Životna priča - Stiv Martin: Divlji i ludi večiti momak

0
Slavnom komičaru Stivu Martinu koji glumački talenat nosi u genima, dugo nije polazilo za rukom da pronađe sreću u ljubavi, pa je posle niza nesrećnih veza, u mirnu bračnu luku ušao sa novinarkom En Stringfil i tek u 68. godini postao otac
Stiv Martin, foto: Guliver, Profimedia
Stiv Martin, foto: Guliver, Profimedia

Nikada nisam mislio da će uloga oca postati moj zaštitni znak. Doduše, nisam akciona zvezda pa ne mogu da glumim sa puškom. Ali, stvarno, do sada o sebi nisam razmišljao kao o ocu, čak ni na filmu, a za neke od tih uloga bio sam i prestar. Najbolje je kada iznenadiš samog sebe – rekao je pre nekoliko godina slavni komičar Stiv Martin i ne sluteći da će u decembru prošle godine napokon u 68. godini iskusiti čari roditeljstva. Privatno poprilično povučen i često nesrećan u ljubavi, u poslu je oduvek bio izvrstan pa u svojoj više od četrdeset godina dugoj karijeri gotovo da nije imao većih uspona i padova.

- Oduvek sam osećao da sve što radim ima dublje značenje, nisam bez veze divlji i lud, već postoji neka filozofska pozadina. Ima nešto komično u nastojanju da budeš smešan – tako ovaj dobitnik nagrada Emi i Gremi, ali ne i Oskara, komentariše svoju karijeru.

Rođen je kao Stiven Glen Martin 14. avgusta 1945. godine u teksaskom gradiću Vakou. Kada je navršio pet godina, njegova porodica preselila se u Inglevud u Kaliforniji. Glumčev otac Glen Veron bavio se prodajom nekretnina, ali mu je glavni interes ipak bila gluma, u čemu ga je podržavala i njegova majka Meri Li. Otac je glumio u lokalnom pozorištu, a jedno od prvih Stivovih sećanja bila je je upravo gluma njegovog oca na sceni pozorišta Call Board na Merlos Plejsu. Tokom Drugog svetskog rata, Vernon je nastupio u predstavi Our Town sa poznatim glumcem Rajmondom Mesijem, kome je posle pisao kako bi pomogao njegovom sinu i pokrenuo mu karijeru u Holivudu.

Mada ih je vezivala ljubav prema glumi, Stiv baš nije imao idealan odnos sa ocem. Veron je prema njemu bio strog i nepopustljiv, iako mu je često kupovao skupe stvari poput bicikla i automobila. Nikada nije bio potpuno emocionalno otvoren prema Stivu, mada je bio ponosan na njega. U isto vreme njegova majka Meri život je posvetila sinu kome je bila velika podrška kada se, pre glume, zainteresovao za iluzionizam. Kupovala mu je knjige i rekvizite koje bi Stiv koristio kada bi u njihovom domu u Inglevudu priređivao kućne predstave u kojima bi uživala cela porodica. U to vreme, Martin je redovno pratio The Red Skelton Show, gde je učio trikove koje bi dan kasnije pokazivao prijateljima u školi.

Nakon pet godina života u Inglewudu, porodica se preselila u Garden Grou u blizini Anahejma, gradića u Orandž Kantriju. U blizini se upravo otvorio Diznilend, pa se Stiv već sa deset godina tamo zaposlio.  Radio je nakon nastave, vikendima i leti, a njegov zadatak bio je da proda što više vodiča po zabavnom parku. Norma mu je bila 50 knjiga, ali je zahvaljujući svojoj neposrednosti i duhovitosti, ubrzo premašio taj broj. Jedan dan prodao je čak 625 primeraka.

Nakon srednje škole, Martin je upisao Santa Ana Junior koledž gde je pohađao časove glume i engleske poezije. U slobodno vreme, sa Keti Vestmoreland, prijateljicom iz srednje škole, glumio je u komedijama u pozorištu Bridž Kejdž. Nakon toga priređivao je komičarske nastupe sa mladom glumicom Suzan Šerk, u koju se ubrzo zaljubio. Kada je upisao filozofiju na Kalifornijskom univerzitetu, a ona sat vremena udaljeni UCLA, njihova veza je prekinuta.

- Vreme koje sam proveo na fakultetu potpuno me promenilo, na prvom mestu moja verovanja i način razmišljanja. Studirao sam filozofiju, a posebno me zanimala logika. Ako studirate geologiju koja je prepuna činjenica, sve što na fakultetu naučite zaboravićete čim diplomirate. A kada je reč o filozofiji, uvek ćete se sećati mnogih stvari koje će vam zeznuti ostatak života – rekao je nesuđeni filozof koje se posle prebacio na studije glume u Los Anđelesu, gde je počeo da nastupa u stend ap klubovima, pa je u 21. godini napustio fakultet.

