Maja Nikolić: Ne oduzimajte mi dete

5
Iako joj je sud privremenom merom odredio da sina Lazara viđa samo vikendom, pevačica Maja Nikolić nada se da će iz borbe za starateljstvo, koju vodi sa bivšim mužem Vukom Kandićem, izaći kao pobednica
Maja Nikolić, Foto: Luka Šarac
Maja Nikolić, Foto: Luka Šarac

Umesto da je ove srede u sreći i blagostanju proslavila trideset i sedmi rođendan, pevačica Maja Nikolić i dalje prolazi kroz težak životni period tokom kog se, već dve i po godine sa bivšim mužem Vukom Kandićem (39) bori za starteljstvo nad mlađim sinom Lazarom (5,5). Iako se navikla na borbu započetu godinu i po nakon što se 2008. godine od njega razvela, posebno su je pogodile prošlonedeljne spekulacije, po kojima će joj sud navodno uskoro oduzeti mlađe dete.

- I dalje mi je u glavi slika kada me je prošle nedelje policajac, zaustavivši me na Ibarskoj magistrali, dao dnevni list na čijoj naslovnoj je bila priča o tome da će mi oduzeti Lazara. Plakala sam od Čačka do Beograda. Na momenat sam čak i promašila put jer sam se potresla kada sam pročitala neistinu da su sudski veštaci izjavili kako sam nepodobna majka. To nigde nije napisano i to je laž. Ja se već dve i po godine borim i na dobrom sam putu. Čekamo odluku suda i slučaj će sigurno još potrajati jer će se jedna strana žaliti u svakom slučaju. Sve to će sa žalbom trajati još pet, šest meseci do godinu dana. Sudski veštaci su već razgovarali sa Lazom i doneli svoju odluku. Apsolutna je neistina da sam nepodobna majka, ali nisam bila prisutna i ne znam šta im je Lazar rekao kada su ga pitali da li želi da ostane sa mamom ili tatom –  priča temperamentna pevačica koja ne pristaje na mogućnost da Lazar zakonski pripadne ocu.

- Neistina je da postoji ijedno sudsko veštačenje u kome piše da sam nepodobna majka. Naprotiv u sudskom veštačenju piše da dete Lazarevog uzrasta, a to su mi tri puta podvukli, mora da pripadne majci. Ja sam samohrana majka koja bez alimentacije hrani i starijeg Novaka (15) i mlađeg sina Lazara. Sve u životu stekla sam svojim znojem, trudom i radom. Nakon učešća u rijaliti šou programu Farma kupila sam stan na Vidikovcu od 57 kvadrata gde na vratima piše: Ovde žive Lazar, mama Maja i Novak. Za svoje sinove boriću se do poslednje kapi krvi jer mi se dešava velika nepravda  – govori pevačica, ogorčena mogućnošću da dete pripadne njenom bivšem mužu.

- Uz konsultaciju sa svojim advokatom, morala sam da progovorim na ovu temu. U zakonu celog sveta, a ne samo u našem piše da se majci može oduzeti maloletno dete samo ako je ona narkomanski zavisnik ili alkoholičarka, ako ima karton u ludnici ili psihičke probleme, i ako nema krov nad glavom. Ne spadam ni u jednu od navedenih kategorija, a uz to i starijeg sina Novaka izdržavam bez alimentacije otkako se rodio – kaže Maja i otkriva genezu slučaja čiji predmet je borba za starateljstvo nad Lazarom.

- Moj bivši suprug bio je obavešeten da kada sam pristala da učestvujem u rijeliti šouu Farma, nas dvoje smo se o tome dogovarali i on nije imao ništa protiv. Još tada smo imali zajedničko starateljstvo i o mom sinu su osim oca brinule bejbisiterka i moja mama uz podršku mog kuma Vukadina Cvetanovića (76), inače neuropsihijatra u penziji koji mi je kao otac. Inače, on je krstio Lazara i bio uz mene u klinici Narodni front sva tri puta kada sam izgubila bebe. Da nije bilo njega, ni Lazar se ne bi rodio jer sam imala izuzetno tešku trudnoću nakon što sam u braku sa Vukom doživela dva spontana pobačaja i jednu vanmateričnu trudnoću - priča Maja kojoj je i dalje šokantna odluka njenog bivšeg supruga da protiv nje odigne tužbu i zatraži puno starteljstvo nad Lazarom.

- Otišla sam u rijaliti kako bih kupila krov nad glavom i to je bio prvi put da se razdvajam od sina. Dve nedelje nakon mog ulaska na Farmu, Vuk mi je iza leđa podigao tužbu kako bi mi oduzeo starateljstvo pod izgovorom da sam ja navodno napustila Lazara – objašnjava pevačica i ističe da je njen nekadašnji izabranik za sada delimično uspeo u nameri da joj ograniči viđanje deteta.

