Story Tema: Sjaj i beda krune

0
Kada se podvuče crta, ostaje dilema da li su devojčice u pravu kad žele da postanu princeze. Titula donosi sve drugo osim sreće i lagodnog života. Tradicija, kontroverze, preljube, izdaje i ubistva sastavni su deo dvorskih tajni, a situacija se nije promenila
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock, Story press
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock, Story press

Nedavni skandali članova britanske kraljevske porodice po ko zna koji put pružili su dežurnim moralistima i demagozima temu za ogovaranje i pozivanje na nemoral koji je u suprotnosti sa načelima kojih bi glave bliske kruni, osobe plave krvi, morale da se pridržavaju. Iako crkva nalaže kako smo pred Bogom svi jednaki, dišemo isti vazduh, pijemo istu vodu i jedemo istu hranu,  postavlja se pitanje da li je to zaista tako. Odaju li se članovi kraljevskih porodica porocima kao što su alkohol, blud, droga, kocka... Definitivno da jer: Vremena se menjaju, a i mi s njima (tempora mutantur nos et mutamur in illis) kako kaže jedna od latinskih poslovica. Dokazi za to postoje u najranijoj istoriji, preko antičke Grčke i Rimskog carstva sve do danas. To potvrđuju i nebrojeni skandali čiji su glavni vinovnici upravo krunisane glave i njihovi najbliži srodnici...

NIKO TO NE UME KAO BRITANCI

Najkontroverznija ličnost britanske krune, princeza od Velsa, lejdi Dajana, od milošte nazvana kraljica srca samo prve godine braka sa Čarlsom delovala je stidljivo i zbunjeno. Nakon venčanja iz snova i rođenja sinova Vilijama i Harija, Dajana i Čarls nisu imali život iz bajke kao što se mislilo. Iako su se rastali 1992, zvanično su se razveli tek četiri godine kasnije, a posle razvoda princeza je svojom iskrenošću i zrelom pojavom osvojila svet, bivajući sve lepša i lepša. Našla je novog životnog saputnika, Dodija Fajeda, sina britanskog biznismena muslimanske veroispovesti, a ta veza tragično je prekinuta kada se 31. avgusta 1997. njihov mercedes slupao u pariskom tunelu. Vest o Dianinoj smrti u sekundi je obišla planetu, a njena sahrana je, kao i njen život, bila jedna od najgledanijih u istoriji. Ledi Di nije bila svetica, ali se nije ni trudila da se prikaže kao takva.

Međutim, njena smrt i dan-danas intrigira i mnogi veruju da je nastradala po nalogu britanske krune i to zbog veze sa muslimanom. Njen uticaj prevazišao je okvire kraljevskog dvora, pa je umesto kraljice Britanije postala princeza svih naroda. S druge strane njen bivši suprug, kako kažu upućeni, celog života maštao je o dve stvari: da se oženi Kamilom Parker Bouls i da se domogne prestola. Prvu je ostvario posle 25 godina duge tajne veze koju je održavao i u vreme braka sa ledi Di. Kamila je jednom upitala Dajanu: Šta još želiš? Imaš sve što si ikada mogla poželeti, dvoje prelepe dece, a svi muškarci na svetu zaljubljeni su u tebe...  Princeza joj je kratko odgovorila: Svog muža! Ta želja joj se ipak nije ostvarila i to možda i jeste razlog rezultata ankete po kojoj čak 77 odsto Britanaca ne želi Kamilu za kraljicu. Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II, rekao je ladi Di da ne može da veruje kako bi nju iko normalan ostavio zbog Kamile.

Jednom od istoriji najpoznatijih skandala tridesetih godina prošlog veka kumovao je princ od Velsa Edvard VIII. Kao ratni veteran bio je popularan, a plava krv i materijalna situacija uticale su na to da je za kratko vreme nanizao više veza sa, uglavnom, udatim ženama. Poslednja od njih, glumica Mildred Haris, upoznala ga je sa amerikankom Volis Simpson, a to je, kako se ispostavilo, bila kap koja je prelila čašu kako kraljevske porodice, tako i britanske vlade. Dva puta razvedena Wallis izazivala je prezir i podozrenje, ali je uprkos tome veza s naslednikom krune napredovala. Kada je kralj George V umro početkom 1936, kruna je pripala njegovom najstarijem sinu Edvardu. Suočen sa odbijanjem vlade da aminuje brak sa Amerikankom, Edvard VIII je abdicirao posle samo 10 meseci vladavine, u decembru 1936. i prepustio krunu mlađem bratu Džordžu. Dobivši od brata titulu vojvode od Vindzora, Edvard se oženio sa Wallis, a nedugo posle toga otišli su u kontroverznu posetu vođi nacističke Nemačke Adolfu Hitleru. Iako su ga mnogi smatrali pristalicom nacizma u svojim memoarima Hitlera je opisao kao smešnu figuru sa predramatičnim smislom za izražavanje i sa prevelikim očekivanjima.