Sledećih desetak godina Stiv se polako probijao u svetu komedije, često je nastupao pre poznatih umetnika, a odlično se snašao i kao scenarista u šou-programu The Smothers Brothers Comedy Hour, gde mu je posao sredila tadašnja devojka, plesačica Nina Golblat. Zajedno sa ostalim scenaristima 1969, u 23. godini dobio je nagradu Emi za rad u tom projektu. Sredinom sedamdesetih nanizao je nastupe u renomiranim šou-programima kao što su The Tonight Show, The Gong Show, On Location, The Muppet Show i Sutarday Night Live, gde je čak 15 puta bio domaćin i svi su ga znali po frazi: Just a wild and crazy guy.

Do kraja sedamdesetih bio je popularan poput rok zvezde, nastupi na njegovim turnejama bili su rasprodati danima unapred, a dvorane krcate hiljadama obožavatelja koji nisu prestajali da vrište. Svoju debi rolu imao je 1972. u filmu Another Nice Mess, a prvo važno  pojavljivanje na filmskom platnu ostvario je ulogom u kratkom filmu The Absen Minded Waiter. Glumio je i u filmskom mjuziklu Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, u kome je pevao pesmu Bitlsa Maxwell Silver Hammer. Već 1979. učestvovao je u pisanju scenarija za komediju Neprilagođen, u kojoj je imao glavnu ulogu. U muzičkoj drami Nebeski novčići iz 1981. godine, očajnički je želeo ulogu prodavca modnih zapisa Artura Parkera jer se bojao da će ga publika staviti u kalup komičnih rola po kojima je bio najpoznatiji. Da ne bi razočarao producente, čak šest meseci pre snimanja marljivo je uvežbavao step, a iskustva je razmenjivao sa kolegom iz filma  Kristoferom Volkenom, koji je tu veštinu stekao još u detinjstvu. Sa Britancem Mišelom Kainom glumio je 1988. u kriminalističkoj komediji Prljavi pokvareni prevaranti, a godinu dana kasnije odigrao je ulogu oca u filmu Roditelji. Sa svojom tadašnjom suprugom Viktorijom Tenant snimio je 1991. film Priča iz LA, a zaigrao je i u ostvarenju Grand kanjon u kom je igrao holivudskog filmskog producenta koji se oporavlja od pljačke u kojoj je ranjen. Bio je to još jedan kratak izlet u ozbiljne uloge, pre novog talasa komedija – Mladin otac, čiji je prvi deo snimio 1991, ali i nastavka iz 1995. godine, potom komedije Podstanarka u kojoj su mu partnerke bile Goldi Hon i Dana Delani. Glumio je u trileru Dejvida Mameta Španski zatvorenik iz 1997, a dve godine posle oduševio je uz Edija Marfija u filmu Bovnfingerkralj Holivuda, za koji je napisao i scenario. Često je posuđivao glas u animiranim projektima, pa smo ga 1998. mogli čuti kao Hotepa u Princu od Egipta, iste godine dao je glas sanitarnom inspektoru Reju Patersonu u jubilarnoj 200. epizodi animirane serije Simpsonovi. Godine 1999. zaigrao je glavnu ulogu u komediji Provincijalci, rimejku uspešnog filma Nila Simona iz 1970. godine u kojoj je opet glumio sa Goldi Hon. U prethodnoj deceniji, Stiv Martin imao je niz uspešnih projekata, poput filma Prodavačica iz 2005. godine koji je nastao prema njegovoj noveli, a snimljen je i nastavak ostvarenja Popust na količinu. Partnerka u tom filmu bila mu je tada dvadesetšestogodišnja Kler Dens s kojom je na snimanju, uprkos razlici u godinama, odlično slagao.

Dva puta se našao u koži inspektora Kluzoa u novoj verziji Pink Pantera. U Rent a mama 2008. postao je osnivač kompanije koja se bavi zdravom hranom, a 2009. u romantičnoj komediji Previše je složeno oduševio je uz Meril Strip i Aleka Boldvina s kojim je godinu dana kasnije vodio dodelu Oskara. Za tu nagradu nikada nije nominovan, ali našao se na listi najboljih glumaca kojima je to priznanje izmaklo.

- Komičari ne osvajaju Oskare pa sam i ja od toga davno odustao. Zato i ne mogu da komentarišem jesu li moje glumačke izvedbe dostojne te nagrade ili nisu – objasnio je.

