Story Tema: Balkanska skromnost protiv bizarnog planetarnog šou-biznisa

0
Rajder liste naših regionalnih zvezda i te kako su skromne u odnosu na zahteve koje predstavnici svetskog džet-seta ispostavljaju organizatorima njihovih nastupa širom sveta, a o tome svedoče brojni primeri koji u isto vreme mogu da šokiraju i nasmeju
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock, Story press
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock, Story press

Ni najmaštovitiji scenaristi ne bi mogli da smisle zahteve kakve domaće i strane zvezde ispostavljaju organizatorima raznih manifestacija na popularnim rajder listama. Po nepisanom pravilu, najveće zvezde su i najjednostavnije za saradnju pa pojedine poznate ličnosti koje iza sebe imaju koncerte sa preko sto hiljada posetilaca, ne traže niša specijalno.

Nedavni nastup Svetlane - Cece Ražnatović u budvanskoj diskoteci Top hill koja prima preko 5.000 ljudi, ostao je upamćen po tome što je zanosna brineta tražila samo nekoliko paketa negazirane flaširane vode. U znak zahvalnosti, organizatori su samoinicijativno napravili bekstejdž ispod bine kako bi joj olakšali pripreme za nastup. Ceca, inače, ne važi za hirovitu zvezdu, kao ni Dragana Mirković koja je na nedavnom nastupu u paraćinskoj diskoteci Prestige ljubazno zamolila obezbeđenje da se skloni i olakša joj komunikaciju sa fanovima.

Slični maniri krase i Lepu Brenu, Zdravka Čolića i Dina Merlina dok, na primer, hrvatska pevačica Severina Vučković često traži da joj se obezbedi izbegavanje kontakta sa novinarima. Organizatori joj, s druge strane, često izlaze u susret skupim poklonima pa je tako na prošlogodišnjim Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju dobila luksuzni apartman u lokalnom hotelu Tisa.

Skandalozni su ponekad i zahtevi pop zvezde Ane Nikolić koja je pe nekoliko godina imala nemilu situaciju sa Đorđem, asistentom svog tadašnjeg menadžera Saše Mirkovića. Ona se, naime, s njim otisnula put Makedonije gde je nastupala. Problemi su, navodno, nastali već na granici gde je tražila da preko reda pređe granični prelaz ka susednoj republici, potom je od vlasnika diskoteke u kojoj je nastupala zahtevala rashlađenu Evian vodu i apartman sa vratima od punog drveta, a u povratku se zbog svađe sa vozačem i asistentom menadžera našla sama na autoputu pokraj rodnog Paraćina odakle je morala da potraži drugi prevoz do Beograda. Ana je, međutim, jedna od najzaposlenijih domaćih pevačica, tako da joj organizatori nastupa uvek izlaze u susret budući da im njeno gostovanje garantuje odličnu zaradu.

Anina drugarica i muzička zvezda Jelena Karleuša nedavno je šokirala organizatore Festivala zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji, u čijem je revijalnom delu nastupila i osvojila nagradu za pop album godine. Ceh koji je organizator Dragan Alempijević morao da plati bio je prilično neobičan s obzirom na to da je za Karleušin dolazak bilo neophodno obezbediti deset kilograma neprskanih jabuka, grickalice bez glutena, tri paketa Evian vode, kao i jednu veću egzotičnu pticu, po mogućstvu šarenog papagaja.

- Diva zahteva posebnu garderobu, prostor površine pet puta pet kvadratnih metara i prozore veselih boja. Zabranjen je svaki fizički kontakt sa Divom kao, na primer, grljenje, ljubljenje i neophodan je čist prolaz na relaciji od garderobe do bine gde ne sme biti Jeleninog kontakta niti susreta sa drugim izvođačima. U suprotnom, Diva će napustiti Vrnjačku Banju – neki su od Karleušinih zahteva koje su organizatori i ispunili. Jelena je priredila vrhunski spektakl, ali fotografisanje sa fanovima ipak nije želela da izbegne uprkos drugačijim zahtevima u rajder listi.

I mnoge strane zvezde po dolasku u Srbiju imaju različite zahteve. Na nedavno završenom Foam festu u Beogradskoj areni, di-džej zvezde su, kako se i očekivalo, poželele da ih sačekaju domaći specijaliteti. Antoan Klamaran, Tom Novi i Kristijan Varela su, kao po dogovoru, tražili roštilj, a Varela je otišao i korak dalje pa je uz meso tražio i rakiju.

- To što su tražili roštilj nije ništa čudno jer inostrane zvezde, koje su barem jednom bile u Srbiji, znaju šta je ovde najbolje pa na osnovu toga i prave svoje liste želja. Varela nam je tražio i rakiju, što nas je slatko nasmejalo – kaže jedan od organizatora festivala. Za razliku od Varele, Novi i Clamaran tražili su Smirnoff votku i nekoliko boca šampanjca. Tu su još i sitni kolači, tropsko voće i flaširana voda. Ako se uzme u obzir da su se prethodnih godina u rajder listama mogli naći kavijar i guščija džigerica, gosti ovogodišnjeg Foam festa  bili su prilično skromni.

Zanimljivo je da su članovi Metallice od organizatora ovogodišnjeg majskog koncerta na Ušću tražili mnogo zdravih stvari, a na rajder listi nije se našla nijedna flaša alkoholnog pića. Pored šargarepe, celera i brokolija, jeli su šunku i salamu, za koje su insistirali da ne budu mešane sa sirevima. Da su postali skloni zdravom načinu života, pokazuje i želja da se na meniju nađu različite vrste povrća, salate i samo nemasni jogurt. James, Lars, Kirk i Robert su, između ostalog, tražili i ljuti salsa sos, humus, ohlađena belanca, grickalice, med i nekoliko vrsta čokolade.

