Životna priča - Hajdi Klum: Lavica sa anđeoskom krilima

0
Zvanično najuspešnija manekenka evropskog porekla, Hajdi Klum, ušla je u petu deceniju života, a nakon četiri porođaja i dva razvoda, nesputana lepotica skrasila se kraj svog bodigarda pre svega zbog toga što mu potpuno veruje
Hajdi Klum, foto: Guliver
Hajdi Klum, foto: Guliver

Muškarci je vole zbog toga što je seksepilna, pripadnice nežnijeg pola je poštuju zato što je simbol jake i sposobne žene, a deca misle da anđeli zaista izgledaju kao ona. Nekadašnji Viktorijin anđeo, danas uspešna voditeljka i modna dizajnerka Hajdi Klum, predvodnica je talasa emancipovanih dama iz luksuznih svetskih kutaka. U protekloj deceniji fascinirala je javnost potpisivanjem milionskih ugovora i neospornim znanjem o tome kako funkcioniše globalna industrija zabave. Ima četvoro dece, ćerke Leni i Luu i sinove Henrija i Džonana, a nakon što se posle sedam godina braka razvela od pevača Sila zbog njegovog neverstva, pokazala je snažan karakter i smogla snage da nastavi dalje. Danas je srećna u zagrljaju nekadašnjeg telohranitelja Martina Kristena, posvećena je vaspitanju svojih mališana, a jedini greh joj je, kako kaže,  to što se povremeno časti čokoladom sa lešnicima.

Koliko je istinita izreka da jabuka ne pada daleko od drveta vidljivo je u životnom primeru Hajdi Klum koja je rođena u porodici gde je posvećenost estetici bila svakodnevna pojava, pošto su njeni roditelji zarađivali tako što su ulepšavali druge ljude. Ginter Klum bio je direktor kozmetičke kuće kada je sa frizerkom Ernom 1. juna 1973. godine dobio devojčicu svetlog tena. Mala Hajdi na svet je došla u gradiću Bergiš Gladbah, nedaleko od Frankfurta. Njeno detinjstvo nije bilo neobičnije u odnosu na vršnjake, s tim što se na pragu puberteta svojim lepim licem izdvajala od ostalih. Nakon završene osnovne škole, Hajdi je krenula na naredni nivo obrazovanja, a malo pre srednjoškolske mature, drugarica Kerin nagovorila ju je da popuni kupon kojim se prijavljuje za modno takmičenje čija je pobednicu čekalo ekskluzivno učešće u tada popularnom TV šouu  kod Tomasa Gošalka. Hajdi je pobedila u konkurenciji od 25.000 prijavljenih devojaka i već tada dobila ponudu da potpiše ugovor koji je obavezuje da će se baviti manekenstvom. Iako je planirala da nakon mature upiše Višu školu za modne dizajnere, Hajdi je parafirala ugovor vredan 300.000 dolara i zakoračila u svet modelinga. Od tada beleži pojavljivanje na naslovnim stranama svih vodećih modnih magazina u svetu, nakon čega prihvata izazove da bude viđena i u TV serijama, da bi se poslednjih godina okrenula i dizajniranju odeće, nakita i parfema. S obzirom na to da je ušla u šou-biznis mašinu, Hajdi je morala da prihvati činjenicu kako biti popularan podrazumeva i deliti privatnost sa javnošću, a detalji iz njenog ljubavnog života oduvek su predstavljali mamac za medije. Prvu vezu ozvaničenu brakom Hajdi je imala 1997. godine, kada se udala za stilistu Rika Pipina.

Sa ovim modnim magom nije imala dece, a njena posvećenost poslu bila je i razlog što se par 2002. godine razveo. U narednoj godini, slavni fotomodel otvara novo ljubavno poglavlje i to sa Flaviom Briatoreom, tadašnjim direktorom Renoovog tima u Formuli 1. U maju 2004. godine u Njujorku rađa prvo dete, devojčicu Helenu, koja je dobila nadimak Leni. Međutim, još za vreme trudnoće sa Leni, nemačka manekena je početkom 2004. godine započela vezu sa slavnim britanskim muzičarem Silom. Briatore je brzo nestao iz njenog života, a njen novi dečko prihvatio je Leni kao rođenu ćerku. Hajdi i Sil venčali su se 10. maja 2005. godine, a svečana ceremonija organizovana je na jednoj od prelepih meksičkih plaža. Iste godine dobili su sina Henrija, a godinu dana kasnije Hajdi je rodila još jednog dečaka, Džonana. Njihova porodica 2009. godine postaje jača za još jednog člana, kada se atraktivna manekenka porodila četvrti put podarivši Silu ćerkicu po imenu Lua, a iste godine, pevač je i administrativno postao otac Hajdinoj ćerki Leni iz prethodne veze. Manekenka i pevač važili su za skladan par, a u u medijima su ih često opisivali kao lepoticu i zver. Dokaz koliko su se voleli jeste to što su svake godine pravili luksuzne ceremonije na kojima su obnavljali svoje bračne zavete. Delovalo je kao da ne postoji ništa što bi moglo da uzdrma njihovu vezu, pa je zbog toga informacija kako se nakon sedam godina braka razilaze delovala gotovo neverovatno. Još neverovatnija bila je činjenica da je razlog njihovog razlaza pevačevo neverstvo. Ovoga puta, bajka o lepotici i zveri nije imala srećan kraj jer je bračna izdaja nadjačala ljubav. Mediji su izveštavali kako je Hajdi odluku o rastanku donela nakon što je otkrila da njen partner već izvesno vreme uživa u avanturi sa dadiljom njihove dece. Lepotica je odmah kontaktirala svoj advokatski tim i sudu u Los Anđelesu podnela papire za razvod, ali je u zvaničnoj izjavi prećutala pravi razlog zbog čega želi da okonča brak. 

