promenio stil iz korena

"Ja IZGLEDAM FANTASTIČNO!" Njegove pesme ODLIČNO znate, a otkad je odela zamenio ženskim vešom trpi samo UVREDE

0

"Da je žena snimila isti ovakav video u istoj ovakvoj odeći, niko ne bi trepnuo", jedna od reakcija na spot koji je u drugi plan bavio čak i Šakiru i Majli Sajrus

Sem Smit u spotu za pesmu 'I'm Not Here to Make Friends'
Sem Smit u spotu za pesmu "I'm Not Here to Make Friends" foto: SAM SMITH/YouTubePrintscreen

Kad neko nazove svoju novu pesmu "I'm Not Here to Make Friends" ("Nisam ovde da sklapam prijateljstva") verovatno očekuje reakciju, ali teško da je britanski pevač Sem Smit mislio da će dobiti ovakav odgovor javnosti.


U svom novom spotu pevač uglavnom nosi svetlucavi korset, rese koje prekrivaju bradavice, nosi vrtoglavo visoke štikle, pleše zavodljivo, poigrava se sa čestim ljudsim fetišima...

 

Zato ni ne čudi što se ovih dana često može da pročitati da je Sem Smit napravio preterano seksualizovan spot i da njega mora da prati poruka da je u pitanju eksplicitan sadržaj, ali ima i onih koji veruju da je Sem žrtva dvostrukih standarda.

 

1 / 8 Foto: SAM SMITH/YouTubePrintscreen


Ko je Sem Smit?


Semjuel Frederik Smit rođen je u Londonu 1992. godine, a vrlo mlad je pokazao redak talenat za muziku. Već sa 15 i 16 godina objavio je dva debitantska singla – "Bad Day All Week" i "When It's Alright", a u narednim godinama je vredno radio i ostvario saradnju s vodećim britanskim producentima.

 

Do danas je objavio četiri albuma, a planetarnu popularnost dobio je numerom "Writing's on the Wall", koju je 2015. godine snimio za film o Džejmsu Bondu "Skyfall".

 

Sem Smit drastično je promenio stil
Sem Smit drastično je promenio stilfoto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Što se tiče privatnog života, Sem se još 2015. godine deklarisao kao homoseksualac i priznao da je u vezi s glumcem i modelom Džonatanom Zizelom, s kojim je u međuvremenu raskinuo. Uvek je otvoreno govorio o svojoj seksualnosti i predstavljao primer mladima da treba da se osećaju zadovoljno u svojoj koži i da nemaju razloga da se stide ako su drugačiji, a u poslednje vreme način na koji on to poručuje nije uvek svima po volji.


Poznat po elegantnim odelima i vrlo svedenom stilu, Sem je nedavno radikalno promenio svoj način odevanja. Nakon što je u oktobru 2017. godine saopštio da je nebinarna osoba, rekao je:


Ja sam i žena koliko sam muškarac.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAM SMITH (@samsmith)


Tada se prisetio perioda iz svoje mladosti kada "nije posedovao nijedan muški odevni predmet i išao u školu potpuno našminkan". U septembru 2010. godine saopštio je da će ubuduće koristiti zamenice "oni", a tada je priznao i da je celog života "vodio borbu sa svojim rodom" i da je odlučio da "prihvati sebe takvim kakav jeste, spolja i iznutra".


Za pevača je ovo svakako značilo veliko oslobođenje i konačni mir za kojim je tragao, a iza sebe je ostavio i telesnu dismorfiju. I ranije je pričao o ovoj svojoj borbi, kao i o tome što je već u detinjstvu išao na liposukciju.

 

– U tom trenutku, bio sam vrlo srećan zbog te odluke. Ali ta operacija ništa nije promenila. Vratio sam kilažu kroz dve nedelje, jer nisam razvio odnos sa hranom, pa se ništa nije promenilo. Ali da sa 12 godina imate liposukciju grudi – zaista je velika stvar – objasnio je svojevremeno Smit.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAM SMITH (@samsmith)

 

Nakon što je godinama bio nesiguran i povlačio se u sebe, sada je rešio da se potpuno oslobodi, da se ponosi svojim izgledom i obuče baš sve što poželi – bila to zlatna haljina sa resama ili klasično muško odelo.


– Tražio sam uzore za svoje telo u svetu. Svaki put kad bih otišao na bazen, osećao sam se nesigurno, ali sam se prisiljavao da skinem majicu – izjavio je Smit. – To se isplatilo jer sada imam ono što je suprotno telesnoj dismorfiji. Ja izgledam fantastično! Konačno se sunčam. Gorim na mestima na kojima nikad ranije nisam goreo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAM SMITH (@samsmith)


Ipak, kako to obično biva, njegova transformacija, iako ga očigleno čini najsrećnijim u njegovom dosadašnjem životu, nailazi na osude na društvenim mrežama. Već neko vreme se fotografije Sema Smita u ekstravagantnim haljinama i vešu ismevaju, a nakon što je objavio spot za pesmu "I'm Not Here to Make Friends" mogu se čuti komentari da je u pitanju sadržaj koji ne sme da bude prikazan deci.


Kao mami tinejdžera, muka mi je da vidim ljude koji koriste ovakvo s*anje da prodaju svoju muziku – napisala je jedna korisnica Tvitera.


Mnogi, međutim, veruju da su u pitanju dvostruki standardi samo iz razloga što je Sem Smit gojazan jer slična izdanja britanskog pevača Harija Stajlsa izazivaju opšte divljenje sveta. Drugi kažu i da niko ne bi video ništa loše u njegovom spotu da umesto Sema Smita peva neka žena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAM SMITH (@samsmith)


Da je neka izvođačica snimila potpuno isti spot i nosila potpuno istu odeću, niko ne bi trepnuo – kaže dreg kraljica Piksi Polajt. – Mislim da ovi povici malo mirišu na homofobiju, kvirfobiju i transfobiju.

 

Ipak, ima i onih koji kažu da im ne smeta ni seksualnost u modnom izrazu i spotu Sema Smita, niti ih zanima nosi li mušku ili žensku odeću, već samo neukus kojim sve odiše.

 

Nek nosi haljinu svaki dan, to je njegova stvar, mene interesuje samo kako se toliko stilista okupi da napravi ovakav kič – kaže jedna tviterašica.

 

 

 

makonda-tracker