Axl Rouz iz Guns’n'Rosesa svojevremeno je zaprepastio organizatore koncerta kada je tražio posebnu, četvrtastu dinju kakva se uzgaja u Aziji. Na ovogodišnjem Egzitu, Guns’n’Roses tražili su kiropraktičara i maserku, 252 peškira, kao i fini toaletni papir - što je naglašeno kao veoma važno. Pošto članovi benda vole da vežbaju, potrebna im je i posebna prostorija za to, kao i četiri medicinske boce sa kiseonikom. Pošto Gansi pred nastup vole da se opuste, Axl i ekipa su u bekstejdžu tražili crne zavese, isto takve stolnjake, kao i po osamnaestih crvenih i belih ruža.

Reper Eminem je prošle godine od organizatora jednog festivala zahtevao da mu sagradi drveni bazenčić za njegove koi šarane. Članovi Beastie Boysa na vrhuncu slave tražili su da ih u garderobi obavezno sačekaju kondomi u duginim bojama, dok je trenutno najmoćnija žena u šou-biznisu, latino diva Dženifer Lopez, insistirala da se njena šoljica sa kafom meša kašičicom u smeru obrnutom od kazaljke na satu i nikako suprotno. Ona će u novembru nastupiti u Kombank areni u Beogradu, ali još nije ispostavila listu zahteva pred koncert.

Bend Motley Crue svojevremeno je od domaćina zahtevao spisak lokalnih sastanaka Anonimnih alkoholičara. Kontroverzna MIA je na nedavno održanom koncertu tražila tri statistkinje obučene u burke koje moraju biti spremne da đuskaju. Iggy Pop iz The Stoogesa u rajderu uvek navodi kako mu treba brokoli, ali naglašava da će ga isključivo bacati u kantu. Lili Alen obično zahteva slatkiše, Aerosmith kuvani kukuruz, Britni Spirs uvek želi salatu od krompira u velikim količinama, a momci iz Arctic Monkeysa vole da im organizatori poklone nekakav zabavni jo-jo. Pop diva Madona insistira da joj se obezbede nove daske za WC šolju koje se uvek u bekstejdžu montiraju specijalno pred koncert, a njenu najnoviju turneju MADONA, koja je još u toku, prati i najzahtevnija rajder lista do sada.

Ova pedesettrogodišnjakinja traži da se hrana služi samo iz veganskog menija i da u svakoj dvorani u kojoj nastupa ima hemijsko čišćenje. Zahteva i da se u njenoj svlačionici nalazi ne manje od dvadeset internacionalnih telefonskih linija, da nameštaj u bekstejdžu bude presvučen posebnom vrstom tkanine, kao i da svlačionica bude ukrašena ljiljanima i belim i roze ružama koje su odsečene na dužinu od tačno šest inča. Kada je reč o hotelskim sobama, Madonina ekipa i zaposleni u tim objektima moraju da učine sve da njoj ne manjka dom. Sav nameštaj iz soba mora biti iznesen i zamenjen onim koji je ona donela. Njena koleginica Maraja Keri ne traži specijalno montirane WC šolje, ali se briše samo roze toalet papirom, dok Barbara Strejsand ne ulazi u kupatilo ukoliko u WC šolji ne plutaju ružine latice. Činjenica da grupa Foo Fighters traži supu iz kesice nije neobična ako se uzme u obzir da to važi samo ukoliko je svirka zakazana za sredu.

Jedan od nasjmešnijih zahteva imali su članovi rok grupe Van Halen. Oni su tražili M&M slatkiše, ali su precizirali da iz pakovanja moraju biti izvađene sve bombone braon boje. Članovi benda kasnije su priznali da im je za bombone sasvim svejedno, samo su proveravali da li organizatori čitaju rajdere do kraja. Popularni članovi New Ordera traže samo domaću supu, dok dobitnica Grammyja Erika Badu kao veganka ima specifične zahteve u ishrani - bez mleka, mesa, plodova mora, a kao omiljenu hranu ističe različite vrste luka, pasulj, spanać, soju, zrelo voće i povrće.

U njenom rajderu nikada se ne ne spominje alkohol, za razliku od benda Gossip čija je lista, kad je u pitanju piće, malo poduža. Članovi tog sastava su pravi hedonisti i zahtevaju čitav niz žestokih pića, piva, cigareta, energetskih pića koja će sa svim tim mešati, pa nije ni čudo što je na listi i vitamin C koji im je, verovatno, potreban da bi se od svega okrepili. Di-džej zvezde koje nastupaju pod pseudonimom Hercules and Love Affair, pred nastupe ponavljaju da paze na budžet organizatora, pa uvek traže ne previše skup šampon, regenerator i gel za tuširanje, kao i šest pari crnih čarapa.

Čuvena grupa Faith No More poslala je svoju listu zahteva organizatorima na preko stotinu stranica uoči nastupa na ovogodišnjem festivalu Belgrade Calling. Osim što su morali da im dopreme mašine za pranje i sušenje veša na Ušće, obezbedili su im i zaseban internet i tuševe, a bio je obavezan i jedan mali majmun koji će se zvati Axel.

Koliko god bile zahtevne, naše regionalne zvezde ipak su preskromne u odnosu predstavnike bizarnog planetarnog šou-biznisa koji svoje hirove često ispoljavaju upravo u rajder listama.

 

 

makonda-tracker