Sa kolegama Ovenom Vilsonom, Džekom Blakom i Džo Bet Vilijamsom pojavio se 2011. u komediji o posmatračima ptica Velika godina i to je za sada njegova poslednja filmska uloga. Stiv je priznao da mu je duhovitost često bila veliko opterećenje u privatnom životu.

- Kada sam bio poznat po svojim stend ap nastupima, ljudi su očekivali da i u običnom razgovoru neprestano smišljam šale. Ali, očekivanja su ubrzo splasnula jer ih nisam ispunio. Verujem da sam svojom karijerom dokazao kako sam više od pukog komičara – rekao je najsmešniji ozbiljni glumac koji u privatnom životu još od 1968. sakuplja umetnine, među kojima i Pikasova dela. Stiv, inače, ima koeficijent inteligencije 142 i član je Mense, a malo je poznato da obožava muziku i čak ima svoj bend. On je odličan svirač bendža, a iza sebe ima brojne nastupe.

- Opuštam se uz bendžo i presrećan sam što su moji albumi dobro prihvaćeni. Nastupao sam po celom svetu. Da mi je neko pre 20 godina rekao da ću biti zvezda Karnegi hola, zamolio  bih ga za malo njegovog belog praha. Obožavam muziku i volim da budem na pozornici.

Sve do pre nekoliko godina, Martinov ljubavni život i nije bio tako uspešan. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina bio je u vezi sa njujorškom glumicom Bernadet Peters. Zajedno su nastupili u nekoliko filmova, ali nakon prekida, ona je odlučila da se vrati u Njujork, ali i da obnovi karijeru na Brodveju. Nakon toga upustio se u vezu sa lepom Engleskinjom Viktorijom Tent. Oni su svoju vezu krunisali brakom 2. decembra 1986. u Rimu. Viktorija, koja je bila iz ugledne britanske porodice, osvojila je vegetarijanca Stiva svojom prefinjenošću, lepotom i znanjem svetskih jezika, a bila mu je i podrška u svemu što je radio. Ali, dok je u Australiji snimala jednu seriju, Viktorija se zaljubila u jednog kolegu. Vratila se kući samo da bi supruga obavestila kako je među njima sve gotovo. Razveli su se 1994. godine.

Nakon što se potpuno razočarao u ljubav, sreću je tražio među mladim glumcima poput En Heč. Iza njih su bile dve lepe godine veze kada je En na neko vreme odlučila da postane lezbijka i ostavi Stiva zbog voditeljke Elen de Dženeris, s kojom je kasnije raskinula zbog drugog muškarca. To je bilo veliko razočarenje za Stiva koji je nastavio da juri mlade devojke, zabavljao se, ali čini se da nijednu nije iskreno voleo sve dok 2004. godine nije upoznao 26 godina mlađu novinarku En Stringfild. Par se upoznao u njujorškoj redakciji s kojom je Stiv godinama sarađivao, a u kojoj je En radila kao šefica istraživačkog tima. Venčali su se 28. aprila 2007. na tajnoj ceremoniji u glumčevom domu na Beverli Hilsu. Par je na garden party pozvao sedamdesetak gostiju, među kojima su bili glumci Tom Henks, Dajen Kiton... Niko nije ni slutio da će svedočiti jednom od najlepših trenutaka u životu srećnih partnera, sve dok En nije izašla iz kuće u raskošnoj venčanici Vere Vang.

- U braku za sada sve dobro funkcioniše i mnogo smo srećni. Sve dok žena može da me nasmeje, nije mi važno da li je plavuša, crnka ili brineta. Volim brak, ali do sada mi je bio problem da nađem pravu osobu – iskreno je rekao nakon venčanja.

Vrhunac sreće supružnici su doživeli u decembru prošle godine kada je novinarka rodila njihovo prvo dete. Novinari su za tu vest saznali tek dva meseca posle porođaja kada su glumac i njegova draga viđeni ispred kuće sa novorođenčetom. On nije želeo da govori o tom najprivatnijem delu svog života, čak nije hteo ni da potvrdi, ali ni da demantuje vest ili otkrije pol deteta. Međutim, početkom aprila gostujući kod Dejvida Letermana u njegovom šou-programu priznao je da se njegova ćerkica zove Conquistador, te da se od svoje naslednice i supruge ne razdvaja. Privatnost je glumac uvek ljubomorno čuvao za sebe, pa tako nikada nije želeo da komentariše spekulacije da se podvrgao plastičnoj operaciji lica zbog koje izgleda znatno mlađe.

makonda-tracker