MONAKO - STECIŠTE PARA I SKANDALA

Iako dinastija Grimaldi vlada Monakom više od sedam vekova, smatra se da je princ Rajnier III, koji je na vlast stupio 1949. godine, transformisao kneževinu u stecište najbogatijih. Sam princ došao je u centar medijske pažnje sredinom prošlog veka kada se zaljubio u holivudsku zvezdu Grejs Keli i sa njom venčao 1956. godine. Svetska štampa beležila je sve što se događa u kneževini - rađanje dece, proslave, zabave, a vrhunac je bila tragična pogibija princeze od Monaka. Grejs je nastradala 1982. godine u saobraćajnoj nesreći čije okolnosti ni dan-danas nisu rasvetljene. Bilo je nagađanja o tome da je ubijena, ali je sve ostalo samo na pričama. Njena deca nastavila su da intrigiraju javnost. Sadašnji vladar Albert II važio je za najpoželjnijeg neženju, a šuškalo se i da je homoseksualac pošto je pred oltar otišao tek u svojoj pedeset i trećoj godini.

Na taj korak ga je privolela južnoafrička plivačica Šarlin Vitok. Neposredno nakon venčanja svetski mediji proglasili su Šarlin odbeglom mladom, ali ju je u begu sprečila policija po naređenju izdatom iz kneževske palate. Francuska štampa objavila je kako se bivša olimpijska plivačica razočarala u verenika pošto je saznala da navodno ima i treće vanbračno dete. Od rane mladosti princ je poneo epitet plejboja i delovalo je da se nikada neće zasititi žena i ludih noćnih provoda. Na spisku Albertovih trofeja nalaze se: Bruk Šilds, Kajli Minog, Naomi Kembel, Klaudija Šifer, Gvinet Paltrou, Endži Everhart... Nestašni princ ima i dvoje vanbračne dece, sina Aleksandra iz avanture sa stjuardesom iz Togoa i ćerku Jasmine koja živi u Kaliforniji, a čija se majka bavi prodajom nekretnina. Ni Albertova starija sestra princeza od Hanovera, Karolina, ne može da se pohvali preterano mirnim ljubavnim životom. Svog prvog muža, bankara Filipa Džunota, upoznala je u Parizu kada je imala osamnaest godina, a venčali su se i razveli u razmaku od dve godine. U pauzi između prvog i drugog braka Karolina je bila u kratkoj vezi sa Robertinom Roselinijem, sinom Roberta Roselinija i Ingrid Bergman.

Drugi put se udala za italijanskog biznismena i sportistu Stefana Kaziragija. Nazivan je ljubavlju njenog života, a princeza mu je rodila troje dece: Andrea, Šarlot i Pjera. Idila je prekinuta kada je Kaziragi stradao u trci motornih čamaca nedaleko od Monaka. Nakon smrti supruga pola decenije provela je u vezi sa francuskim glumcem Vincentom Lindonom, a u treću zakonsku zajednicu uplovila je sa dugogodišnjim prijateljem princom Ernstom Augustom od Hanovera. Imaju ćerku Alexandru, ali iako se nikada nisu razveli, već godinama ne žive zajedno. Najmlađa ćerka Grejs Keli, princeza Stefani verovatno je najproblematičnija od njeno troje dece. Dok je bila mlada, u javnosti ju je pratio imidž princeze buntovnice. U žižu medija dospela je nakon seksualne veze sa telohraniteljem Danielom Ducruetom sa kojim je dobila dvoje dece - sina Louisa i ćerku Pauline. Razveli su se nakon samo godinu dana braka. Stephanie je rodila i drugu ćerku Kamil, ali u rodni list devojčice nikada nije upisano ime oca. Pretpostavlja se kako je to njen drugi telohranitelj Žan Rejmond Gotlib. Stephanie se drugi put udala 10. septembra 2003. za devet godina mlađeg portugalskog cirkusanta, Adansa Lopeza Peresa, ali i ovaj brak trajao je samo godinu dana.

PREVARE U ZEMLJAMA ZIME

Ni u Švedskoj kraljevskoj porodici ne duvaju blagi vetrovi. Dve mlade princeze donele su na dvor dosta nevolja, a njihov prilično razuzdan život zanimao je tamošnju javnost. Švedski kralj Karl i kraljica Silva takođe su interesantni medijima. Spekulisalo se kako je i u njihovom odnosu bilo preljuba, ali se o tome nikada nije govorilo suviše glasno. Njihovu ćerku princezu Medeleine prevario je verenik, advokat Jonas Bergstroem. Ova informacija iziritirala je stanovnike ove skandinavske zemlje pogotovo što njegovim venama ne teče plava krv. Rastali su se, ali su nedeljama bili meta medija. I druga princeza, buduća kraljica Viktorija, voli obične momke. Ona je pronašla srodnu dušu u fitnes treneru Danijelu Vestlingu. Venčali su se 2010, a u februaru ove godine rodila im se prva ćerka.

