Story Tema: Intrige, laži i sujeta - put ka krahu

0
Za razliku od muških grupa koje traju i po nekoliko decenija, mnogi slavni ženski muzički sastavi raspali su se najpre zbog ljubomore njihovih članica, ali i usled skandala koje su jedne drugima priređivale
Models, Foto: Guliver, Shutterstock, Story press
Models, Foto: Guliver, Shutterstock, Story press

Mnoge muzičke zvezde svoje karijere otpočele su kao članice ženskih bendova. Neke su bile najuspešnije dok su ti bendovi imali rok trajanja, a druge su profitirale tek kada su otpočele solo karijeru. U oba slučaja, sujeta je bila neophodni začin postojanja, ali je uzrokovala i krah grupa koje su obeležile kraj prošlog veka. Ovogodišnje okupljanje britanskih lepotica, članica grupe Spice Girls, izazvalo je veliku pažnju medija na zatvaranju Olimpijskih igara. Zarada od prethodnog kambeka, tada takođe najavljenog kao poslednjeg, izgleda da je ubrzo potrošena pa su Melani Braun - Mel B, Melanie Kisolm - Mel C, Ema Banton, Viktorija Bekam i Geri Halivel još jednom zablistale pred brojnom publikom u Londonu. Supruga Dejvida Bekama isprva je odbacivala mogućnost da ponovo uđe u grupu, mada je isti scenario viđen i 2007. godine kada se takođe nećkala do poslednjeg momenta, a zatim pristala da pođe na turneju pošto joj je garantovana veća zarada u odnosu na ostale članice benda. Grupa Spice Girls osnovana je u Britaniji 1994. godine gde su članice izabrane na audiciji u okviru komercijalnog projekta Virgin Recordsa koji je od početka osmišljen sa idejom da okupi pet lepih devojaka.

Nije bilo nužno da budu muzički obrazovane, ali su prijatni glasovi bili poželjni i recept je očigledno uspeo budući da je njihov prvi singl Wannabe prodat u više stotina miliona primeraka, a posle prvog albuma Spice objavljenog 1996. godine, devojke su već proglašene za najuspešniju žensku britansku grupu svih vremena. Potom su usledili albumi Spiceworld (1997) i Forever (2000), ali i raspad grupe posle prve turneje. Bilo je to plodno tlo za tabloide koji su počeli da prenose međusobne optužbe i uvrede nekadašnjih drugarica koje su tada nagovestile da se više nikada neće okupiti. Svaka je krenula svojim putem, a solo karijera najviše se posrećila vatrenoj Geri Halivel koja je prva i napustila grupu. Najpopularnija je međutim postala atraktivna Viktorija Adams koja je udajom za engleskog fudbalskog reprezentativca Dejvida Bekama postala jedna od najvećih svetskih modnih ikona današnjice. Njen turbulentni privatni život nije je sprečio da i nakon ružnih reči o koleginicama ponovo sa njima 2007. godine učestvuje na turneji na kojoj su zaradile oko sedamdeset miliona funti. Spajsice tako i dalje žive u sećanjima svojih fanova koja konstantno osvežavaju novim muzičkim poduhvatima, ni nalik onim koji su svojstveni članicama rok benda The Runaways koje su žarile i palile sedamdesetih godina, a koje su im bile uzor. Iako su tada rokenrolom vladali muškarci, prvi slavni ženski rok bend činilo je pet tinejdžerki koje su svirale punokrvni rokenrol i prozvale se kraljicama buke. Spajsice im nisu bile slične ni po muzičkom pravcu, a ni izgledom, ali su trajale duže od svojih idola. Posle razlaza koji je usledio 1978. godine, gitaristkinje Džoan Džet i Lita Ford imale su vrlo uspešne solo karijere u svetu hardroka i hevimetala. Mešu ženskim bendova i muzičkim sastavima u kojima dominiraju lepotice, često problematičnih glasovnih mogućnosti, obrele su se i članice grupe Pussycat Dolls. Ove, pre svega, fizički atraktivne zvezde odlučile su da prestanu da rade zajedno nakon govorkanja o konstantnim svađama i ljubomori prema frontmenki Nikol Šerzinger. Jedna od članica, zgodna Kimberli Vajat nedavno je izjavila da će ime Pussycat Dolls uvek postojati, bez obzira na to što devojke iz sastava imaju različite stavove.

