tužna vest

Preminula Vivijen Vestvud: Očarala je svet pank stilovima, Keri Bredšo je obožavala njene kreacije

0

Modna dizajnerka Vivijen Vestvud umrla je u 82. godini.

foto: Epa / ANDY RAIN
foto: Epa / ANDY RAIN

U objavi na Tviteru, njena modna kuća je rekla da je Vivijen Vestvud umrla „mirno i okružena“ svojom porodicom južnom Londonu.

 

Oni su napomenuli da je ona bila veliki pokretač i da su svetu potrebni ljudi poput Vivijen kako bi on bio bolje mesto za život. 

 

Njen suprug i kreativni partner Andreas rekao je:

 

- Nastaviću sa Vivijen u srcu - prenosi BBC.

 

 

- Radili smo do kraja i dala mi je mnogo stvari sa kojima mogu da nastavim - rekao je Krontaler.

 

Čuvena Vivijen istakla se neobičnim pank stilovima i stilovima novog talasa 1970-ih i nastavila da oblači neka od najvećih imena mode.

 

Ogromnu popularnost je stekla kada je napravila odeću za butik koji su ona i Malkolm Meklaren vodili na Kings putu, a koji je postao poznat kao "Seks".

 

Njihova sposobnost da sintetizuju odeću i muziku oblikovala je britansku pank scenu 1970-ih kojom je dominirao Meklarenov bend, Sek Pistols.

 

Vivijen Vestvud
Vivijen Vestvudfoto: Profimedia

 

Vivijen je imala četiri prodavnice u Londonu, a potom je polako osvajala i svet. Bila je poznata i kao ekološka aktivistkinja, prve slike je posvetila klimatskim promenama, planeti Zemlji, Arktiku, kišnim šumama.

 

Čitavu deceniju istupala je protiv konzumerizma i zalagala se za moto – kupuj manje, mudro biraj i potrudi se da traje.

 

Vivijen Vestvud je potekla iz radničke porodice. Posle završene osnovne škole upisala se u umetničku školu u predgrađu Londona gde je učila da izrađuje nakit od srebra.

 

 

Kolekcijom Buffalo Girls uvela je nošenje grudnjaka kao spoljne odeće, a tu je i priča da je balon suknju uvela u modu godinu dana pre Kristijana Lakroa.

Dugo se klonila saradnje sa mejnstrimom, ali se ipak prihvatila dizajniranja venčanice koju nosi Keri Bredšo u filmu Seks i grad.

 

Vivijen Vestvud je 1992. godine primila orden od britanske kraljice ne noseći tom prilikom donji veš što bi i ostalo skriveno da ona to nije (ne)namerno pokazala, pozirajući fotografima u dvorištu Bakingemske palate.

 

1992. udala za dvadeset pet godina od nje mlađeg Austrijanca Andreasa Krontalera, koga je upoznala kao studenta umetnosti.

 

 

makonda-tracker