- Već dve i po godine svog sina Lazara po privremenoj sudskoj meri, viđam dva dana nedeljno, od petka do nedelje. Mada i dalje zvanično imamo zajedničko starateljstvo, reč je o privremenoj meri izrečenoj zbog toga što je za devedeset i četiri dana koliko sam provela na Farmi, Vuk sve završio u svoju korist i ja sad viđam dete dva puta nedeljno, a Lazar to najteže podnosi – kaže Maja i prvi put otkriva kakve životne nedaće su ojačale i dale joj nadu da svakoj muci dođe kraj.

- Ja sam u životu prebrodila veoma teške situacije pa zato imam snage da sve ovo prolazim stoički. Preživela sam pet komatoznih stanja i dva puta doživela kliničku smrt. Nešto od toga dogodilo se usled komplikacija zbog tri neuspele trudnoće, a ostalo je posledica zdravstvenih problema o čemu javno ne želim da detaljišem. Međutim, ja živim za svoje sinove. Nadam se da je ovo Lazaru poslednja golgota koju preživljava u životu jer se psiha deteta formira do pete godine a on je u tom uzrastu prošao i najveće muke. Dete je genetski, hormonski i prirodom vezano najpre za majku, pa tek onda za oca. Da sam znala koliko će moj sin patiti, bila bih i dalje žrtva tog nakaznog braka u kom su sve emocije umrle  – priča Nikolićeva koja se sudi i sa svojim prvim mužem, crnogorskim muzičarem Mirkom Šćepanovićem i to zbog neisplaćenih alimentacije za Novaka.

- Stariji sin je trenutno u Nišu sa mojom majkom gde završava osmi razred i čim se to okonča upisaće školu Artimedia u Beogradu. U Nišu imam veliku familiju, mnogo tetaka i stričeva i svi su uz njega tokom ove tri godine koliko tamo živi. Novak je rastrzan posle mog drugog razvoda, ali mi roditelji mnogo pomažu u njegovom podizanju iako su i oni razvedeni. Petnaest godina izdržavam starije dete bez alimentacije, a na suđenju sam tim povodom u poslednje tri godine. Kada smo se pre dvanest godina  razveli, moj prvi suprug je presudom dobio obavezu da plaća alimentaciju i nikada to nije činio zbog čega sam ga tužila. Sve te godine decu izdržavam od pevanja. Moji roditelji imaju skromne penzije i nikada finansijski nisu mogli da mi pomognu. Sama sam kupila stan na kredit i stekla auto mali polovni audi A3. Nikada nisam preko nemoralnih stvari dolazila do sponzora niti sam dušu i telo prodavala đavolu za novac – ističe Maja koja nije sigurna kada će se završiti spor oko starateljstva nad malim Lazarom Kandićem sa kojim je uoči Uskrsa pozirala za Story.

Osim što se sudi sa bivšim muževima, Maja je optužena i za vređanje Jevreja u šou programu Dvor zbog čega se takođe često pojavljuje na sudu.

- Želim da odem u zatvor ako ću svojim srcem i iskrenim stavom, i time što ne volim ljude iz NATO pakta koji su nas bombardovali, biti adekvatna žrtva da bi se srušio sistem. Ako Srbin kaže da ne voli Jevreje koji su nas bombardovali, odmah mu se kao u mom slučaju sudi za antisemitizam. Na isti način, mediji žele da mi presude i za starateljstvo. Suludo je oduzeti majci dete, bez obzira na to da li sam čistačica, pevačica ili radim u butiku – apeluje Maja koja u borbi za starateljtsvo trenutno nema podršku emotivnog partnera jer je pre nekoliko meseci raskinula veridbu sa Grkom Atanasiosom Sakisom Arapogluom (39).

- Sama sam i slobodna. Atanasios se iz mog života izgubio u periodu kada sam previše zauzeta suđenjima i karijerom pa nemam vremena za odlaske u Grčku. Veliki sam prijatelj sa bivšim partnerima, kako sa Atanasiosom tako i sa nemačkim advokatom Janom Štajnplicom. Jedino nisam u dobrim odnosima sa bivšim muževima koji ne mogu da podnesu ženu koja je toliko otvorena i čista u vezi. Od prvog dana braka bila sam ista i obojicu sam volela svih srcem. Ali ne bih više nikada volela da sretnem nekoga ko je psihopatološki ljubomoran kao moji bivši muževi. Mislim da je to bolest i samo ta emocija može da upropasti brak. Mogu da tolerišem sve, sem psihopatologije i ljubomore na tom nivou – kaže Maja u čijem ljubavnom životu trenutno ipak postoji jedan muškarac.

- Imam osobu na koju mislim. Posvetila sam mu numeru Slamka za spas, sa kojom ću se uskoro takmičiti na Grand festivalu – zaključuje pevačica.

Nikola Rumenić

 

makonda-tracker