Raspad grupe je definitivan jer su sve ostale okrenule leđa Nicole - dodala je ona u jednoj od svojih izjava. Ipak, sličnu sudbinu nisu doživele zgodne pevačice grupe Destiny’s Child. Trio tamnoputih lepotica na čelu sa Bijonse Nouls, Keli Rouland i Mišel Vilijams oprostio se od zajedničkih nastupa pre nekoliko godina tokom turneje po Evropi, a nastupale su skupa od četrnaeste godine. Uz zahvalnost obožavaocima, koji su pokupovali najmanje po milion primeraka svakog njihovog albuma, izjavile su da će ostati dobre prijateljice i uvek se sastajati, čak i kad budu u braku i postanu majke. Posle rastanka procvetala je karijera samo jedne od njih. Reč je o zanosnoj Beyonce koja danas uživa u srećnom braku sa jednim od najmoćnijih svetskih muzičkih producenata i repera. Džej Zi je svojoj dragoj komponovao pregršt hitova, a osim toga, ostvarila je ulogu u filmu Goldmember, nastupila i u voditeljskoj ulozi na Oskaru… Njena slava ipak nije zasenila popularnost nekada čuvene grupe čije je ponovno okupljanje najavljeno prošle godine.

- Da budem iskrena Mišel, Bijonse i ja nismo pričale o tome. Tako nešto ne pominje se u našim razgovorima. Pričamo o svemu drugom - demantovala je Keli glasine u razgovoru za Billboard.com i tako razočarala fanove ujedinjenih glasova lepotica iz Destiny’s Childa.

I pank je svojevremeno uzdrmao svetsku muzičku scenu i promenio tokove umetničkog mejnstrima upravo osnivanjem ženskih bendova širom sveta. Švajcarski Kleenex započeo je sa radom u Cirihu 1983. godine i postao je poznat van granica svoje zemlje. Popularnost im je međutim donela i tužba proizvođača maramica Kleenex zbog čega su promenile ime benda u Liliput. Bend je prema istraživanju Wannabe portala postojao do 1983. godine i bio je poznat po eksperimentalnom zvuku, korišćenju većeg broja različitih instrumenata i promenljivom broju članica. Novi talas u pank muzici zahvatio je i naše područje tako da je u Novom Sadu 1981. godine nastao bend Boye. Prvi album snimile su 1984. u Zagrebu, ali on nije ugledao svetlost dana, pošto su se Boye navodno usprotivile pokušajima diskografske kuće da od njih napravi tehno-pop grupu. Proslavila ih je LP ploča pod nazivom Dosta, dosta, dosta, a bend je do konačnog razlaza 1997. mnogo puta menjao sastav svojih članica.

