staro vekovima

Znate li šta znači JARAMAZ? Priča o prezimenu srpskog košarkaša je jedna od najinteresantnijih koju ste čuli

0

Partizanov plejmejker i bek zbog povrede je sprečen da nastupi na Mudobasketu, a danas će navijati za svoje kolege iz reprezentacije i istovremeno slaviti svoj važan dan

Košarkaš Ognjen Jaramaz u dresu reprezentacije Srbije
Košarkaš Ognjen Jaramaz u dresu reprezentacije Srbijefoto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Popularni košarkaš Ognjen Jaramaz nije deo reprezentacije Srbije koja nas predstavlja na Svetskom prvenstvu, ali ovih dana je ipak nasmejan.


Sportista, koji je bio sprečen da nastupi za nacionalni tim zbog povrede stopala, počeo je pripreme s KK "Partizan", a danas je njegov poseban dan – slavi 28. rođendan.


Jaramaz je, inače, uvek interesantan fanovima i zbog svog neobičnog prezimena, za koje je jednom prilikom objasnio da je ono turskog porekla.

 

To je turska reč, u bukvalnom prevodu znači "nevaljalac" ili "zlikovac", a koristila se kada su Turci bili na ovim prostorima za drumske razbojnike, hajduke i uskoke, i moji preci su zadržali taj naziv kao prezime – istakao je jednom prilikom košarkaš.


On je tada otkrio i da su njegovi preci imali "svakidašnje" prezime pre nekoliko stotina godina.

 

Košarkaš Ognjen Jaramaz
Košarkaš Ognjen Jaramazfoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

A inače mi je izvorno prezime Malešević. To je ostalo iz nekog perioda pod Turcima, neki 15. ili 16. vek – otkrio je Jaramaz.

 

  • Kako je nastalo prezime Jaramaz?


Prema legendi, najstarije stanište Jaramaza je selo Miruše, na obali reke Trebišnjice, gde je navodno Luka Vitomirov Malešević posedovao je čamac napravljen iz jednog komada orahovog drveta, koji je koristio za ribolov i prevoz preko reke. Jedne večeri nestao mu je čamac, a ispostavilo se da ga je uzeo trebinjski aga Mujaga Pervanagić.

 

Nakon što je Malešević spazio agu kako peva iz njegovog č amca, zamolio ga je da mu ga vrati, na šta je ovaj odgovorio psovkama. Međutim, Malešević nije prihvatio ovu situaciju, te je udario agu tako da mu je slomio ruku u ramenu i povredio pluća, a Pervanagić je potom u lošem stanju odjurio u selo Čepelica, u kom su živeli Turci.

 


Kada je stigao, pre nego što je izdahnuo, navodno je rekao:


Ubi me Luka Malešević, jaramaz jedan.


Od tada su sve članove Lukine porodice zvali jaramazima, te je ovo ostalo kao prezime.

 

BONUS VIDEO

Jaramaz otpao sa spiska za Mundobasket, ali su se ovi momci priključili Orlovima!

 


 

makonda-tracker