od cifre se vrti u glavi

Koliko je "težak" kralj Čarls III? Poslednja lista bogatih iznenadila sve, prešišao je i svoju majku, kraljicu Elizabetu

0

Kralj Čarls III dostigao je novu prekretnicu otkako je postao engleski monarh.

KRALJ ČARLS BOGATIJI OD ELIZABETE KAŽE LISTA POZNATIH
KRALJ ČARLS BOGATIJI OD ELIZABETE KAŽE LISTA POZNATIH foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Čarls (75) je zvanično bogatiji od svoje majke, pokojne kraljice Elizabete II, prema listi bogatih The Sandej Tajmsa za 2024. Na listi, objavljenoj u petak, 17. maja, navodi se da je Čarls trenutno 258. najbogatija osoba u Velikoj Britaniji sa ličnim bogatstvom od približno 770 miliona dolara (oko 606 miliona funti).

 

Čarls je navodno bogatiji za preko 300 miliona dolara nego što je Elizabeta bila pre njene smrti u septembru 2022. Prema Listi bogataša iz 2022. godine, Elizabeta je prikupila lično bogatstvo od 486 miliona dolara pre nego što je preminula u 96. godini.

 

Čarlsovo lično bogatstvo je takođe poraslo za oko 12 miliona dolara od prošlogodišnje liste bogatih.

Više od Čarlsa na listi je kum njegovog najstarijeg unuka princa Džordža, Hju Grosvenor, vojvoda od Vestminstera, sa porodičnom neto vrednošću od oko 12,8 milijardi dolara.

 

List takođe izveštava da su Čarlsova najvrednija imovina englesko imanje Sandringem i škotski zamak Balmoral.

 

Prema pisanju medija, bivši Čarlsov saradnik tvrdi da je uspeo da obnovi svoje bogatstvo tako što je uštedeo profit zarađen od svog bivšeg imanja od milijardu dolara, Vojvodstva Kornvol, nakon što ga je razvod od princeze Dajane 1996. koštao 21 milion dolara. Vojvodstvo Kornvol je nasledio princ Vilijam nakon Elizabetine smrti.

 

KRALJ ČARLS BOGATIJI OD MAJKE
KRALJ ČARLS BOGATIJI OD MAJKE foto: BBC, Youtube Printscreen

Čarls je zvanično krunisan za kralja Engleske tokom krunisanja u maju 2023. godine. Kasnije mu je dijagnostikovan neodređeni oblik raka još u februaru nakon što je prethodnog meseca bio podvrgnut proceduri za lečenje uvećane prostate.

 

Vratio se na kraljevske dužnosti u Bakingemskoj palati u martu i nastavio da se pojavljuje u javnosti u aprilu posetivši centar za lečenje raka sa svojom suprugom, kraljicom Kamilom, prošlog meseca.

 

 

BOGATSTVO KRALJA ČARLSA SE UVEĆALO U POSLEDNJIH GODINU DANA
BOGATSTVO KRALJA ČARLSA SE UVEĆALO U POSLEDNJIH GODINU DANA foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Čarls nije jedini član kraljevske porodice koji se trenutno bori protiv raka, jer je palata u martu objavila da je princeza Kejt Midlton podvrgnuta preventivnoj hemoterapiji nakon što su njeni lekari otkrili rak nakon januarske abdominalne procedure.

 

Sara Ferguson, bivša supruga Čarlsovog brata princa Endrua, takođe je u januaru otkrila da joj je dijagnostikovan rak kože nakon što se prethodno borila protiv raka dojke.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Skandal na krunisanju kralja Čarlsa III

 

makonda-tracker