Pet pankerki iz Los Anđelesa osnovale su 1985. godine bend L7, ali su zvezde postale tek devedesetih. Pojavile su se i u filmu Mama serijski ubica Johna Watersa, a proslavile su se po žestokoj muzici i beskompromisnim stavovima, uključujući osnivanje organizacije Rock for Choice, namenjene odbrani prava na abortus. Bend je ugašen 2001. godine i ostavio je veliki trag na američkoj pank sceni, baš kao i Babes In Toyland. Ovaj sastav u Mineapolisu osnovale su tri devojke iz jednog gradića u Oregonu, a pevačica Kat Bjeland volela je da propagira imidž seksi plavušice. U grupi je nakratko bila i atraktivna Kortni Lav, a Babes in Toyland bile su inspiracija nastanku feminističkog pank pokreta Riot Girl. Četiri devojke iz Njujorka osnovale su 1991. godine bend Lušojus Džekson i nazvale su se po bivšem američkom košarkašu. Često su, navodi Wannabe portal, poređene sa Beastie Boysima, sa kojima su imale bliske prijateljske i profesionalne veze. Svirale su alternativni rok pod uticajem hip-hopa i sa feminističkim porukama, a najveći hit im je bio singl Naked Eye. Razišle su se 2001, ali su se ponovo okupile prošle godine i najavile novi album. I Kejtlin Hana devedesetih je bila poznata kao prvoborac Riot Grrrla. Reč je o osobi koja je šaljivim grafitom dala inspiraciju Kurtu Kobejnu da napiše hit Smells Like A Teen Spirit. U međuvremenu je postala frontmenka popularnog benda Le Tigre, koji kombinuje dens, pank i tekstove sa feminističkim i LGBT temama. Jedna od članica, muškobanjasta J. D. Samson, deklarisana je kao lezbijka što nije čest slučaj u ženskim muzičkim grupama.

- Ne osećam potrebu da depiliram nausnice kako bih izgledala ženstvenije - izjavila je Samsonova koja svoje kontroverzne karakteristike odlično koristi u svrhu promocije benda. I dok je kraj prošlog veka u svetu doneo trend ženskih pank bendova, Srbijom je odzvanjao dens i folk zvuk a, najpoznatiju žensku grupu činile su atraktivne modelsice. Grupa Models osnovana je sredinom devedesetih godina prošlog veka, a prvu postavu činile su Ivana Stamenković, Sandra Nikolić, Ivana Berendika i Marijana Karanović. Publiku su osvojile svojim seksi stajlingom, zgodnim telima i lakim notama u pesmama atraktivnih naziva. Proglašavali su ih trešom i izvođačicama himni sponzoruša, ali ostale su zapamćene kao jedna od najzaposlenijih domaćih grupa. Nastupale su uglavnom po inostranstvu gde su punile diskoteke više nego kultni jugoslovenski rok bendovi. Jedna od najintrigantnijih modelsica Ivana Stamenković Sindi (33) karijeru je počela sa sedamnaest godina, statirajući u muzičkim spotovima najpre u video materijalu Svetlane - Cece Ražnatović za pesmu Neodoljiv, neumoljiv, a potom joj je Dalibor Andonov Gru poverio rolu u svom spotu za pesmu Biću tu. Za razliku od svih ostalih bivših modelsica, jedino ona i dalje razmišlja da započne karijeru solo pevačice iako su prema brojnim nezvaničnim informacijama upravo njeni brojni hirovi presudili prvoj postavi grupe. Ona je naime bila u vezi sa menadžerom grupe Milanom Vrbićem Vrbom koji je, kako tvrde pojedine članice grupe Models, insistirao da sekundaža Sindinog pojavljivanja u spotovima bude duža od one prilikom pojavljivanja ostalih pevačica iz sastava. Ovakve spekulacije nikada nisu potvrđene u javnosti kao ni priča o tome kako je Ivana imala otvoreni verbalni sukob sa pojedinim koleginicama.

Kuloarske priče, međutim, nisu bile razlog raskola popularne grupe koja danas pod istim nazivom okuplja nekoliko domaćih starleta. Prvu postavu grupe Models prva je napustila Ivana Berendika koja se nedugo potom udala za dve decenije starijeg američkog biznismena i suvlasnika kompanije Google, Thomasa Jermoluka. Pre romanse sa njim, bila je u petogodišnjoj vezi sa nekadašnjim karatistom, izvesnim Dejanom koji je teško podneo to što ga je iznenada ostavila. Berendika je kasnije isticala kako se nije pokajala što je prva napustila grupu Models i danas živi luksuzan život, daleko od Srbije. Sledeća je iz grupe istupila Marijana Karanović Mimi (35), sada gospođa Živković, koja je pre ulaska u bend imala problema s kilažom. Smršala je zahvaljujući rigoroznim dijetama zbog kojih je često padala u nesvest, a u periodu kada je kuburila s kilogramima, statirala je u spotu grupe Familija za pesmu Što ja volim taj seks. Sada je u braku sa biznismenom koji se bavi uvozom krajsler automobila i imaju dve ćerkice. U grupi se najviše družila sa Sandrom koja je udajom za ruskog milijardera postala jedna od najbogatijih Srpkinja na svetu. Ona se nikada nije odrekla angažmana u grupi Models i s ponosom u svetskim džet-set krugovima ističe tu činjenicu. Svoj muzički ukus, međutim, nikada nije poistovećivala sa profesijom od koje je solidno zarađivala u grupi Models.