I holandske princeze umele su da šokiraju svoje podanike. Ovu monarhiju je 1963. godine potresla velika kriza: ćerka kraljice Juliane, princeza Irene, prešla  je u katoličanstvo i bez dozvole parlamenta udala se za Karlosa Huga, burbonskog princa. Iako se očekivalo da abdicira, na tronu ju je sačuvala popularnost stečena u mladosti. Još jedan veoma sličan skandal izbio je kada je objavljena veridba princeze prestolonaslednice Beatrix i nemačkog diplomate Klausa von Amsberga koji je bio član Hitlerove omladine. Skandal je potresao kraljevsku porodicu i kada je otkriveno kako je Julianin suprug primio mito, milion američkih dolara, od američke aviokompanije kako bi nagovorio holandsku vladu da kupi njihov ratni avion. Ubrzo se saznalo i za dve vanbračne ćerke koje je princ Bernhard dobio za vreme braka sa Julianom.

 

ŠTA KRIJE AFRIČKA NOĆ

Za obolele od side koji čine 25 posto ukupnog stanovništva Svazilenda teško da će biti lekova do kraja godine, ali to ne sprečava vrhovnog poglavara ove afričke državice da uživa u blagodetima koje kruna sa sobom donosi. Kralj Msvati III ogrezao je u ekscentričnim bogataškim navikama i redovnom godišnjem izboru nove neveste na čuvenom festivalu gologrudih devica, gde bira najnoviju mladu. Ne čudi što svake godine bira novu suprugu kada mu je do sada, od ukupno trinaest, pobeglo čak četiri. Poslednja u nizu jeste kraljica LaDube. Pošto je utvrđeno da je imala seksualnu aferu sa ministrom pravde, pala je u nemilost svog bludnog supruga i držana je u kućnom pritvoru. Obrt je nastao kada je pokušala da napusti dvor i da odvede jedno od troje kraljevskih naslednika kod lekara. Na izlazu iz palate u tome ju je sprečilo obezbeđenje.

S druge strane nimalo skandalozna, ali zbog svoje ličnosti svakako jedna od najuticajnijih žena današnjice koja dolazi sa kraljevskih dvorova jeste kraljica Ranija. Smatraju je zaštitnim znakom Jordana. Ona je hodajuća definicija ženstvenosti, umerenosti, elegancije, gracioznosti i stila, kraljica svoga naroda i princeza miliona srca širom sveta. Kralja Jordana Abdulaha II upoznala je nakon studija i ubrzo postala njegova žena. Povremeno se spekuliše o njihovom razvodu, ali mediju često ističu kako niko normalan ne bi ostavio ženu koja ima osmeh lep kao sunčev zrak i decentan i otmen stil oblačenja. Zbog humanitarnog rada i borbe za poboljšanje statusa žena u Jordanu, najčešće je porede sa ledi Di.

 

NEOBIČNOSTI POD VRELIM SUNCEM

Kada je u avgustu 1957.  na teniskom terenu tada obična devojka Michiko upoznala krunskog princa Akihita, nije ni slutila da će postati carica. Ovoj vezi suprotstavio se tadašnji carski par i svi stanovnici carstva. Tradicionalisti su se protivili braku, ali parlament, vrhovni sud i car na kraju su ipak odlučili da zaljubljenima dozvole venčanje. Michiko je time postala prva građanka koja je postala član japanske carske porodice. Dobili su troje dece, a buduća carica je odlukom da sama odgaja svoju decu opet prekršila tradiciju i zbog toga nije bila u dobrim odnosima sa roditeljima svoga supruga. Loša porodična situacija dovela ju je do nekoliko nervnih slomova koji su se najčešće manifestovali gubitkom glasa.

I kod vatrenih Španaca uvek je zabavno. Članovi njihove kraljevske porodice kao da namerno srljaju iz jedne afere u drugu. Samo što se stišala bura izazvana kraljevim nesrećnim lovom na slonove u Bocvani koji je bio paravan za njegov susret sa dugogodišnjom ljubavnicom Nemicom Corinnom Zu Sein-Vitgenstain, španska štampa otkriva da njihov kralj Huan Carlos ima vanbračnog sina Alberta koji je odmah po rođenju ostavljen u jednom sirotištu u Barseloni, ali i ćerku Ingrid Sartio. Kako ova informacija nije dobila svoju potvrdu, željno se očekuje njen epilog. To nije prva avantura pripisana španskom kralju kojeg bije glas da je veliki ženskaroš. Pričalo se i kako je sredinom osamdesetih bio u vezi sa britanskom princezom Dajanom. Međutim ono što je najviše potreslo ovaj dvor jeste pronevera novca za koju se optužuje zet španskog kralja i suprug njegove ćerke princeze Kristine, slavni rukometni as Inaki Urdangarin. Smatra se da je nelegalno prisvojio čak šest miliona evra državnih para. Taj slučaj deo je šire istrage o dugotrajnoj korupciji u koju je uključena i regionalna vlada na Balearskim ostrvima čija je prestonica Palma de Majorka.

 

 Moni Marković

 

makonda-tracker