pila je 3 dana pred smrt

"Inače NIKADA to nije radila": Znate li šta je Ejmi Vajnhaus gledala na internetu dok je umirala?

0

U satima pre svoje prerane i iznenadne smrti, pevačica je pokazivala svom telogranitelju nešto što joj je bilo veoma važno, a dugo je gledala nešto što inače nije imala naviku

Ejmi vajnhaus preminula je pre 12 godina
Ejmi vajnhaus preminula je pre 12 godinafoto: EPA/ANDY RAIN

Juče je obeleženo 12 godina od smrti pevačice Ejmi Vajnhaus, savremene ikone britanskog soula, koja je tokom kratke karijere ostavila dubok trag u istoriji muzike.


Poznata pevačica i kompozitorka preminula je sa 27 godina 23. jula 2011. godine, od zastoja u disanju nakon trovanja alkoholom, a ona se u tom trenutku neko vreme borila protiv zavisnosti od narkotika i alkohola.


Bila je u vrlo teškom stanju u svojim poslednjim javnim pojavljivanjima, pre svega na koncertu u Beogradu na kom nije mogla da nastupi kao inače, a nakon smrti Ejmi Vajnhaus otkriveno je kako je provodila poslednje sate svog života.

 

  • Šta je Ejmi Vajnhaus radila pred smrt?

 

Kako je otkrio njen telohranitelj i prijatelj Endru Moris, on ju je video te tragične večeri, a radila je nešto vrlo neuobičajeno za nju – gledala je na medicinskoj platformi YouTube svoje snimke i muzičke spotove.

 

Kasnije je i pred sudom ponovio da je pevačica gledala svoje stare spotove, a u jednom trenutku ga je zvala da mu pokaže snimke muškarca s kojim je ranije bila u vezi. U tom trenutku mu, kako je rekao Moris, "nije delovala potpuno pijano".

 

Ejmi Vajnhaus više puta je u javnosti pre svoje smrti u 28. godini pokazivala da joj je potrebna pomoć
Ejmi Vajnhaus više puta je u javnosti pre svoje smrti u 28. godini pokazivala da joj je potrebna pomoćfoto: EPA/ANDY RAIN

On je istakao da Ejmi to inače nikada nije činila, a nešto kasnije se osamila.


Kada je Moris sledeći put ušao u sobu u kojoj je pevačica boravila u svom domu u Kamdenu, pronašao ju je u krevetu. Verovao je da čvrsto spava, ali kada nije uspeo da je probudi ni posle nekoliko sati, pozvao je hitnu pomoć.


Istakao je da je bio "potresen i uznemiren" nakon što su lekari konstatovali smrt pevačice jer mu je "Ejmi bila kao sestra", preneo je tada Guardian.


Moris se prisetio i da je Vajnhausova u tom trenutku neprestano pila već tri dana "jer joj je bilo dosadno", a istraga je pokazala da je pevačica u krvi imala pet puta više alkohola nego što je dozvoljeno vozačima.

 

Smrt Ejmi Vajnhaus potresla je svet
Smrt Ejmi Vajnhaus potresla je svetfoto: EPA/ANDY RAIN

Ejmi Vajnhaus snimila je svega tri albuma – Frank (2003), Back to Black (2006) i Lioness: Hidden Treasures (2011), a njene pesme su među najvećim hitovima u istoriji britanske i svetske muzike.

 

Imala je nemerljiv uticaj na mnoge umetnike današnjice, a samo neki od onih koji kažu da su bili inspirisani njenim radom su Adel, Šande, Paloma Fejt, Lana del Rej, Bili Ajliš, Sem Smit, Florens Velč, Bruno Mars...

 

Fanovi su se nakon smrti Ejmi Vajnhaus okupili ispred njenog doma u Kamdenu
Fanovi su se nakon smrti Ejmi Vajnhaus okupili ispred njenog doma u Kamdenufoto: EPA/ANDY RAIN

BONUS VIDEO: KAKO PREBOLETI SMRT NAJBLIŽIH?

Psihijatar odgovara na najteža pitanja

 

 

makonda-tracker