Margita Stefanović: Pad crnog anđela

9
Pre tačno deset godina, klavijaturistkinja benda EKV Margita Stefanović umrla je pod nerazjašnjenim okolnostima. Često se nagađa da li se predozirala ili je imala HIV, ali na kraju to i nije toliko važno pošto je na kraju završila u uslovima nedostojnim čoveka
Margita Stefanović, Foto: Goranka Matić
Margita Stefanović, Foto: Goranka Matić

Prošla je tačno jedna decenija otkako je crna princeza jugoslovenskog novog talasa poslednji put udahnula miris dana. Otišla je tiho, sama, ostavljena i davno poslata s druge strane ljudskog dostojanstva. Klavijaturistkinja kultnog benda EKV, Margita Stefanović, poznatija kao Magi, od najblistavije zvezde jugoslovenskog andergraunda, za samo deset godina stigla je do dna. Zarobljena u zamci narkomanije, ratnih razaranja i smrti prijatelja, i sama je završila u njenom naručju. Ono što je potresno jeste to da je od zvezde na čijim taktovima omladina i danas odrasta, završila kao pacov, bez hrane i narušenog zdravlja. Danas o njoj svi govore u superlativu, ali vreme neumorno prolazi i sa sobom odnosi sećanja na napaćenu dušu žene koja je samo volela život.

Magi je rođena 1. aprila 1949. godine kao jedinica režisera Slavoljuba Stefanovića Ravassija i Desanke Nikolić. Nakon završene osnovne škole, Margita je upisala srednju muzičku školu gde je kao apsolutni sluhista i najtalentovanija u klasi dobila ponudu da nastavi školovanje na Moskovskom konzervatorijumu. Ipak, to nije učinila već je donela odluku da ostane u Beogradu gde je nakon mature upisala Arhitektonski fakultet.

Među prijateljima koje je upoznala počela je da razvija i interesovanje za beogradsku underground muzičku scenu. Kroz druženje sa članovima Električnog orgazma, upoznala je Milana Mladenovića, tadašnjeg frontmena grupe Katarina II, koji je bio oduševljen njenim talentom i inovativnošću pa ju je ubrzo pozvao da se pridruži njegovom bendu. Katarina II je 1985. promenila ime u Ekatarina Velika i pod tim nazivom postojala je sve do 1994. godine. Tokom tog perioda Margita Stefanović je komponovala muziku za pozorište, televiziju, radila je kao producent, a gostovala je i na albumima mnogih jugoslovenskih grupa. Posle raspada Ekatarine Velike i smrti Milana Mladenovića, Magi je nastavila da se bavi muzikom.

Sa nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva je bend Kurajberi koji su uglavnom izvodili obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. Nekoliko meseci kasnije osnovala je sastav EQV i za bečku muzičku kuću Coop Arts & Crafts Unlimited objavila  CD Ti si sav moj bol nazvan po pesmi Ekatarine Velike. Bila je to jedna od najplodnijih godina za ovu talentovanu umetnicu, ali sledeću je obeležila njena zavisnost od heroina, kao i posledice dugogodišnje upotrebe narkotika.

Njeno stanje naglo se pogoršalo posle Ravassijeve smrti koji je uspevao da svoju ćerku kako-tako drži pod kontrolom. Kako bi se izborila sa svojom zavisnošću, prodala je skoro sve što je posedovala, uključujući i stan u centru Beograda. Novac je iskoristila za putovanje u Indiju, kao i kupovinu dva manja stana koje je ubrzo prodala. Nakon toga preselila se u trošnu garažu u predgrađu Borče. Svoje poslednje godine života provela je u skloništu za beskućnike na Voždovcu, zavisna od humanitarne i pomoći svojih poznanika.

Margita je, kako se nagađalo, zbog neodgovornog intravenoznog korišćenja droga dobila HIV, ali ova informacija nikada zvanično nije potvrđena. U svakom slučaju, pre deset godina domaća muzička scena ostala je osiromašena za jednu izuzetno talentovanu osobu koja je živela na ivici života i nije pravila kompromise. Takav stav na kraju je i doveo do njenog tragičnog kraja. Možda bi sve bilo drugačije da je dozvolila da je vodi mozak, a ne srce.

 

 Moni Marković

 

makonda-tracker