remek-delo

Zvuči nemoguće, ali Dragan Nikolić nije bio prvi izbor: Da li znate ko je trebalo da glumi pevača u "Ko to tamo peva"?

0

Kultni film "Ko to tamo peva" ne bismo mogli da zamislimo nikako drugačije. A ipak, neke uloge uopšte nisu bile namenjene glumcima koji su ih odigrali. Jedna od njih je i uloga šlager pevača.

I Dragan Nikolić se dvoumio da li da prihvati ulogu, te je to učinio u poslednjem trenutkui
I Dragan Nikolić se dvoumio da li da prihvati ulogu, te je to učinio u poslednjem trenutkuifoto: Printscreen/Instagram/

Film "Ko to tamo peva" vremenom je postao jedan je od kultnih jugoslovenskih filmova, čije replike i dan-danas koristimo u svakodnevnom govoru.

 

Ovo filmsko remek-delo je objavljeno 1980. godine i prati priču putnika u dotrajalom autobusu koji vozi za Beograd iz provincije.

 

Film je rađen po scenariju Dušana Kovačevića, a među likovima koji su se pojavili u njemu bilo je mnogo već tada poznatih glumaca poput Pavla Vujisića, Taška Načića, Danila Bate Stojkovića, a mogli smo da vidimo i Aleksandra Berčeka, Nedu Arnerić, Dragana Nikolića, Slavka Štimca i mnoge druge.

 

"Ko to tamo peva" je trebalo da režira Goran Paskaljević, a kada je on odustao, čast je pripala reditelju Slobodanu Šijanu

Danas ovaj film ne bismo mogli da zamislimo bez baš ove glumačke podele, ali kada je trebalo da se snimi film, neke uloge su bile drugačije zamišljene.

 

Uloga Miška Krstića je bila prvo ponuđena Bogdanu Dikliću, a malo ko zna da ni ulogu šlager pevača nije trebalo da igra Dragan Nikolić.

 

Slobodan Šijan je ovu ulogu prvo ponudio Ljubiši Samardžiću, koji ju je odbio iz reditelju nepoznatih razloga.

 

Sa druge strane, Dragan Nikolić je ulogu prihvatio u poslednjem trenutku i odlično se snašao. 

 

Kako je Šijan ispričao jednom prilikom, i Gaga Nikolić se dvoumio da li da prihvati ulogu, ali ga je supruga i glumica Milena Dravić malo "pogurala".

Dragan i Milena su bili u braku 45 godine i nikada mu se nije mešala u odabir uloga, ali je kada je u pitanju "Ko to tamo peva", ona izgleda zaslužna što je na kraju prihvatio ulogu. 

 

– Ne znam tačno ni zašto ni kako, al’ bio je nekako indisponiran u to vreme kad je dobio tekst pa ga je isprva odbio. Uzmem ja tekst, pa radi se o Dušku Kovačeviću... on ne omanjuje… I kad sam pročitala, kažem: Dragane, javljaj se ekipi, uzmi ovu ulogu, videćeš, biće ti važna... A on je potom ubrzo na pravi način sagledao i svoju ulogu i kompletan scenario – ispričala je jednom prilikom Milena Dravić.

 

Interesantno je da Dragan Nikolić nije znao da peva što je Slobodan Šijan znao i nije mu predstavljalo nikakav problem. 

 

- Jesam, naravno. On me provalio, odmah me pitao: Je l’ ti hoćeš ono kao kod Žike što sam falširao?. Rekoh – da! To je bila ideja da je on šlager pevač, a da ne zna da peva, ali se hvali, i da je svima jasno da ne zna da peva osim njemu. To je i mini-omaž Žiki i Draganovoj ulozi Džimija Barke u filmu “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića - rekao je reditelj.

 

makonda-tracker