- Iako smo uživali u sedmogodišnjem braku koji je bio ispunjen ljubavlju, nakon dugo razmišljanja odlučili smo da se rastanemo. Imali smo puno poštovanja između sebe i nastavićemo da se volimo, ali smo se ipak udaljili jedno od drugog - stoji između ostalog u izjavi bivših supružnika koji su istakli kako prevashodno žele da zaštite svoju decu od bolnih posledica razvoda.

Par se razveo 22. januara 2012. godine, a manekenka se nakon ljubavnog kraha prvi put oglasila u medijima u intervjuu za februarsko izdanje Elle magazina.

- Osećam se kao da se nalazim u samom vrtlogu tornada. Emocije koje je izazvao razvod su baš poput tornada. Teško je, ali i to je život - rekla je ova dama, a preneo portal Daily Mail. Hajdi je u istom intervjuu prvi put prokomentarisala kako se oseća, dok je za razliku od nje Sil više puta u javnosti pričao o njihovom razvodu.

- Moja ljubav prema njoj nije se nimalo promenila. Volim je svim svojim srcem. Kako ne voleti nekog s kim si proveo sedam godina? - rekao je Sil za CNN, dok je nešto kasnije bio dovoljno drzak da bivšu suprugu optuži za neverstvo, kao i da traži raspodelu imovine vredne 70 miliona dolara. Sa druge strane, Hajdi je u emisiji Kejti Kjurik isticala kako je svom bivšem suprugu bila oduvek verna.

- Nikada nisam prevarila Sila, drugi muškarac za mene nije postojao dok smo bili u braku. Svih sedam godina bila sam potpuno verna i predana supruga - bila je iskrena i apostrofirala je činjenicu da je odluka o njihovom razvodu bila zajednička.

- Odluku o razvodu doneli smo zajedno Sil i ja. Presudile su stvari za koje samo mi znamo i odlučili smo da je razvod najbolje rešenje za oboje - rekla je Klumova i u istom intervjuu demantovala glasine po kojima joj je novi ljubavnik nemački kolega Tomas Hajo. Mediji su objavili informaciju kako je zgodna plavuša našla rame za plakanje upravo u kolegi s kojim je godinama radila u okviru projekta Sledeći nemački top model.

- On nije, niti je ikada bio moj ljubavnik. Sjajan je momak, međutim, nije za mene - otklonila je sve sumnje Nemica visoka 177 santimetara i dodala kako je vreme da nastavi dalje.

- Želim jednostavno da nastavim svoj život i posao i da se brinem o svojoj porodici. Toliko je stvari već rečeno o Silu i meni, pola je istina, pola nije - priznala je nemačka lepotica.

Potvrda da je otvorila novo ljubavno poglavlje stigla je u septembru 2012. godine kada je ozvaničila svoju vezu sa dotadašnjim telohraniteljem Martinom Kristenom, momkom za koga je Sil tvrdio da ga je sa njim varala još dok su bili u braku.

- Jadno je što Hajdi spava s nekim ko joj je na platnoj listi. Tako samo dokazuje da nema stila. Nisam očekivao kako će posle mene postati časna sestra, ali ipak bi trebalo da misli na osećanja naše dece. Sigurno je imala aferu sa telohraniteljem i dok smo živeli zajedno s obzirom na to da je on njen bodigard već četiri godine - izjavio je tada pevač, dok je njegova bivša supruga u medijima prokomentarisala kako je razočarana Silovim optužbama i da je vezu sa zgodnim Martinom započela tek po okončanju braka.

Nedugo pošto su svetski mediji počeli da objavljuju paparaco fotografije na kojima je Hajdi zadovoljna u društvu novog frajera, poznata plavuša istakla je kako je nova vezi čini zadovoljnom.

