Momin krug 2012: Sećanje na vrsnog umetnika

0
Momim Krug 2012 se održava 7. i 8. septembra na Adi Ciganliji i na novoj lokaciji, u kultnoj Kinoteci. Osim Ade koja je predstavljala polaznu tačku u Kaporovom stvaralaštu, Muzej jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj, takođe, je imao značajno mesto u njegovom živ
Arsen Dedić
Arsen Dedić

Momin Krug i ove godine nastavlja trajni proces da se duh predstonice čiji je ovaj poznati pisac i slikar bio najbolji hroničar poistoveti s kaporovskim duhom, odnosno bude predvođen njime. U tom smislu MOMIN KRUG pronalazi smisao svog postojanja. Festival je prošle godine prvi put održan kod skulpture Dafne kada je okupio veliki broj posetilaca i Kaporovih poštovalaca učinivši Adu Ciganliju još jednim kulturnim centrom naše prestonice. Program ovogodišnjeg festivala čini sinteza svih segmnata umetnosti kojima se bavio jedan od najpoznatijih Beograđana: izložbe, likovna kolonija za decu, predstava po njegovom tekstu, projekcije filmskog i televizijskog materijala.

Zadužbina Momo Kapor uz podršku JP Ada Ciganlija i Grada Beograda, ove godine poklanja posebnu pažnju filmskom programu i tom aspektu Kaporovog stvaralaštva. Ovogodišnju manifestaciju otvara dokumetarni film u produkciji Zadužbine - Момо uncut, autora Đorđa Markovića, koji je na programu 7. septembra, od 20h, na Adi Ciganliji.Osnovu za ovaj film predstavlja televizijski materijal nastao za potrebe emisije SFRJ za početnike, ujedno poslednji video-zapis poznatog umetnika. Ova emisija kolažnog tipa se bavila fenomenima vezanim za kulturu SFRJ. Na taj način su dokumentovana privatna sećanja Mome Kapora o raznim kulturnim pojavama, a većina tog materijala nije upotrebljena u emitovanoj verziji. U filmu o Momi i kulturnim fenomenima na koje se on osvrće pričaju i njegovi prijatelji – Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Boris Miljković, Petar Peca Popović, Radmila Stanković i drugi.

Drugog dana festivala, 8. septembra, u Kinoteci,  je na programu projekcija filma Una rađenog po čuvenom Kaporovom romanu, repriza filma Njujork, grad po meri čoveka koji je premijerno prikazan prošle godine na festivalu Momin krug i repriza filma Momo uncut.

Na programu ovogodišnjeg MOMINOG KRUGA su još i gostovanje užičkog pozorišta sa predstavom Kraj vikenda po tekstu Mome Kapora, likovna kolonija za decu u saradnji sa studijom Mali Monmartr, izložbe crteža i posveta Mome Kapora, izložba postera filmova nastalih po Kaporovim scenarijima i zanimljiv muzički program.

Pored Projekta Arhai koji izvodi tradicionalne srpske pesme u tri glasa na  svečanom otvaranju festivala, jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda, Arsen Dedić, će nastupiti na MOMINOM KRUGU. U pratnji Matije Dedića, poznatog džez muzičara i kompozitora, prvog dana festivala sa početkom u 21h, legendarni šansonjer će izvesti svoje najveće hitove poput O mladosti, Sve ono što znaš o meni, itd.


Zadužbina Momo Kapor sa ponosom ističe da je ova kulturna manifestacija besplatna za sve posetioce, a detaljan program i satnica MOMINOG KRUGA se nalazi na web adresi www.zaduzbinamomokapor.rs 

makonda-tracker