bolna sećanja

"U Sarajevu sam četnik, u Beogradu mudžahedin": Dragan Marinković Maca s gorčinom i tugom se seća početka rata

0

Na početku rata u Bosni, poznati glumac ostao je u svom rodnom gradu jer nije mogao da ostavi majku, a jednom prilikom ispričao je kako je granata pogodila sprat iznad njihovog

Dragan Marinković Maca već godinama stanuje u BEogradu
Dragan Marinković Maca već godinama stanuje u BEogradufoto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumac, komičar i voditelj Dragan Marinković Maca već godinama živi i radi u Beogradu, gde je jedan od omiljenih Sarajlija.


Maca je rođen u Bosni i Hercegovini 1968. godine, a u Sarajevu je živeo s porodicom i, kao i mnogi, iskusio teške trenutke tokom ratnih zbivanja.


Kako je ispričao jednom prilikom, za vreme rata je ostao u svom rodnom gradu jer nije želeo da ostavi majku.


Ne dao bog nikome! U tim trenucima razmišljaš samo da li je ovo poslednja kafa koju sam popio ili mi je ovo poslednji poljubac s osobom s kojom sam se ljubio – istakao je glumac.

 

Kako je otkrio u emisiji "Preživeli", početak rata obeležili su prijatno prolećno vreme i neizvesnost – iako su mnogi verovali da ipak neće biti rata i da će "to sad da prođe".

 

Dragan Marinković Maca rat je proveo u Sarajevu
Dragan Marinković Maca rat je proveo u Sarajevufoto: Damir Dervišagić

Početkom aprila počelo je već da se zakuvava. Ne sećam se da sam ikad video lepši dan. Proleće, kera nema na ulici. Zamisli prazne ulice, ništa se ne čuje, samo ptičice. Tišina, ali ona jeziva i uskoro kreće belaj. Taj dan mi nikada nije bio duži u životu jer ne smeš izaći. Već se ozbiljno zaratilo, ali mi smo sve kontali to će sad da prođe, pa idemo na more u Makarsku – ispričao je Maca.


Uskoro je usledio udar stvarnosti, a njegova majka je strepela, dok je on pokušavao vedrim raspoloženjem da je uteši i nasmeje.


Ja prešao kod mame, a ona stavila jambolija preko televizora i prozora, ako udari granata, da nas ne povredi. Nije žena shvatala šta je granata i da to neće zaštiti ništa. Vidim ja počinje pucanje, tenkovi i odjednom samo kako se zgrada ljulja. Pogodili su sprat iznad mene, a vidim kroz onu prašinu mamu, koja je "zapalila". Posle sam je zezao da je ostavila sina da ga ubiju – kazao je glumac.

 

Dragan Marinković Maca već godinama stanuje u BEogradu
Dragan Marinković Maca već godinama stanuje u BEogradufoto: Dado Đilas

On je tada otkrio i da mu mnogi zameraju što se preselio u Beograd i da nigde više nije prihvaćen do kraja.


– Još kao dete, znao sam žestoke momke i da nije bilo njih, ne znam kako bih opstao. Imao sam problema, uglavnom s budalama. Problem je što sam ja u Sarajevu za papke četnik, a u Beogradu sam mudžahedin. Meni ne smeta ničija ideologija, stavovi, dok ne ugrožavaju mene i nekog meni bliskog – rekao je Maca.

 

BONUS VIDEO

Dragan Marinković Maca: Nikad nisam bio miljenik medija, i j**e mi se baš!

 

makonda-tracker