decenije tišine

Ona je bila za volanom, njegova majka naziva je – monstrumom: Devojka Dražena Petrovića nikada nije pričala o nesreći

0

Fotografije s mesta udesa Dražena Petrovića potresle su Jugoslaviju i svet, a žena koja je vozila nikada nije rekla ni reč o ovoj nesreći

Deo postavke u Muzejsko-memorijalnom centru 'Dražen Petrović' u Zagrebu
Deo postavke u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u Zagrebufoto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Sedmog dana juna zemlje na prostoru bivše Jugoslavije sećaju se Dražena Petrovića, jednog od najboljih košarkaša u istoriji Balkana, koji je 7. juna 1993. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.


Njegov život okončan je prerano nakon što se crveni golf kojim je upravljala njegova devojka Klara Salanci na auto-putu u Denkendorfu zabio u kamion koji se preprečio na putu.


Košarkaš je poginuo na mestu, Klara je imala lakše povrede, a njihova saputnica bila je i njihova prijateljica Hilal Edebal, poznata turska košarkašica, koja je povređena i izgubila pamćenje.

Klara Salanci, manekenka i košarkašica, bili su u tom trenutku u ljubavnoj vezi, a ona nikada kasnije nije pričala o stravičnom udesu koji je obeležio njen život i ugasio Draženov.


Kako su tada pisali mediji, utvrđeno je da je Salancijeva vozila čak 160 kilometara na čas, a od odgovornosti za nesreću ju je štitio nemački zakon, po kojem ona nije bila kriva jer su okolnosti bile takve da sudar nije mogao da se izbegne.

 

Klara Salanci i Oliver Birof
Klara Salanci i Oliver Biroffoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Nakon nekog vremena, ona je stupila u vezu sa čuvenim nemačkim fudbalerom Oliverom Birofom, za kog se udala 22. juna 2001. godine, a par je šest godina kasnije dobio ćerku. U međuvremenu je Klara imala još teških trenutaka: u osmom mesecu trudnoće je izgubila bebu, nakon čega je umro njen rođeni brat.

 

Njena prijateljica Hilal, koja je bila s njima u automobilu, svojevremeno je ispričala da se ona često preispituje i razmišlja da li bi bilo bolje da je ona poginula umesto legendarnog jugoslovenskog košarkaša.

Zašto je Petrović, čovek takvog statusa i bogatstva, morao da putuje iz Nemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tada morala biti u Nemačkoj? Na kraju krajeva, da li je Dražen bolje prošao od mene? Da li bi bilo bolje da nisam preživela? – pitala se u jednom intervjuu Hilal.

Zbog povreda koje je doživela tada, ona se lečila godinama, a i dalje ima bolove i rupe u sećanju. Za sve krivi ženu koja je bila za volanom.


Naravno da nije nameravala da ubije Dražena, ali definitivno je vozila prebrzo. I upropastila mi život – izjavila je jednom prilikom Hilal.


S druge strane, majka Dražena Petrovića Biserka nije bila toliko rezervisana i suzdržana kada je govorila javno o nesreći u kojoj je izgubila sina.


Ona je monstrum. Nije čak ni sa Hilal u kontaktu. Nije je posećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt — ispričala je jednom prilikom Draženova majka.

 

 

makonda-tracker