke sa pitanjem da li sam dobro, a ja sam ih sve tešila, čak sam se uključivala i u Nacionalni dnevnik na Pinku. Moja ćerka Una nije bila toliko uplašena nevremenom koliko televizijskim izveštajima i samo je kratko pitala moju sestru: Ima li u Kanadi tornada?, a kada je usledio negativan odgovor, njena jedina briga bila je kada će moći da ide u Wonderland na rolerkostere - priča voditeljka koju je po povratku u Beograd sačekala simpatična dobrodošlica:

- Nemoguće je da ste vi ovde. Upravo smo vas gledali kako izveštavate o nevremenu u Torontu, rekla mi je carinica na beogradskom aerodromu. Nasmejala sam se srećna što sam stigla kući jer kada sam poslala izveštaj za Nacionalni dnevnik nisam bila sigurna da će aerodrom na kome su bili poplavljeni serveri posle nevremena biti osposobljen za saobraćaj - navodi Đedovićeva i dodaje kako je uprkos neprijatnom događaju četiri nedelje uživala u Torontu.

- Za mene je boravak u tom gradu uvek iznova uzbudljiv, pre svega zbog moje sestre i njenih ćerki koje obožavam, a za Unu je tetka u Torontu najbolja na svetu. Oduševio nas je brodvejski mjuzikl Mačke, a obe čeznemo da i Beograd, kao Toronto, po celom gradu ima ucrtane biciklističke staze, da je celodnevni najam bicikla samo 5 dolara, da se vozite bezbedno i ne strepite kako ćete ostati bez prevoznog sredstva… Mogle smo da uživamo u muzejima od Nacionalnog do Muzeja cipela ili da sedimo na podu velikih knjižara, pijemo kafu i čitamo knjige, a da nas pri tom niko ne dira i ne pomišlja da bismo neku knjigu mogle da iznesemo na kvarno... Una je odlučila da kod tetke ostane celo leto, a uskoro putuju na Kubu i veoma je uzbuđena zbog toga što će plivati sa delfinima, gde će možda posle romana Društvo malih veštica dobiti inspiraciju da napiše novu knjigu. Nas dve se drugi put u životu razdvajamo na duži period, ali na vreme se pripremam na ono što me čeka, a to je da će ona jednog dana otići da živi svoj život. Nedostaje nam jer je bez nje prazno i tiho u kući, ali rekla sam mužu da smo nas dvoje sada na novom medenom mesecu - završava Aida.

 

Piše: Jelena Kulović

 

makonda-tracker