- Moj muzički ukus varira zavisno od raspoloženja. Jednako rado slušam poslednji album Justina Timberlakea, kao i muziku sa MTV-ja. Volim da gledam i mjuzikle, naročito kada sam u Londonu ili Njujorku, a rado kupujem najnovije mjuzikle na CD-u i potom pažljivo učim reči - otkrila je na svojoj zvaničnoj internet stranici zgodna Srpkinja kojoj su najdraži mjuzikli Meri Popins i Fantom iz opere. Najveće svetske zvezde među kojima Vitni Hjuston, Kristina Agilera, Enrike Iglesias, Snup Dog I Dženifer Lopez već su pevale i uživo za Melnichenkove na intimnim raskošnim proslavama koje su organizovali proteklih godina, a mediji su danima prenosili kako je Sandrin život zbog svih privilegija koje uživa nalik bajci. Ličnu emotivnu bajku živi i bivša modelsica Bojana Barović koja je u srećnoj vezi sa folk pevačem Nikolom Rokvićem, a najveću pažnju medija u poslednje vreme budi politički angažman Nevene Adžemović, takođe jedne od članice sastava Models i mlađe sestre Ivane Stamenković koja je, kao članica partije Nova Srbija, postala poslanica u najnovijem sazivu republičkog parlamenta.

- Lepota mi nije škodila u karijeri, pa neće ni u ovom poslu, ali zauvek sam rekla zbogom pevačkoj karijeri. To je deo mog života koga se ne odričem, niti stidim i drago mi je da se naše pesme još slušaju. Nemam kontakt sa Ivanom Berendikom i Sandrom Melnichenko koja je bila i ostala naša drugarica. Čujem se sa Nađom Jokić koja sada radi kao novinarka, a dobro se slažem i sa Bojanom Barović. Koleginice i ja smo se u ljubavi uvek vodile srcem - objasnila je Nevena nedavno u intervjuu za Story ne osvrćući se na razloge raspada grupe koja i danas mami uzdahe mnogih muškaraca. Iako ne predstavljaju pandan modelsicama, u Srbiji poslednjih godina sve popularnije postaju devojke iz novosadskog benda Frajle koje su nedavno snimile CD Naš prvi album sa putovanja. Ključna inspiracija ovim damama koje potpisuju sve, osim jedne kompozicije na albumu, bila su upravo putovanja. Pesme su nastajale u kolima, avionu, brodu, hotelima, kuhinji, u različitim gradovima, na svim običnim i neobičnim mestima.

- Od vojvođanskog tanga do ženskog bećarca, Frajle će pokušati da vas svojom muzikom vrate u neka davna vremena kada se plesalo i verovalo u ljubav, a ljudi se više radovali muzici i pesmi. Nevena, Nataša, Jelena i Marija sa ponosom predstavljaju svoj prvi album - stoji u soapštenju jednog od retkih srpskih bendova čije postojanje je poslednjih godina zapaženo u javnosti. Frajle su se, za razliku od nekih bendova sklapanih na audicijama, okupile spontano, ali to nije garancija trajanja njihovog benda koji za sada uspešno izbegava kletvu o neminovnosti kraha muzičkih sastava čije članove čine isključivo predstavnice ženskog pola.

 

 Nikola Rumenić

makonda-tracker