Tanja Peternek - Ispunjena i poslednja želja pokojnog umetnika

0
Novinarka Tanja Peternek-Aleksić boravila je u Jordanu gde je organizovan koncert povodom smrti godišnjice tenora Lučana Pavarotija koji je oduvek želeo da nastupi u gradu Petri
foto: Vlada Nešović
foto: Vlada Nešović

Strast prema poslu i želja da snimi što atraktivnije emisije, čuvenu autorku serijala TV lica kao sav normalan svet Tanju Peternek- Aleksić odvele su i u daleki Jordan. Tokom sedmodnevnog boravka u prelepoj arapskoj kraljevini, uspešna novinarka je deo svojih uzbudljivih izleta, susrete sa neobičnim sagovornicima, kadrove čarobne prirode, ali i utiske sa velikog koncerta posvećenog godišnjici smrti čuvenog operskog pevača Lučana Pavarotija, pretočila u dve nove emisije koje će emitovati početkom novembra.


- Preko prijateljice stupila sam u kontakt sa Pavarotijevom udovicom Nikoletom Mantovani-Pavaroti, koja je u Petri organizovala koncert u čast supruga. Pošto je bio prijatelj sa kraljem Huseinom, a neostvarena želja slavnog tenora ostala je koncert u Petri, Nikoleta je smatrala da je godišnjica smrti njenog supruga prilika da se na jednom mestu okupe veliki tenorovi prijatelji: Domingo, Kareras, Sting, Bočeli... Pozvala me je da budem gost, a potom mi je bila i sagovornik. Veoma je cenjena ličnost u Italiji, a kroz njenu priču, prisećale smo se karijere jednog od najvećih tenora na svetu. U intervjuu još kaže kako njena ćerka, koja ima svega pet i po godina, na pitanje da li će biti pevačica, uvek odgovara: Svako ume da peva, a ja želim da budem kuvarica.
Tanjinu pažnju privukli su jedan Arapin i jedan Crnac, dva čoveka opčinjena Srbijom.


- Zapara i Sufijan bili su domaćini mom snimatelju Vladi Nešoviću i meni. Za sebe kažu: Mi smo Arapin i Crnac i smrtno smo zaljubljeni u Srbiju. Rado se sećaju perioda kada su studirali u Beogradu. Srpski su učili na Institutu u Gospodar-Jovanovoj ulici, a kada je Zapara prvi put ugledao svoju buduću ženu, ceo dan je vežbao kako da joj, kad je ponovo sretne, kaže: Dušice, ja sam zaljubljen u tebe i imam ozbiljne namere. Međutim, kad ju je video, paralisao se i rekao: Dušice, hoćeš li da se udaš za mene? Okrenula se i otišla, pa je narednih nekoliko godina njenoj mami nosio ciklame za Osmi mart, udvarajući se tako svojoj sadašnjoj ženi, s kojom živi u Jordanu. Imaju dvoje dece i u kući govore srpski.


Obilazeći zemlju neobičnih prizora, Tanja se našla i na mestima koja su kamerom zauvek zabeležena u antologijskim filmovima Princ od Arabije i Indijana Džons.


- Pustinja Vadi Rum je baš kao i grad Petru, prava turistička atrakcija. Beduini govore dva strana jezika, a svoje kamile reklamiraju tako što kažu: Ovo nije kamila, ovo je ferari, a ima i erkondišn, odlični su vodiči. Do pustinje vozili smo se kombijem, koji više liči na mali kamion za prevoz povrća. Sve bi bilo podnošljivo da vozači nisu u proseku stari oko osam godina, da ne puše cigarete i jednom rukom voze, takmičeći se ko će prvi da stigne do cilja neutabanim putem. Dok je plivanje u Mrtvom moru nestvarno iskustvo, jer je gustina soli tolika da ne možeš da potoneš, slike iz pustinje zbog peska prelivaju se od crvene do narandžaste nijanse. Petru zovu roze grad, jer je isklesan od kamena koji je ružičaste boje, a prošle godine postao je jedno od novih svetskih čuda. U prestonici Amanu ima svega, od siromaštva, do delova grada koji podsećaju na Pariz. Iako im zakon dozvoljava da imaju po četiri žene, Zapara i Sufijan objašnjavaju da je to redak slučaj, jer finansijski čovek može teško da izađe na kraj i sa jednom ženom, a kamoli sa četiri. Svi su toliko srdačni, a poseban utisak na mene je ostavila modna kreatorka koja mi je objasnila da to što njoj vera i osećanja nalažu da bude pokrivena, ne znači kako ne želi da druge žene budu lepo obučene. Za uspomenu iz Jordana, mlađoj ćerki Anji donela sam njihovu tradicionalnu haljinu, a Tamari predivne marame i šalove – zaključuje Tanja.

makonda-tracker