neobičan životni put

U 7 godina izgubila decu, muža, majku i brata: Predsednica Indije danas boravi u Srbiji, a ona je dokaz da ŽENE MOGU SVE

0

Srbija će danas ugostiti predsednicu Indije Droupadi Murmu, koja će od 7. do 9. juna boraviti u značajnoj poseti našoj zemlji.

Predsednica Indije Droupadi Murmu
Predsednica Indije Droupadi Murmufoto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Srbija će danas ugostiti predsednicu Indije Droupadi Murmu, koja će od 7. do 9. juna boraviti u značajnoj poseti našoj zemlji.


Droupadi Murmu (65) izabrana je za predsednicu pre manje od godinu dana, kada je u julu 2022. godine Parlament izglasao političarku za ovu funkciju, a ona je druga žena predsednica u Indiji, posle Pratibe Patil.


Njen životni put bio je veoma zanimljiv, a poznato je da je Murmuova u politiku ušla nakon što je godinama radila kao učiteljica.

 

 

  • Predsednica Indije potiče iz skromne porodice


Rođena je 20. juna 1958. godine u selu Uparbeda, u porodici iz plemena Santali, trećeg najvećeg u njenoj zemlji i najvećeg starosedelačkog plemeena Džarkanda. Zanimljivo je da je dobila ime Puti Tudu, ali ju je učitelj preimenovao u Droupadi, a njeno ime je u prošlosti zapisivano i kao Durpadi i Dorpdi.

 

Nakon što je završila Ženski univerzitet Rama Revi u Bubanešvaru, udala se 1980. godine za bankara Šijama Čarana Murmua, s kojim je dobila dvojicu sinova i ćerku.


Nakon što je nekoliko godina radila kao mlađa asistentkinja u Odeljenju za navodnjavanje u Vladi Odiše, tokom devedesetih je bila zaposlena kao učiteljica u Rairangpuru. Predavala je jezike hindi i odija, matematiku i geografiju, a mediji su pisali da nikada nije radila za punu platu u školi.

 

 

  • Politička karijera predsednice Indije


Droupadi Murmu ušla je u politiku 1997. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a potom se pridružila Indijskoj narodnoj partiji, koja uglavnom obuhvata desno orijentisano biračko telo i temelji politiku na integralnom humanizmu.

 

Nakon nekog vremena, postala je guvernerka Džarkanda, a 2022. godine je u trci za mesto predsednika pobedila opozicionog kandidata Jašvanta Zinju.

 

  • Privatni život predsednice Indije Droupadi Murmu


Predsednica Indije doživela je mnogo ličnih tragedija.


Štaviše, za samo nekoliko godina, između 2009. i 2014, izgubila je supruga, obojicu sinova, majku i brata.

 

Najpre je 2009. godine njen sin Laksman preminuo pod misterioznim okolnostima, a Hindustan Times pisao je da je on u 26. godini pronađen u krevetu bez svesti. Potom je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao i njen drugi sin, a 2014. godine je njen suprug umro posle srčanog udara. U međuvremenu je ostala i bez majke i rođenog brata.


Njena ćerka Itišri Murmu radi u banci, kao i njen pokojni otac, a u braku je ragbistom Ganešom Hembramom.

 


Kako su pisali indijski mediji, predsednica ove zemlje je vrlo spiritualna i pripadnica duhovnog pokreta Brahma Kumaris, što znači da je posvećena meditaciji koja naglašava identitet duše, a ne tela. Navodno je pristupila ovom pokretu nakon što je izgubila najbliže.


U jeku njene borbe da postane druga predsednica u istoriji Indije, Sarasvati Murmu, rođaka Droupadi Murmu, istakla je da se političarka mnogo mučila tokom života.


U naše vreme, devojčice su pitali šta će im učenje. Ljudi su je pitali šta će raditi. Sada im je pokazala šta može da uradi – rekla je ona za ANI.

 


Murmu je dokazala da žene mogu sve. Uvek je bila studiozna osoba – istakla je Sarasvati i dodala da je mnogo naučila od današnje predsednice Indije. – Kroz njenu priču svi treba da nauče da žene nisu manje vredne i da mogu da postignu sve.


 

makonda-tracker