da li ste znali?

"Opsesivno je prizivao njegovu smrt": Kojim pogrdnim nadimkom je egipatski moćnik nazivao princa Filipa?

0

Tragedija iz 1997. godine ostavila je neizbrisiv trag na poznatog biznismena, koji se godinama kasnije nije libio da javno iznese svoje stavove i teorije u vezi sa nesrećom u Parizu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ogromna tuga i duboka ogorčenost obuzeli su Mohameda Al Fajeda nakon tragične smrti njegovog sina Dodija i princeze Dajane.

 

Čuveni egipatski milijarder verovao je da iza te tragedije stoje moćne i mračne sile, za koje je smatrao da su odgovorne za prerani odlazak voljenih.

 

Taj gubitak i osećaj nepravde uticali su na njegovu percepciju kraljevske porodice, te je u svojim izjavama često iskazivao sumnju u njihove prave namere i motive.

 

Njegova ogorčenost posebno je bila usmerena ka princu Filipu, vojvodi od Edinburga, koga je često nazvao "ubicom" ili "Nemcem", kako je otkrio njegov bivši šef obezbeđenja, Andre Stil.

 

Iako je Al Fajed ujedno gajio duboko poštovanje prema kraljici Elizabeti II, prema Filipu je osećao neskriveno neprijateljstvo i prigovarao mu za sve što je smatrao da je doprinelo tragičnom ishodu.

 

– On je kriv. Za mene je on bio ubica – preneo je Stil njegove reči, dodajući kako je Al Fajed više puta izjavljivao da će nadživeti princa Filipa, što je postalo neka vrsta njegove lične misije.

 

Ta "čudna opsesija", kako ju je Stil nazvao, ispunila se kada je princ Filip preminuo 2021. godine u 99. godini, dok je Al Fajed preminuo dve godine kasnije, sa 94 godine.

 

Al Fajed je do kraja života verovao da kraljevska porodica ima veze sa tragedijom
Al Fajed je do kraja života verovao da kraljevska porodica ima veze sa tragedijomfoto: Daniel Hambury / PA Images / Profimedia

Uprkos njegovoj reputaciji u svetu luksuza, posle smrti, niz ozbiljnih optužbi zasenio je nasleđe ovog nekada moćnog magnata.

 

Više od 250 žena javilo se sa optužbama za seksualno zlostavljanje u al Fajedovom londonskom luksuznom robnoj kući "Harods", gde je nekada bio vlasnik.

 

Ove optužbe izašle su na videlo zahvaljujući dokumentarcu koji je pokrenuo lavinu prijava bivših zaposlenica, osvetljavajući tamnu stranu al Fajedove prošlosti.

 

Sadašnji vlasnici Harodsa, šokirani otkrićima, obećali su da će istražiti sve pritužbe i pružiti podršku svim žrtvama.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

 

 

 

 

makonda-tracker