-  Deca ga mnogo vole. To je, između ostalog, razlog zbog koga sam mu toliko naklonjena. Pomaže mi godinama i vodi brigu o mojim mališanima, igra se sa njima i čuva ih. Verujem mu - rekla je za nemački magazin Bunte manekenka koja je osigurala svoje noge na dva miliona dolara i to u vreme kada je radila kampanju za poznatog proizvođača brijača Braun. Da uživa u novoj vezi, Hajdi je priznala i gostujući u poznatom američkom šou voditeljke Elen de Dženeris. Tada je otkrila i kako je, nakon što je počela da se zabavlja sa Martinom, odgledala film Telohranitelj iz 1992. godine.

Hajdi Klum svestku slavu stekla je u najvećoj meri zahavljujući tome što je bila zaštitno lice brenda Victoria’s Secret. Ona je još 2002. godine postala anđeo predvodnik, da bi u oktobru 2010. godine odlučila da više ne bude među popularnim top-modelima ove kompanije koja se bavi proizvodnjom donjeg veša.

- Manekenke imaju određeni rok trajanja. Postoje određene kampanje, poput onih za mlade, seksi, slatke tinejdžerke, pa čak i one za devojke u srednjim dvadesetim koje ja naprosto više ne mogu da radim. Sada se nalazim u drugoj ligi - bila je iskrena ova višestruko nadarena plavuša koja je u društvu koleginica Selite Ebanks, Marise Miler, Doutzen Kros, Alesandre Ambrosio, Adrijane Lime i Mirande Ker priređivala modne spektakle u luksuznim svetskim gradovima.

Hajdi Klum oprobala se i kao voditeljka rijaliti programa Project Runway Germany's Next Top Model, a poslednji u nizu sličnih angažmana dobila je početkom marta ove godine kada je postala član žirija šoua America's Got Talent. Ipak, najviše uspeha u ulozi voditeljke imala je kao domaćica poslednje dodele MTV nagrada, koja je u novembru prošle godine upriličena u Frankfurtu. Tom prilikom Hajdi je zablistala u plavoj Versace haljini koja je više otkrivala nego što je pokrivala. Događaj je započela tačkom u kojoj pada u WC šolju, što se pretvorilo u nadrealni cirkus - Zemlju čuda, što je ujedno bila i tema događaja. Uradila je urnebesni plesni duet sa Psiom, a uz to, ulogu voditeljke i doslovno je izdigla na nove visine - vrteći se na obruču iznad publike.

Iako joj figura koju ima omogućava da izgleda najlepše sa što manje odeće na sebi, Hajdi je kao istaknuta predstavnica svetskog glamura redovno na udaru kritičara kada je reč o outfitu. Ona svoj stil naziva eklektičnim jer često spaja više detalja različitih modnih stilova.

- Nosim sve - od džinsa, preko vintage modela do haljina koje pripadaju visokoj modi. Nemam problem da obučem šta god mi se u trenutku dopadne - ističe ona i priznaje da je fascinira stil koji neguju trendseterka Viktorija Bekam i pevačica Gven Stefani.

- Viktorija ima neverovatne haljine i vrtoglavo visoke štikle. Uvek izgleda šik. Gven je za razliku od Viktorije sinonim za rokerski šik, s kojim voli da rizikuje - oduševljeno Hajdi upoređuje dve modne ikone.

Četrdesetogodišnja manekenka tvrdi da nikada nije bila na dijeti, priznaje kako je uvek bila izrazito fizički aktivna, a svaki njen dan započinje ispijanjem sveže ceđenog soka.

- Iako ponekad deluje zastrašujuće i mnogo je lakše reći Ma neka, mogu to i sutra - verujte mi, sama najbolje znam koliko je ponekad teško uskladiti sve segmente života kao što su porodica, prijatelji, posao… Često smo toliko zauzete da vežbanje bude ostavljeno po strani. U isto vreme, bez obzira na broj godina koje imam, definitivno ne želim da ne budem zdrava i vitka. Hoću da izgledam i osećam se dobro, a mogu da se kladim kako i vi svi takođe to želite - opisala je razlog zbog koga je pre dve godine pokrenula sopstvenu web prezentaciju na kojoj se nalaze brojni saveti za devojke koje žele da plene svojim izgledom.

Uprkos svojim zdravim navikama, Hajdi ume da se usreći brzom hranom kada njen apetit to zahteva.

- Volim da pojedem hamburger i pomfrit s majonezom i kečapom, a posebno se radujem čokoladi sa lešnicima. To je moj greh - rekla je Hajdi, čiji je bogatstvo magazine Forbes sredinom prošle godine procenio na 70 miliona dolara.

 

Stefan Tošović

makonda-tracker